Το πρόγραμμα και η στρατηγική του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού

Το πρόγραμμα και η στρατηγική του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού

Το πρόγραμμα, τους σκοπούς, τον τρόπο λειτουργίας και τους πυλώνες στρατηγικής του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) ανακοίνωσαν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Πολιτισμού, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Προέδρος του ΕΛΙΒΙΠ Νίκος Μπακουνάκης.

Η υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για νέο Ίδρυμα με κύριους στόχους του την προαγωγή των ελληνικών γραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την ανάδειξη του βιβλίου ως μορφωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού μέσου και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας διεθνώς. Το ΕΛΙΒΙΠ είναι επίσης ο φορέας διοργάνωσης και υλοποίησης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) και ενθαρρύνει συμπράξεις και συνεργασίες με φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ αποτελεί μέλος ευρωπαϊκών οργανισμών και δικτύων.

Τους πυλώνες στρατηγικής του ΕΛΙΒΙΠ ανέπτυξε ο πρόεδρός του σε πολλαπλά επίπεδα. Τα δύο πρώτα είναι η εξωστρέφεια, με την προβολή, προώθηση, διάδοση του βιβλίου και των ελληνικών γραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ο συντονισμός, με διαμοιρασμό πόρων, οικονομίες κλίμακας και μοντέλα βιώσιμης συνεργασίας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Πυλώνας επίσης της στρατηγικής του ΕΛΙΒΙΠ είναι η δικτύωση: δίκτυα με όχημα το βιβλίο, την ανάγνωση, τον πολιτισμό και τον γραπτό λόγο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σκοπός είναι το ΕΛΙΒΙΠ να λειτουργήσει ως κόμβος επικοινωνίας και διάχυσης της πληροφορίας για το οικοσύστημα του ελληνικού βιβλίου.

Η ενδυνάμωση (υποστήριξη και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των επαγγελματιών του ελληνικού κλάδου του βιβλίου) και η έρευνα και η τεκμηρίωση (συγκέντρωση και οργάνωση της πληροφορίας, των στατιστικών και των δεδομένων για τον κόσμο του βιβλίου με ολιστική οπτική και επιστημονική μεθοδολογία, διενέργεια ερευνών και διάσωση της μνήμης του ελληνικού βιβλίο) είναι δύο ακόμα πυλώνες στρατηγικής, που συμπληρώνονται με τη φιλαναγνωσία (ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στη νέα γενιά και στο ευρύτερο κοινό, αναγνωστική ανάπτυξη στην εποχή του έντυπου και ηλεκτρονικού βιβλίου).

Ο νέος δίγλωσσος ιστότοπος του ΕΛΙΒΙΠ είναι ήδη online και συνεχώς εμπλουτίζεται. Αποτυπώνει, όπως υπογράμμισε ο Ν. Μπακουνάκης, την ταυτότητα του νέου Ιδρύματος, τη στρατηγική και τις δράσεις του. Λειτουργεί ως κόμβος (hub) για το οικοσύστημα του βιβλίου, συγκεντρώνοντας πληροφοριακό υλικό, έρευνες και προγράμματα για τους επαγγελματίες του βιβλίου και το ευρύτερο κοινό. Επίσης, ως καθολικός διάδοχος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ), το ΕΛΙΒΙΠ προβάλλει τη δραστηριότητα των Παραρτημάτων στην Αλεξάνδρεια, στην Οδησσό, στο Βερολίνο, στην Τεργέστη, στο Βελιγράδι, στο Βουκουρέστι και στα Τίρανα. Επιπλέον, το ΕΛΙΒΙΠ επαναφέρει στη δημοσιότητα έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί από το ΕΚΕΒΙ, περιοδικά και υλικό για αρχειακούς και ερευνητικούς λόγους αλλά και για την τεκμηρίωση της θεσμικής μνήμης. Τα ψηφιοποιημένα περιοδικά που αναρτώνται σταδιακά στον ιστότοπο είναι: Νέα Εστία, Η Λέξη, Το δέντρο, Πλανόδιον, Οδός Πανός, Intellectum, Οροπέδιο και Περίπλους. Στον σχεδιασμό του ιστότοπού του το ΕΛΙΒΙΠ έδωσε ιδιαίτερο βάρος σε θέματα προσβασιμότητας (accessibility).

Το ΕΛΙΒΙΠ επανεκκινεί το Πρόγραμμα GreekLit με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 414.000 ευρώ, συνδυάζοντας πολλές δράσεις. Το υπουργείο Πολιτισμού δημιούργησε το 2021 το Πρόγραμμα GreekLit για την επιδότηση μεταφράσεων τίτλων κάθε κατηγορίας της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής σε άλλες γλώσσες. Στα δύο χρόνια λειτουργίας του Προγράμματος (2022-2024) εκδόθηκαν 52 τίτλοι, μεταφρασμένοι σε 20 γλώσσες από 48 μεταφραστές.

Η διαχείριση, η λειτουργία και η ανάπτυξη της βάσης ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ αποτελούν στρατηγικούς στόχους του ΕΛΙΒΙΠ. Το ΕΛΙΒΙΠ επανασχεδιάζει τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ χωρίς τη διακοπή της λειτουργίας της, με σκοπό να καταστεί μια σύγχρονη, λειτουργική και βιώσιμη βάση. Η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ στην πλήρη της μορφή, ως δημόσιο αγαθό θα αποτυπώνει την ελληνική βιβλιοπαραγωγή, θα καταγράφει, θα διασώζει την ιστορική μνήμη του ελληνικού βιβλίου (βιβλιολογική βάση) και θα αποτελεί βασικό ερευνητικό εργαλείο.

Μοναδική στην κατηγορία της στον ελληνικό χώρο, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2004 με στόχο να εντάξει την Ελλάδα στον χάρτη των Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου. Φέτος, η ΔΕΒΘ συμπληρώνει εικοσιένα χρόνια με τιμώμενη χώρα την Ιταλία και θέμα την Α(Ι)νθρώπινη Δημιουργικότητα [Created by HumA(I)ns]. Από τις 8 έως τις 11 Μαΐου, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO, συμμετέχουν πάνω από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 500 ομιλητές Έλληνες και ξένοι και προγραμματίζονται 400 εκδηλώσεις από εκδότες και πολιτιστικούς φορείς. Σχεδιάζονται ειδικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Αναγνωστάκη, τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Andrea Camilleri, για τον Hugo Pratt, κ.ά.

Το ΕΛΙΒΙΠ έχει καταθέσει την πρόταση Phygital Readers στη νέα Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2025-2028 (ΒΨΜ), σχεδίασε τη δράση Πρωτεύουσα του Βιβλίου, φιλαναγνωστική δράση σε χώρους μνήμης και δημιουργίας (αρχαιολογικοί χώροι, χώροι πολιτισμού, τοπόσημα κ.ά.), σχεδιάζει Έκθεση-Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, στα πρότυπα των εκθέσεων βιβλίου, υλοποίηση καμπάνιας για το βιβλίο και τις δράσεις του ΕΛΙΒΙΠ σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και διήμερη ελληνογαλλική συνάντηση (business to business) εκδοτών για βιβλία λογοτεχνίας, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών με τη συμμετοχή εκπροσώπων εικοσιπέντε γαλλικών και πενήντα ελληνικών εκδοτικών οίκων.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Loading

Play