Σημαντικές πρωτοβουλίες για την ψηφιακή διακυβέρνηση και την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα

Σημαντικές πρωτοβουλίες για την ψηφιακή διακυβέρνηση και την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα

Στον εμπλουτισμό των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου, στο επερχόμενο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της πράξης «Data Governance Act» και στην πρόταση για τη δημιουργία «Ai Factory» στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο 4ο Φόρουμ Καινοτομίας με τίτλο «Η καινοτομία πυλώνας της τεχνολογικής μετάβασης», που διοργανώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Στην ομιλία του, ο υπουργός ανέδειξε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα μέσα από την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Η χώρα έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο στην ψηφιοποίηση, με περισσότερες από 2.000 ψηφιακές υπηρεσίες διαθέσιμες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, γεγονός που την τοποθετεί σε κομβική θέση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική της χώρας για την τεχνητή νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας τη σημασία του επερχόμενου σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωσή της στην διακυβέρνηση των δεδομένων με ηθικό και υπεύθυνο τρόπο. Παράλληλα, μίλησε για τη δημιουργία ενός «εργοστασίου» ανάπτυξης τεχνολογιών AI, εστιάζοντας στις εφαρμογές που αξιοποιούν δημόσια δεδομένα, με στόχο τη στήριξη κρίσιμων τομέων όπως η υγεία και το περιβάλλον.

Κλείνοντας, ο υπουργός τόνισε ότι οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και η εκπαίδευση νέων ταλέντων είναι κλειδί για τη μετάβαση της χώρας σε ένα βιώσιμο ψηφιακό μέλλον. Επίσης, συμπλήρωσε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Γερμανίας μπορεί να επιταχύνει αυτή τη μετάβαση.

Ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Αντρέας Κιντλ, χαιρέτισε την διοργάνωση, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για την εκδήλωση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ Γερμανίας, Ελλάδας και Ευρώπης θα ενισχύσει την καινοτομία.

Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Γούναρης, πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις που επενδύουν σήμερα θα αποκτήσουν πλεονέκτημα στην αγορά, επαναστατώντας τις υπάρχουσες αγορές και ανοίγοντας νέες, γεγονός που ενισχύει την κοινωνία και την οικονομία.

Συμπερασματικά, οι προτάσεις των ομιλητών υπογραμμίζουν την ανάγκη για αυξημένες επενδύσεις στην τεχνολογία και την καινοτομία, με στόχο την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών που θα διασφαλίσουν τη θέση της Ελλάδας στη σύγχρονη οικονομία.

Loading

Play