Δύο αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μπορούν να προσδιορίσουν αν ένα ουίσκι είναι αμερικανικής ή σκωτσέζικης προέλευσης και να εντοπίσουν τα ισχυρότερα αρώματά του, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Chemistry».
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Fraunhofer της Γερμανίας, αξιολόγησε τη μοριακή σύνθεση επτά αμερικανικών και εννέα σκωτσέζικων προϊόντων, χρησιμοποιώντας δύο αλγόριθμους: τον ένα ανέπτυξαν οι συγγραφείς για την πρόβλεψη των μοριακών οσμών και ο δεύτερος είναι ένα νευρωνικό δίκτυο.
Ο αλγόριθμος OWSum που ανέπτυξαν οι ερευνητές μπόρεσε να προσδιορίσει αν ένα ουίσκι ήταν αμερικανικό ή σκωτσέζικο, με βάση τη χημική σύνθεση και τα αρώματά του, με ακρίβεια μεγαλύτερη από 90%. Επίσης, και οι δύο αλγόριθμοι ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τις πέντε ισχυρότερες νότες που χαρακτηρίζουν ένα ουίσκι με μεγαλύτερη ακρίβεια από κάποιον μεμονωμένο εμπειρογνώμονα.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.nature.com/articles/s42004-024-01373-2
* Φωτογραφία με τρεις από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Fraunhofer να κρατούν ένα ουίσκι που ανέλυσαν στο εργαστήριο/ Fraunhofer Institute for Process Engineering and Packaging IVV
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ