Στρατηγική κατά της φοροδιαφυγής: Στόχος τα 2,3 δισ. ευρώ το 2025 με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών

Στρατηγική κατά της φοροδιαφυγής: Στόχος τα 2,3 δισ. ευρώ το 2025 με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών

Στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο έχει στρατολογήσει τις σύγχρονες τεχνολογίες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με στόχο να εξασφαλίσει για το 2025 έσοδα ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Κάποια από τα εργαλεία που ήδη χρησιμοποιούνται σε πιλοτικό στάδιο και πρόκειται να εφαρμοστούν ευρέως στο μέλλον, περιλαμβάνουν:

Το ψηφιακό πελατολόγιο που είναι ηλεκτρονική καταγραφή των πελατών και η σύγκριση των παραστατικών με αυτά τα οποία μπαίνουν στο MyData.

Το ψηφιακό δελτίο αποστολής, με το οποίο γίνεται online παρακολούθηση των αγαθών που διακινούνται και έχει στόχο να βοηθήσει τις αρχές να εξαλείψουν τις συναλλαγές με εικονικά παραστατικά.

Την καθολική έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων από όλες τις επιχειρήσεις το Β εξάμηνο του 2025, ώστε να μπει φρένο στα πλαστά τιμολόγια.

Επόμενο βήμα θα είναι η έκδοση και η πληρωμή του ΦΠΑ ανά μήνα για όλες τις επιχειρήσεις.

Ήδη για οι νέες επιχειρήσεις, αυτές που έχουν ξεκινήσει δραστηριότητα από τον Δεκέμβριο του 2024, έχουν μηνιαία απόδοση ΦΠΑ. Είναι πιο εύκολο να ελέγχονται οι επιχειρήσεις όταν καταβάλουν κάθε μήνα τον ΦΠΑ και φυσικά έτσι ελέγχονται άμεσα οι δαπάνες γιατί στο τρίμηνο μέσα μπορούν να γίνουν πολλές αλχημείες, ενώ στο μήνα πάνω είναι δύσκολο.

Τελωνειακό καθεστώς 42

Το τελωνειακό καθεστώς 42 είναι το καθεστώς το οποίο ισχύει για την φορολόγηση των εμπορευμάτων τρίτων χωρών, κι αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ, όχι μόνο την Ελλάδα.

Το πρόβλημα που υπάρχει σε αυτή την πτυχή της οικονομίας είναι ότι τα εμπορεύματα, τα αγαθά από τρίτες χώρες, φορολογούνται όχι στην χώρα εισαγωγής, αλλά στην χώρα προορισμού.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ένας πολίτης εισπράττει τον φόρο κατά την αγορά, αλλά πολλές φορές δεν τον αποδίδει στην στον τελικό του προορισμό.

Δηλαδή έρχεται ένα προϊόν στην Ελλάδα, δεν αποδίδεται στην Ελλάδα τον ΦΠΑ, αλλά αποδίδεται στην Βουλγαρία όπου κατευθύνεται το προϊόν, το αγαθό, το εμπόρευμα.

Το κύκλωμα καρουζέλ

Πρόκειται για εταιρείες φαντάσματα, οι οποίες ουσιαστικά κάνουν συναλλαγές, μεταξύ άλλων εταιρειών που εμφανίζονται και μετά εξαφανίζονται, έχοντας εισπράξει όμως επιστροφές ΦΠΑ που δεν διακιούνται.

Οι εταιρείες αυτές εμφανίζονται και εν μία νυκτί εξαφανίζονται από τον επιχειρηματικό χάρτη, κι οι ιδιοκτήτες τους παραμένουν στην σκιά, και στη διάρκεια αυτής της δαιδαλώδους διαδρομής εξαφανίζονται. Κι έτσι κερδίζουν τον ΦΠΑ, ο οποίος κάνει έναν κύκλο ο οποίος ξεκινάει από αυτούς και καταλήγει πάλι σε αυτούς.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας έως το 2027 αναμένεται να συγκροτηθεί και μια ειδική ομάδα Εργασίας Διοίκησης Έργου από την ΑΑΔΕ, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο δράσεων παρεμβάσεων για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα τελωνειακά προβλήματα, με στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση των φορολογικών και τελωνειακών διαδικασιών.

Πηγή: ertnews.gr

Loading

Play