Στις 18 Απριλίου 2017, ο UPSat, ο πρώτος ελληνικός νανοδορυφόρος ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού, τέθηκε σε τροχιά, συμμετέχοντας μαζί με τον DUTHSat στη διεθνή ερευνητική αποστολή QB50 με νανοδορυφόρους από πανεπιστήμια. Η επιτυχής εκτόξευση του UPSat προκάλεσε ενθουσιασμό, αλλά ένα νέο σύγγραμμα φωτίζει το «συναρπαστικό και αντισυμβατικό ταξίδι του στο διάστημα».
Το βιβλίο, γραμμένο στην αγγλική γλώσσα από τον Πάρι Χρυσό, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον Φραντσέσκο Πάολο Άπιο (Francesco Paolo Appio) της Paris Business School, έχει τίτλο «Cubesats: Invading and Shaping the Space Industry» (εκδόσεις Elgar). Μέσω αυτού, οι συγγραφείς αποτυπώνουν τον μετασχηματιστικό ρόλο των νανοδορυφόρων CubeSats και τη συμβολή τους στον εκδημοκρατισμό της διαστημικής εξερεύνησης.
«Η κύρια αξία των CubeSats είναι ίσως η ίδια η ύπαρξή τους, καθώς το πεδίο της διαστημικής εξερεύνησης έχει αλλάξει δραστικά. Νέοι ενδιαφερόμενοι έχουν εισέλθει σε αυτόν τον τομέα που ονομάζεται New Space. Οι φορείς του διαστήματος μετασχηματίζονται, υιοθετώντας διαδικασίες από τον κόσμο των αναπτυσσόντων, με τις επιστήμονες να σχεδιάζουν πρωτότυπες αποστολές.
Στο σύγγραμμα, οι συγγραφείς διεξάγουν συνομιλίες με επιστημονικές ομάδες που αναπτύσσουν νανοδορυφόρους παγκοσμίως. Ανάμεσα τους, η ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Libre Space Foundation, που κατασκεύασε τον UPSat. Δημοσιεύονται οι δυσκολίες και οι καθυστερήσεις που συνάντησαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής, καθώς και η επιτυχία της ομάδας που, μέσα από σφιχτή συνεργασία και καθημερινή εργασία, ολοκλήρωσε το έργο.
«Αναδεικνύοντας την ιστορία του UPSat, το ταξίδι στο διάστημα αποκαλύπτεται συναρπαστικό και μη συμβατικό», αναφέρουν οι συγγραφείς.
Επιπλέον, το εγχείρημα του UPSat χαρακτηρίζεται ως «Μαύρος κύκνος», αμφισβητώντας την αντίληψη για την εξέλιξη των πραγμάτων. «Φαίνεται ότι όλα έγιναν “λάθος”. Ωστόσο, οι τυποποιημένες λογικές συχνά υπονομεύουν τη διαδικασία γνώσης και την εξέλιξη της τεχνολογίας», προσθέτουν.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στις 6 μ.μ., στο κτίριο Κωστής Παλαμάς του ΕΚΠΑ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες από τον πρώην κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Ιωάννη Εμμανουήλ, την αντιπρόεδρο του Τμήματος Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας του ΕΚΠΑ, Μαρία Τζαμτζή, και τον συγγραφέα Πάρι Χρυσό. Εγγραφή για την παρακολούθηση της εκδήλωσης γίνεται στο λινκ https://forms.gle/AwW6nzWZ7E2pejcdA.