Αύξηση της τάξεως του 51% σημείωσαν οι κρατικές επιχορηγήσεις στους φορείς του πολιτισμού, από το 2018 και μετά, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε η υπουργός Πολιτισμού, στη Βουλή. Η ολομέλεια ενέκρινε, χθες, κατά πλειοψηφία το ερανιστικό νομοσχέδιο.
«Είναι ένα νομοσχέδιο που λύνει πάρα πολλά θέματα φορέων του σύγχρονου πολιτισμού και των ανθρώπων του», είπε η υπουργός Πολιτισμού και απάντησε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν έχει όραμα για τον πολιτισμό.
«Εμείς, λοιπόν, το όραμά μας το παρουσιάσαμε στις προγραμματικές δηλώσεις του 2019 και έκτοτε λειτουργούμε με ένα σαφές δομημένο και συγκροτημένο σχέδιο», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού. Απαντώντας στις επισημάνσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι απαιτείται μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση για τον πολιτισμό, η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στους πόρους από το 2018 και μετά.
«Το 2018 ο τακτικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν 308 εκατομμύρια. Το 2019 ήταν 329 εκατομμύρια. Το 2024 -για να μην πω τα ενδιάμεσα, υπάρχει ανοδική πορεία, ούτε θα επικαλεστώ επιπλέον χρήματα που δόθηκαν την περίοδο του Covid- ήταν 350 εκατομμύρια ο τακτικός προϋπολογισμός. Θα μου πείτε 50 εκατομμύρια ή 40 εκατομμύρια παραπάνω αρκούν; Προφανώς δεν αρκούν. Όμως, δείχνει τη βούληση αυτής της κυβέρνησης να αυξάνει στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων την χρηματοδότηση στον πολιτισμό».
Σε σχέση με τις κρατικές επιχορηγήσεις στους φορείς του πολιτισμού, όπως είπε, το 2018 ήταν 79 εκατομμύρια, το 2019 ήταν 79 εκατομμύρια, το 2023 ήταν 111 εκατομμύρια και το 2024 ήταν 119 εκατομμύρια. «Επί της ουσίας, έχουμε μια αύξηση των επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου της τάξεως του 51% περίπου», ανέφερε.
Αναφορικά με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι το 2018 ήταν 27,5 εκατομμύρια, το 2019 ήταν 35 εκατομμύρια, το 2023 ήταν 79,980 εκατομμύρια και το 2024 ήταν 170 εκατομμύρια. «Αν αυτό δεν σας λέει κάτι, εάν αυτό δεν επιβεβαιώνει τη μέριμνα της συγκεκριμένης κυβέρνησης του συγκεκριμένου Πρωθυπουργού για τον πολιτισμό, τότε λυπάμαι».
Στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και το πρόγραμμα στήριξης των οπτικοακουστικών μέσων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας. «Για πρώτη φορά θεσπίζεται η επιβολή διοικητικού προστίμου σε βάρος όσων αποκτούν παράνομα πρόσβαση σε οπτικοακουστικά έργα», σημείωσε.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στο cash rebate, επισημαίνοντας ότι το ΕΚΚΟΜΕΔ έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα και έχει υπογράψει την κοινή υπουργική απόφαση για το νέο Cash Rebate Film και TV.
«Εμείς θα σας πιέσουμε για να πιέσετε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τον πολιτισμό», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο έχει θετικά στοιχεία.
Το νομοσχέδιο, είπε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, παρά τον μακροσκελή τίτλο του, «δεν κομίζει τίποτα καινούργιο στον τομέα του πολιτισμού». Η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ακολουθεί το μοντέλο του επιτελικού κράτους στις διοικήσεις των φορέων που εποπτεύει.
Η πολιτική χρηματοδότησης πρέπει να υπερκαλύπτει την ενδεχόμενη ανάγκη πάσης φύσεως ιδιωτικών χορηγιών, που πολλές φορές λειτουργούν ως προκάλυμμα επιβολής ξένων προς το συμφέρον του πολιτισμού συμφερόντων, αμφιβόλου προέλευσης και αξίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ