Η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και η χοληστερόλη που δεν ελέγχονται καλά στα άτομα μέσης ηλικίας, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας ή κατάθλιψης αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology». Τα άτομα που βρίσκονται στην αρχή της μέσης ηλικίας και έχουν κακή ποιότητα ύπνου, εμφανίζουν περισσότερα σημάδια κακής υγείας του εγκεφάλου αργότερα.
Οι οκτώ συμπεριφορές τρόπου ζωής που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν την υγιεινή διατροφή, με τα μεσογειακά διατροφικά προγράμματα να έχουν κυρίαρχη θέση, την τακτική σωματική δραστηριότητα, την αποφυγή του καπνίσματος, τον καλό ύπνο, καθώς και τον έλεγχο του σωματικού βάρους, της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα είναι επίσης καθοριστική.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Neurology», οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 316.127 άτομα με μέση ηλικία 56 ετών. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλή βαθμολογία στους παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν νευρολογικές παθήσεις σε σύγκριση με τα άτομα με βέλτιστη βαθμολογία. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα άτομα με ενδιάμεση βαθμολογία είχαν 37% υψηλότερο κίνδυνο.
Οι ερευνητές επανέλαβαν τη μελέτη σε 68.407 ανθρώπους και διαπίστωσαν παρόμοια αποτελέσματα. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν μόνον μια συσχέτιση, χωρίς να αποδεικνύουν αιτιακή σχέση. Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων μετρήθηκαν μόνο μία φορά στην αρχή.
Σε δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό, οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι άνθρωποι που έχουν κακή ποιότητα ύπνου στις αρχές της μέσης ηλικίας, έχουν περισσότερα σημάδια κακής υγείας του εγκεφάλου αργότερα στη ζωή. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εγκεφαλικές σαρώσεις 15 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, οι οποίες έδειξαν ότι ο κακός ύπνος σχετίζεται με σχεδόν τρία χρόνια πρόσθετης γήρανσης του εγκεφάλου.
Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κακή ποιότητα ύπνου επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου, αλλά αναδεικνύει τη δυνατότητα μιας συσχέτισης, αναγνωρίζοντας περιορισμούς στη μέθοδο συλλογής δεδομένων.