Πέθανε ο ρώσος γλύπτης Ζουράμπ Τσερετέλι

Πέθανε ο ρώσος γλύπτης Ζουράμπ Τσερετέλι

Ο διάσημος ρώσος γλύπτης γεωργιανής καταγωγής, Ζουράμπ Τσερετέλι, γνωστός για τα μνημειώδη έργα του, άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη νύχτα σε ηλικία 91 ετών, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Η καρδιά του σταμάτησε», δήλωσε ο βοηθός του, Σεργκέι Σαγκουλασβίλι, επισημαίνοντας ότι ο καλλιτέχνης πέθανε στο σπίτι του στο Περεντέλκινο, κοντά στη Μόσχα, περιτριγυρισμένος από τα έργα του.

Από το 1997, υπηρέτησε ως πρόεδρος της ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών και φιλοτέχνησε δεκάδες μνημεία, ορισμένα εκ των οποίων προκάλεσαν πολεμική λόγω των διαστάσεών τους.

Τα έργα του κοσμούν το αστικό τοπίο της Μόσχας, όπως το μνημείο στη Νίκη (1995) ύψους 142 μέτρων και το άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου (1997) ύψους 98 μέτρων, και έχουν προκαλέσει συζητήσεις στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και στην κοινωνία λόγω του μεγέθους τους.

Γεννημένος στις 4 Ιανουαρίου 1934 στο Τμπιλίσι, συμμετείχε στη διακόσμηση του καθεδρικού ναού του Σωτήρα Χριστού στη Μόσχα, και έστησε ένα άγαλμα του στρατηγού ντε Γκωλ ύψους οκτώ μέτρων το 2005.

Ένα άγαλμα του πάπα Ιωάννη-Παύλου Β’, φιλοτεχνημένο από τον Τσερετέλι, έχει στηθεί κοντά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων από τον Οκτώβριο του 2014.

Κατά την περίοδο της περεστρόικα υπό τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Τσερετέλι γνώρισε επιτυχία στη Δύση με μνημεία αφιερωμένα στις αλλαγές στον κομμουνιστικό κόσμο σε πόλεις όπως το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Παρά τις προτάσεις του να προσφέρει μνημεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αμερικανικές αρχές αρνήθηκαν τις προσφορές του, εκ των οποίων το άγαλμα του Κολόμβου τελικά στήθηκε στη Σεβίλλη.

Ο γλύπτης επίσης πρότεινε ένα μνημείο για τα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, το οποίο τελικά βρήκε καταφύγιο το 2005 στην Μπαγιόν, Νιού Τζέρσεϊ.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EPA/MAXIM SHIPENKOV

Loading

Play