Τι είναι τελικά το «Ντε Γκρες»;
Τι είναι τελικά το «Ντε Γκρες»;

Τι είναι τελικά το «Ντε Γκρες»;

De Grèce, ντε Γκρες, Ντεγκρές, ας είναι. Θα μπορούσαν να είχαν διαλέξει και Βασιλικός, Παπαδόπουλος… Διάλεξαν το «Από την Ελλάδα», αν το μεταφράσουμε από τα γαλλικά.

«Από την Ελλάδα» ήταν και τα 9 κοντέινερ με αντικείμενα της τέως βασιλικής οικογένειας που μεταφέρθηκαν από το Τατόι τον Φεβρουάριο του 1991.

Τα αντικείμενα αυτά χαρακτηρίστηκαν ως “προσωπικά” και μεταφέρθηκαν εκτός Ελλάδας. Η μεταφορά πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των ελληνικών αρχών, παρουσία τελωνειακών υπαλλήλων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν περιλαμβάνονταν αρχαιολογικοί ή πολιτιστικοί θησαυροί.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, τα κοντέινερ περιείχαν έπιπλα, προσωπικά αντικείμενα, πίνακες ζωγραφικής και οικογενειακά κειμήλια της τέως βασιλικής οικογένειας. Ωστόσο, υπήρξαν φήμες και ανησυχίες ότι ενδεχομένως μεταφέρθηκαν και αντικείμενα πολιτιστικής αξίας, όπως αρχαία ελληνικά ή βυζαντινά έργα τέχνης.

Ανάμεσά τους φέρεται να περιλαμβάνονταν έργα τέχνης από σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Γύζης και ο Βολανάκης, αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά αντικείμενα, καθώς και ευρήματα από ανασκαφές.

Ορισμένα από τα αντικείμενα φέρεται να δημοπρατήθηκαν αργότερα σε διεθνείς οίκους, όπως ο Christie’s, γεγονός που δημιούργησε υπόνοιες για απώλεια πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η τέως βασιλική οικογένεια υποστήριξε ότι επρόκειτο για ιδιοκτησία της, η οποία απομακρύνθηκε νόμιμα. Η ελληνική κυβέρνηση της εποχής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε υποστηρίξει ότι δεν υπήρξε παράνομη εξαγωγή αρχαιολογικών θησαυρών.

Αυτά, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Loading

Play
What do you like about this page?

0 / 400