Περιφέρεια Αττικής: Οδηγίες Πολιτών για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας Μετά την Πυρκαγιά

Η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής απέστειλε οδηγίες στους πολίτες σχετικά με την προστασία της δημόσιας υγείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς που πλήγωσε τους Δήμους Μαραθώνα, Ωρωπού, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου και Διονύσου στις 11 Αυγούστου.

Αφορμή της ανακοίνωσης αυτής είναι η κατάσταση που έχει προκύψει από τις δασικές πυρκαγιές που έπληξαν διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 11/08/2024. Η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, υπό το πρίσμα των υποχρεώσεών της για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, ανακοινώνει τα εξής:

Η λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών είναι επιβεβλημένη. Για το λόγο αυτό, καλούνται οι πολίτες να τηρήσουν τα εξής μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας:

1) Εξασφάλιση ποιότητας τροφίμων

– Σε περίπτωση ανάγκης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων που καταναλώνουν οι πληγέντες, προκειμένου να περιορισθεί ο κίνδυνος τροφιμογενών παθήσεων και λοιμώξεων.

– Ειδικά σε περιπτώσεις εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, απαιτείται η ενημέρωση του κοινού για την ασφαλή και υγιεινή διαχείριση των τροφίμων.

– Ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται στη σίτιση των πληγέντων και των Σωμάτων Ασφαλείας, για τα τρόφιμα που προσφέρουν διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, φορείς ή επιχειρήσεις, όσον αφορά τις διαδικασίες παρασκευής, συντήρησης και διανομής, με κεντρικό στόχο τη διατήρηση ποιότητας.

– Η ασφάλεια των τροφίμων σε όλες τις στάσεις της αλυσίδας παραγωγής (πρώτες ύλες, παρασκευή, διατήρηση, διακίνηση, μεταφορά, αποθήκευση, διανομή κ.λπ.) και η προσωπική υγιεινή των χειριστών είναι κρίσιμες για την αποφυγή κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

– Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά τον έλεγχο τροφίμων στη μαζική προετοιμασία, ιδιαίτερα για ευαλλοίωτα προϊόντα.

– Επίσης, πρέπει να τηρηθεί η προσοχή στην ασφαλή διανομή τυποποιημένων τροφίμων στους πληγέντες, οι οποίοι θα πρέπει να αποθηκεύονται σωστά έως τη διανομή τους, σε καθαρές και κατάλληλες συνθήκες συντήρησης για την αποφυγή αλλοιώσεων ή μολύνσεων.

2. Έλεγχος για ζημίες στο δίκτυο ύδρευσης των οικιών

– Ελέγξτε για ζημίες στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.

– Εάν υπάρχουν ζημίες στους σωλήνες νερού, πρέπει να ενημερωθεί αμέσως ο υπεύθυνος ύδρευσης και να αποφεύγεται η χρήση του νερού από τη βρύση.

– Επίσης, απαιτείται να ελέγξετε την κατάσταση ιδιωτικών γεωτρήσεων και δεξαμενών νερού απουσία δικτύου.

Σε περίπτωση βλαβών, απαιτείται:

– Να διενεργηθεί άμεση υγειονομική αναγνώριση και διερεύνηση των αιτίων του προβλήματος, καθώς και εργαστηριακός έλεγχος (μικροβιολογικές και φυσικοχημικές παράμετροι) μέσω κατάλληλης δειγματοληψίας.

– Διακοπή της υδροδότησης μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

– Μετά την επιδιόρθωση των ζημιών, πρέπει να εφαρμοστεί μέτρο υπερχλωρίωσης στις οικίες με δεξαμενές, χορηγώντας διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης που θα απορριφθεί και στη συνέχεια θα επιτραπεί η επαναλειτουργία του συστήματος.

3. Διαχείριση αμιάντου και άλλων επικίνδυνων υλικών κατά την αποκατάσταση ζημιών

Εάν απαιτηθεί αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια που έχουν περιέχει αμίαντο ή άλλα επικίνδυνα υλικά, πρέπει να ληφθούν υγειονομικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των παρευρισκόμενων.

Ο αμίαντος δεν βλάπτει την υγεία όταν παραμένει σταθερά σε γήινα προϊόντα όπως τοίχοι και σωλήνες, εφόσον δεν διασπαστεί. Υπάρχει, όμως, κίνδυνος κατά την κοπή ή αφαίρεση αμιάντου.

Για αυτό, οι εργασίες αποκατάστασης που περιλαμβάνουν αμίαντο θα πρέπει να εκτελούνται από εξειδικευμένες εταιρείες με ειδική άδεια από το Υπουργείο Εργασίας.

Οι δήμοι στους οποίους αποστέλλεται το παρόν έγγραφο παρακαλούνται να ενημερώσουν τη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής σχετικά με:

– Τυχόν προβλήματα στο δίκτυο μεταφοράς πόσιμου ύδατος.

– Τυχόν προβλήματα στο δίκτυο αποχέτευσης.

– Την ύπαρξη χώρων προσωρινής στέγασης πληγέντων.

– Την ύπαρξη χώρων για παροχή συσσιτίων σε πληγέντες.

Επιπλέον, επισυνάπτεται φυλλάδιο οδηγιών για διανομή στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

ΒΗΜΑ 1: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ / ΚΤΙΡΙΟ

Εάν έχετε αναγκαστεί να φύγετε από το σπίτι σας λόγω της καταστροφής, να είστε προετοιμασμένοι και να κινηθείτε προσεκτικά, ώστε να παραμείνετε υγιείς και να αποφύγετε τραυματισμούς κατά την είσοδό σας.

1) Μείνετε μακριά από κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές: Επιστρέψτε μόνο όταν οι Αρχές πουν ότι είναι ασφαλή. Μείνετε ενημερωμένοι μέσω των τοπικών ραδιοφώνων ή τηλεοπτικών σταθμών.

2) Συγκεντρώστε αντικείμενα που μπορεί να χρειαστείτε, όπως:

– Φακό που λειτουργεί με μπαταρίες.

– Κουτί πρώτων βοηθειών.

– Σακούλες απορριμμάτων.

– Μπότες ή παπούτσια με σκληρή σόλα.

– Κάδους, σφουγγαρίστρες και σφουγγάρια.

3) Πριν εισέλθετε, ελέγξτε προσεκτικά το εξωτερικό του κτιρίου για σημάδια ζημιάς ή κινδύνου.

Ελέγξτε για ζημιές στα ηλεκτρικά. Εάν παρατηρήσετε σπίθες ή φθαρμένα καλώδια, κλείστε τον γενικό διακόπτη εφόσον είναι ασφαλές. Αν πρέπει να πατήσετε σε νερό για αυτό, καλέστε ηλεκτρολόγο.

4) Ελέγξτε την κατάσταση του ύδρευσης και αποχέτευσης. Μην χρησιμοποιείτε τις τουαλέτες εάν υπάρχουν υποψίες ζημίας και καλέστε υδραυλικό.

5) Ελέγξτε για ζώα. Μικρά ζώα μπορεί να αναζητήσουν τρόπο διαφυγής λόγω της φλόγας ή πλημμύρας. Ελέγξτε προσεκτικά ντουλάπες και συρτάρια.

6) Απολυμάνετε το στασιμό νερό. Εάν το σπίτι σας έχει πλημμυρίσει, απολυμάνετε όλα τα στασιμό νερά με χλωρίνη και επαναλάβετε την διαδικασία.

ΒΗΜΑ 2: ΤΡΟΦΙΜΑ, ΝΕΡΟ, ΦΑΡΜΑΚΑ

1) Κατανάλωση τροφίμων:

– Τρώγοντας τρόφιμα από πληγέντες κατοικίες πιθανόν να μην είναι ασφαλή λόγω μόλυνσης από θερμότητα και καπνό. Εξαφανίστε ό,τι αμφισβητείτε.

– Όλα τα τρόφιμα εντός του ψυγείου πρέπει να απορριφθούν εφόσον έχει υπάρξει κίνδυνος.

– Ελέγξτε τις κονσέρβες για ζημιές.

Μην πίνετε νερό από το δίκτυο αν δεν έχει επιβεβαιωθεί η καταλληλότητά του. Προτιμείστε το εμφιαλωμένο.

Αν τα φάρμακά σας έχουν επηρεαστεί από υψηλές θερμοκρασίες ή καπνό, μπορεί να μην είναι ασφαλή. Επικοινωνήστε με γιατρό ή φαρμακοποιό προτού τα χρησιμοποιήσετε.

Απορρίψτε αν χρειάζεται τα φάρμακα στους σωστούς κάδους.

ΒΗΜΑ 3: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

1) Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες στα καθαριστικά προϊόντα, φοράτε γάντια, μάσκα και προστατευτικά γυαλιά, κρατήστε παιδιά και κατοικίδια μακριά. Διασφαλίστε σωστό αερισμό στο χώρο.

2) Καθάρισμα υπολειμμάτων καπνού: Έργα καθαρίσματος μπορεί να απαιτούν πολλές φορές πριν τη πλήρη αποβολή καπνών.

3) Γενική καθαριότητα: Χρησιμοποιήστε υγρό και στεγνό πανί για τις επιφάνειες, καθαρίστε φίλτρα του HVAC.

4) Τοίχοι: Πλύνετέ τους με νερό και σαπούνι.

5) Στρώματα και μαξιλάρια: Χρειάζονται αντικατάσταση. Αερίστε τα αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε προσωρινά.

6) Επικίνδυνα υλικά: Να φοράτε προστασία όταν διαχειρίζεστε επικίνδυνα υλικά από την πυρόσβεση.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading