Πρόοδος στις συνομιλίες για τα γλυπτά του Παρθενώνα: Θετικό κλίμα αλλά απαιτείται χρόνος για συμφωνία

Πρόοδος στις συνομιλίες για τα γλυπτά του Παρθενώνα: Θετικό κλίμα αλλά απαιτείται χρόνος για συμφωνία

Υπάρχει αυτό το θετικό κλίμα, το οποίο επιβεβαιώνεται και από τις δύο πλευρές. Αλλά, όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε και σε πρόσφατη συνέντευξή του, χρειάζεται χρόνος και είναι προφανές ότι χρειάζεται χρόνος για μία τέτοιου είδους συμφωνία. Πάντως είναι θετικό το ότι πλέον η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει τον αρνητισμό προηγούμενων κυβερνήσεων και το Βρετανικό Μουσείο συνομολογεί ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο το πρωί μπορεί κανείς να πει ότι τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Αθήνα, θα επανενωθούν. Ακόμα χρειάζεται χρόνος και δουλειά.

Τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στην ολότητά τους, καθώς αποτελούν μέρος του μνημείου, το οποίο ίσταται. Επί της ουσίας είναι το ίδιο το μνημείο το οποίο απαιτεί τη συνένωση, την επανένωση του γλυπτού του διακόσμου. Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι είναι θετικό το ότι οι δύο χώρες, οι οποίες είναι σύμμαχοι, συζητούν και για το θέμα αυτό. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι από τη δεκαετία του ’80 υπήρχε ένα εμπάργκο ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο πια έχει σπάσει.

Η κ. Μενδώνη επεσήμανε ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εξελίσσεται φυσιολογικά και υπογράμμισε ότι τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα σε συνεργασία με τον δωρητή Σπύρο Λάτση. Θεωρώ ότι νωρίτερα θα έχουν ολοκληρωθεί εκείνες οι μελέτες, οι οποίες θα επιτρέψουν να ξεκινήσουμε τις πρόδρομες εργασίες. Σύμφωνα με τον νόμο, το σύνολο των μελετών θα πρέπει να ολοκληρωθούν το πρώτο πεντάμηνο του 2027.

Τέλος, για το Τατόι η κ. Μενδώνη ενημέρωσε πως προχωρούν τα έργα της Γ’ φάσης και ότι οι πρώτες αποκαταστάσεις έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό το οποίο ενδιαφέρει τον κόσμο, βέβαια, είναι ότι τέλος του 2025 αρχές του 2026 τα μουσεία θα μπορούν πια να αποδοθούν, να είναι επισκέψιμα.

Loading

Play