Υπό την προεδρία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του υπουργού Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπα Badr bin Abdullah bin Farhan Al-Saud, πραγματοποιήθηκε στην Τζέντα η πρώτη συνεδρίαση της Κοινής Πολιτιστικής Επιτροπής, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας. Οι δύο υπουργοί Πολιτισμού εστίασαν στην ενίσχυση και την ενδυνάμωση της ήδη στενής πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, βάσει των διατάξεων του Μνημονίου Συνεργασίας στον Τομέα του Πολιτισμού που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2022.
Η Λίνα Μενδώνη και ο πρίγκιπας Badr bin Abdullah bin Farhan Al-Saud αναφέρθηκαν στην ήδη εντατική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για τη διοργάνωση της κοινής έκθεσης με θέμα «Λάλον Ύδωρ. Ιστορίες του Νερού» σε διάφορα μουσεία της Σαουδικής Αραβίας, εντός του 2026. Η έκθεση θα περιλαμβάνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονα έργα τέχνης από την Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία, αναδεικνύοντας τη σημασία του νερού ως στοιχείου της ζωής και εντοπίζοντας τις ομοιότητες ανάμεσα στους πολιτισμούς των δύο χωρών.
Επιπλέον, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα της διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων, εστιάζοντας στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ενίσχυση κοινών μηχανισμών εργασίας. Διερευνήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας στο υπό κατασκευή Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, σε συνεργασία με το Μουσείο της Ερυθράς Θάλασσας στην Τζέντα.
Οι υπουργοί Πολιτισμού συζήτησαν την εντατικοποίηση της συνεργασίας σχετικά με τα μνημεία των δύο χωρών που είναι καταχωρημένα στην UNESCO. Η σημασία αλλά και η χρονολόγηση των ευρημάτων στο Al Faw δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνεργασία με τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Μετά τη συνάντηση, υπεγράφησαν τα πρακτικά της πρώτης συνεδρίασης της Πολιτιστικής Επιτροπής.
Κατά την επίσκεψή της στην Τζέντα, η υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση με την διευθύνουσα σύμβουλο της Επιτροπής Μουσείων της Σαουδικής Αραβίας, Mona Khazindar, όπου συζητήθηκαν οι ανταλλαγές εκθέσεων και η συνεργασία στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το Μουσείο Tariq Abdul Hakim, που αφιερώνεται στον μουσικό Abdul Hakim και είναι ο πρώτος Άραβας μουσικός που έλαβε το Διεθνές Βραβείο Μουσικής της UNESCO, αφήνοντας πλούσια μουσική κληρονομιά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ