Πώς οι θεατές γίνονται μέρος της παράστασης και αντιστέκονται στο μπούλινγκ

Πώς οι θεατές γίνονται μέρος της παράστασης και αντιστέκονται στο μπούλινγκ

 Μία «κουρτίνα» ανοίγει επιτρέποντας σε «εξωσχολικά» άτομα να παρακολουθήσουν την καθημερινότητα των παιδιών σε ένα γυμνάσιο.

   Πρόκειται για μία από τις δύο νέες παραγωγές της θεατρικής ομάδας «Μικρός Βορράς», με τίτλο Teen Talk Bullying (σ.σ. teenagers talk about bullying/οι έφηβοι μιλούν για το μπούλινγκ), μια παράσταση του «Θεάτρου Forum» για έφηβους και εκπαιδευτικούς, που υποστηρίζεται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση.

   «Είναι ένα πολύ πρωτότυπο είδους θεάτρου, όπου βλέπουμε ένα πολύ μικρό κομμάτι παράστασης, γύρω στα 25 λεπτά κι όταν τελειώνει, όλοι οι θεατές είναι έξαλλοι με την κατάληξη αυτού του θέματος και θέλουν οπωσδήποτε να το διορθώσουν, γιατί δεν τους αρέσει η αδικία που έχει συμβεί», λέει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μικρού Βορρά Τάσος Ράτζος. Στο σημείο εκείνο, ξεκινά το επόμενο μέρος της παράστασης, που είναι το φόρουμ. «Τότε ξαναπαίζονται οι σκηνές και ανεβαίνουν θεατές πάνω στη σκηνή, αντικαθιστούν έναν ηθοποιό, και προτείνουν πράγματα για να μην φτάσει το έργο σε αυτή την αδικία, να προσπαθήσουν να το προλάβουν», εξηγεί ο κ. Ράτζος.

   Το ερώτημα που ζητά απάντηση είναι με ποιόν τρόπο μπορώ να διαχειριστώ και ίσως να σταματήσω έναν κύκλο βίας και το έργο, που έχει χαρακτηριστεί ως μία «διαδραστική πρόβα ζωής» έχει στόχο την πρόληψη και διαχείριση της ενδοσχολικής βίας.

   Το Teen Talk Bullying θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο In Situ της οδού Κασσάνδρου στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα συνεχίσει με παραστάσεις σε σχολεία και άλλους χώρους πολιτισμού.

   Η τέχνη της συνύπαρξης χαρακτηρίζει τη φετινή σεζόν για τον Μικρό Βορρά, αφού και οι δύο νέες του παραγωγές συνδέονται με τη δυνατότητα των ανθρώπων να συνυπάρχουν και τον τρόπο που μπορεί να γίνει αυτό. Το δεύτερο έργο που θα παρουσιαστεί στην παιδική του σκηνή, σε συνδιοργάνωση με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, είναι «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Antoine de Saint-Exupéry σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Νικολαΐδη.

   Στην παιδική σκηνή θα συνεχιστούν οι παραστάσεις «Ο Εγωιστής Γίγαντας» του Oscar Wilde, «Ο ραφτάκος των λέξεων» του Αντώνη Παπαθεοδούλου και το «Τρεις… κι ο Αίσωπος» του Θοδωρή Παπαϊωάννου, ενώ συνεχίζονται και άλλα τέσσερα έργα για εφήβους, η «Ιλιάδα» του Ομήρου με στίχους του Μιχάλη Γκανά, η «Οδύσσεια» του Ομήρου σε διασκευή κειμένου του Μικρού Βορρά, η «Ελένη» του Ευριπίδη σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και το «#Support_Hara», που είναι επίσης θέατρο Forum με εμψύχωση Χριστίνας Κρίθαρη.

   Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, η δουλειά της ομάδας θα παρουσιαστεί παράλληλα σε αστικά κέντρα εντός Ελλάδας και σε περιφερειακούς χώρους πολιτισμού.

©

Loading