Δείτε όλα όσα έλαβαν χώρα σαν σήμερα 21/04 στην Ελλάδα και τον κόσμο – Οι γεννήσεις και οι θάνατοι
Σαν σήμερα το 1967 επιβλήθηκε η Χούντα των Συνταγματαρχών που κράτησε 7 χρόνια. Το 753 π.Χ. ιδρύθηκε η Ρώμη, το 1944 οι Γαλλίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου, το 1934 δημοσιεύεται η φωτογραφία με το Τέρας του Λοχ Νες, το 1986 καθιερώνεται η ευρωπαϊκή σημαία.
Σαν σήμερα πέθανε ο Στάθης Ψάλτης, η Νίνα Σιμόν και ο Prince ενώ αν είχε ζήσει λίγες ημέρες ακόμα ο Γιάννης Φέρτης, σήμερα θα έκλεινε τα 86 του χρόνια.
Μαύρη επέτειος η σημερινή για τον ελληνισμό, αφού σαν σήμερα 21 Απριλίου του 1967 νωρίς το πρωί, ο ραδιοφωνικός σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων μετέδιδε τη φρικτή ανακοίνωση που σήμανε την επιβολή δικτατορίας: «Λόγω της δημιουργηθείσης εκρύθμου καταστάσεως, από του μεσονυκτίου ο στρατός ανέλαβε την διακυβέρνησιν της χώρας».
Τα πρώτα τανκς του στρατιωτικού κινήματος με επικεφαλής τους συνταγματάρχες Παπαδόπουλο, Μακαρέζο και Παττακό βγαίνουν στους δρόμους της Αθήνας λίγες ώρες μετά για να καταλάβουν τα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας.
Νωρίς το πρωί το ραδιόφωνο παίζει εμβατήρια και δημοτικά άσματα και οι αγουροξυπνημένοι Έλληνες ακούνε τα πρώτα «Αποφασίζομεν και Διατάζομεν» των δικτατόρων, με πρώτη την απόφαση για απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων.
Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος παρά την προτροπή του συλληφθέντα πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου να αντισταθεί, συμβιβάζεται μαζί τους καθώς -όπως δήλωσε αργότερα- δεν ήθελε η άρνησή του να προκαλέσει αιματοχυσίες και αργά το απόγευμα ορκίζει την κυβέρνηση των δικτατόρων.
Η στρατιωτική δικατατορία των Συνταγματαρχών είχε επιβληθεί, λύοντας το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και οδηγώντας τη χώρα σε έναν επταετή μεσαίωνα.
Από την πρώτη κιόλας μέρα ξεκίνησαν οι συλλήψεις απλών πολιτών και τα πρώτα θύματα του καθεστώτος. Μόλις σε 10 ημέρες είχαν συλληφθεί 6.500 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι πολίτες αριστερών πεποιθήσεων.
Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο
753 π.Χ: Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ρωμύλος και ο Ρώμος ιδρύουν τη Ρώμη.
1792: Ο Τιραντέντες, επαναστάτης που ηγήθηκε κινήματος για την ανεξαρτησία της Βραζιλίας, απαγχονίζεται και τεμαχίζεται.
1912: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τη Ρόδο από τους Οθωμανούς.
1918: Χάνει τη ζωή του ο ξακουστός Γερμανός πιλότος, Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν, περισσότερο γνωστός ως «Ο Κόκκινος Βαρόνος», όταν το αεροπλάνο του καταρρίπτεται στη Γαλλία. Θεωρείται ο κορυφαίος πιλότος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς κατάφερε να καταρρίψει 80 εχθρικά αεροσκάφη.
1923: Στην Ιταλία, ο Μπενίτο Μουσολίνι ανακηρύσσει την ημέρα ίδρυσης της Ρώμης εθνική γιορτή, ενώ καταργεί την Πρωτομαγιά.
1929: Διεξάγονται γερουσιαστικές εκλογές στην Ελλάδα, στις οποίες νικά το Κόμμα Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου.
1934: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα Daily Mail η «φωτογραφία του χειρούργου», η πιο διάσημη εικόνα που φέρεται να δείχνει το τέρας του Λοχ Νες. Το 1999 αποκαλύφθηκε ότι ήταν φάρσα.
1941: Τα βουλγαρικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, έπειτα από έγκριση των Γερμανών.
1944: Οι Γαλλίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου.
1947: Ο διάδοχος του ελληνικού θρόνου, Παύλος, ορκίζεται Βασιλεύς των Ελλήνων, και στη συνέχεια απευθύνει μέσω ραδιοφώνου διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.
1960: Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας μεταφέρεται από το Ρίο ντε Τζανέιρο στη νεότευκτη Μπραζίλια.
1963: Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκινά από το Μαραθώνα την πρώτη Πορεία Ειρήνης, κατά τη διάρκεια της οποίας συλλαμβάνεται και κακοποιείται.
1967: Εκδηλώνεται στην Αθήνα στρατιωτικό πραξικόπημα, υπό τον συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο –γνωστό σαν Χούντα των Συνταγματαρχών– κατά ωμή παραβίαση του τότε Συντάγματος, με αποτέλεσμα την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος (1967-1974). Οι πραξικοπηματίες ορίζουν ως πρωθυπουργό τον αρεοπαγίτη, Κωνσταντίνο Κόλλια.
1972: Κατά την επέτειο του πραξικοπήματος στην Ελλάδα εκδηλώνεται στην Αθήνα καθιστική διαδήλωση από 100 φοιτητές, την οποία ακολούθησαν συλλήψεις.
1983: Η ΕΟΚ ανακοινώνει ότι η Αθήνα είναι η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.
1986: Καθιερώνεται επισήμως η Σημαία της Ευρώπης, με δώδεκα χρυσά άστρα που σχηματίζουν κύκλο πάνω σε μπλε φόντο.
1989: Περίπου 100.000 φοιτητές καταλαμβάνουν την πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.
1990: Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ παίζει ενώπιον 184.000 θαυμαστών στο «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο, δημιουργώντας νέο παγκόσμιο συναυλιακό ρεκόρ.
1996: Η κεντροαριστερή συμμαχία της «Ελιάς» κερδίζει τις εκλογές στην Ιταλία, εκθρονίζοντας τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Νέος πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Ρομάνο Πρόντι.
2000: Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ζιάν Ζεμίν, την πρώτη Κινέζου προέδρου στη χώρα μας, η οποία χαρακτηρίζεται «ιστορική».
2012: Δύο τρένα συγκρούονται μετωπικά κοντά στο Σλότερνταϊκ του Άμστερνταμ, στην Ολλανδία, τραυματίζοντας 116 ανθρώπους.
2021: Έπειτα από την απόσυρση των περισσότερων από τους συλλόγους που ήταν ιδρυτικά μέλη, η Super League ανακοινώνει τη διάλυσή της, τρεις ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της σύστασής της.
Γεννήσεις
1864 – Μαξ Βέμπερ, Γερμανός οικονομολόγος και κοινωνιολόγος
1915 – Άντονι Κουίν, Αμερικανός ηθοποιός μεξικανο-ιρλανδικής καταγωγής
1926 – Ελισάβετ Β’, βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου
1938 – Γιάννης Φέρτης, Έλληνας ηθοποιός
1991 – Μαξ Τσίλτον, Βρετανός οδηγός αγώνων
1992 – Ίσκο (κατά κόσμον Φρανθίσκο Ρομάν Αλαρκόν Σουάρεθ), Ισπανός ποδοσφαιριστής
Θάνατοι
1736 – Ευγένιος, πρίγκιπας της Σαβοΐας
1910 – Μαρκ Τουέιν, Αμερικανός συγγραφέας
1954 – Ευγένιος Ευγενίδης, Έλληνας εφοπλιστής
1989 – Γεώργιος Βαλέτας, Έλληνας φιλόλογος
2003 – Νίνα Σιμόν, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
2016 – Prince (κατά κόσμον Πρινς Ρότζερς Νέλσον), Αμερικανός τραγουδοποιός
2017 – Στάθης Ψάλτης, Έλληνας ηθοποιός
2022 – Ροβήρος Μανθούλης, Έλληνας συγγραφέας και σκηνοθέτης.