Βραβείο Goncourt για τον Καμέλ Νταούντ: Ένα μυθιστόρημα φωτίζει τις σφαγές της Αλγερίας

Βραβείο Goncourt για τον Καμέλ Νταούντ: Ένα μυθιστόρημα φωτίζει τις σφαγές της Αλγερίας

Ο γαλλοαλγερινός συγγραφέας Καμέλ Νταούντ βραβεύθηκε με το γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Goncourt για το μυθιστόρημά του «Houris» (Ουρί), το οποίο εστιάζει στις σφαγές της «μαύρης δεκαετίας» της Αλγερίας (1992-2002), όπως ανακοίνωσε η Ακαδημία Γκονκούρ.

Ο 54χρονος Καμέλ Νταούντ, κριτικός και χρονικογράφος από την Αλγερία, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη του, το Οράν, και να μετακομίσει στο Παρίσι λόγω του ελεύθερου πνεύματος και του λόγου του. Το μυθιστόρημα που βραβεύθηκε δεν έχει κυκλοφορήσει στην Αλγερία ούτε έχει μεταφραστεί στα αραβικά. Η αλγερινή νομοθεσία απαγορεύει κάθε αναφορά σε βιβλία που αφορούν την αιματοβαμμένη «μαύρη δεκαετία», τονίζει ο συγγραφέας.

Στην Αλγερία, ο Καμέλ Νταούντ δέχεται επιθέσεις λόγω της στάσης του, καθώς δεν ταυτίζεται με κομμουνιστές, αντιαποικιοκράτες ή αντιγάλλους, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη.

Ο Νταούντ, ο οποίος έχει αποκτήσει γαλλική υπηκοότητα, αναγνώρισε ότι αισθάνεται μια σύνδεση με τον Γκιγιόμ Απολινέρ, τονίζοντας ότι «έχω το σύνδρομο του Απολινέρ, είμαι πιο Γάλλος από τους Γάλλους».

Εν τούτοις, μεγάλο μέρος της αλγερινής κοινωνίας τον θεωρεί προδότη, παρά τις αναγνωρίσεις που δέχεται για τη γραφή και τις γνώσεις του σχετικά με την ιστορία της Αλγερίας. Ο εκδότης Sofiane Hadjadj, ο οποίος εξέδωσε το μυθιστόρημά του το 2013, δήλωσε ότι «εφηύρε τον δικό του τρόπο γραφής».

Ο Καμέλ Νταούντ, γιος χωροφύλακα και ιμάμης κατά τα εφηβικά του χρόνια, γεννήθηκε στο Μοσταγκανέμ τον Ιούνιο του 1970 και ανατράφηκε από τους παππούδες του. Σπούδασε Λογοτεχνία και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, αλλά σταμάτησε το 2016 για να αφιερωθεί στη λογοτεχνία.

Κατά την προώθηση του «Houris», ο Νταούντ τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη δημοσιογραφία κατά τη διάρκεια των σφαγών και την ανάγκη να αποκαλύπτει τα κοινωνικά προβλήματα της Αλγερίας.

Η φήμη της ακεραιότητάς του εδραιώθηκε μέσω των άρθρων και των χρονογραφημάτων του, στα οποία καταδίκασε τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία και τις ανισότητες της αλγερινής κοινωνίας. Σήμερα είναι πατέρας δύο παιδιών και συνεχίζει τη λογοτεχνική του πορεία.

Loading

Play