ΥΠΠΟ: Βελτίωση προσβασιμότητας και αναβάθμιση διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας

ΥΠΠΟ: Βελτίωση προσβασιμότητας και αναβάθμιση διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας

Το υπουργείο Πολιτισμού επενδύει στη βελτίωση των διαδρομών των επισκεπτών και της προσβασιμότητας των ΑμεΑ και των εμποδιζομένων ατόμων στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας. Οι επεμβάσεις συντήρησης, ανάδειξης και βελτίωσης των υποδομών στον αρχαιολογικό χώρο εντάσσονται στο συνολικό έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου και του Μεγάλου Θεάτρου της Αρχαίας Γόρτυνας, συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ.

Στόχος του έργου είναι η οργάνωση της πορείας των επισκεπτών για την ασφάλεια του κοινού σε δύσβατα σημεία με βελτιώσεις στις διαδρομές κίνησης και κυρίως στην δημιουργία προϋποθέσεων για ασφαλή πρόσβαση των ΑμεΑ επισκεπτών και γενικά των εμποδιζομένων ατόμων. Επίσης, περιλαμβάνει την οργάνωση των θέσεων θέασης και στάσης και την αναβάθμιση του χώρου στάθμευσης με πρόβλεψη θέσεων για ΑμεΑ.

«Ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό μνημειακό χώρο, στον οποίον διασώζονται αρχιτεκτονικά κατάλοιπα μιας σπουδαίας αρχαίας πόλης. Σε συνδυασμό με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς, που εγκαινιάσαμε πρόσφατα, συνθέτουν έναν πολιτιστικό και τουριστικό προορισμό ιδιαίτερου ενδιαφέροντος», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Και συνέχισε: «Σε στενή και εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, με τις δρομολογούμενες επεμβάσεις για τη βελτίωση των διαδρομών, της προσβασιμότητας και εν γένει της αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου και της αντιπλημμυρικής θωράκισής του, το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί τον ολιστικό σχεδιασμό, που υπηρετεί την αύξηση της επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας. Με την ένταξη του χώρου στις Πολιτιστικές Διαδρομές της Κρήτης, αλλά και με τη μελλοντική αξιοποίηση του Θεάτρου για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις υψηλών προδιαγραφών, δημιουργούμε έναν ελκυστικό πολιτιστικό προορισμό, που αναβαθμίζει το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής».

Ο αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας, έκτασης 27 στρεμμάτων περίπου, λειτουργεί από τη δεκαετία του ’70 και περιλαμβάνει κυριότερα μνημεία όπως το ρωμαϊκό Ωδείο, τον Ναό του Αγίου Τίτου, το Νερόμυλο και τον αειθαλή Πλάτανο, συνδεδεμένο με τον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία. Σε μικρή απόσταση, βρίσκεται το Μεγάλο Θέατρο, η ανασκαφή του οποίου είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, στις υποδομές του αρχαιολογικού χώρου συγκαταλέγονται αναψυκτήριο, γλυπτοθήκη, χώροι υγιεινής, γραφείο και φυλάκιο – εκδοτήριο εισιτηρίων. Κατά τη δεκαετία 2004-2013 έγιναν εργασίες ανάδειξης, απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών, και ενοποίηση του τότε επισκέψιμου χώρου με νέα τμήματα, ενώ δημιουργήθηκε νέος χώρος στάθμευσης και νέες ράμπες για ΑμεΑ.

Με την αποκατάσταση του Νερόμυλου και του Θεάτρου, ο αρχαιολογικός χώρος επεκτείνεται και η ροή επίσκεψης διαμορφώνεται σε Ωδείο – Μεγάλο Θέατρο – Πλάτανος – Νερόμυλος – Ναός Αγίου Τίτου. Η χάραξη της πορείας των επισκεπτών για την κατηγορία του γενικού πληθυσμού παραμένει ως έχει, με βελτίωση της υποδομής της. Οι θέσεις στάθμευσης δημιουργούνται για να εξυπηρετούν όλους τους επισκέπτες, με προσοχή στις ανάγκες των ΑμεΑ. Οι επεμβάσεις της υπουργείου καλύπτουν και τις ανάγκες των επισκεπτών με αναπηρίες.

Επιπλέον, στον χώρο στάθμευσης δημιουργούνται θέσεις για άτομα με αναπηρία, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος είναι προσβάσιμος και για οχήματα έκτακτης ανάγκης. Οι θέσεις στάσης και θέασης έχουν σχεδιαστεί με προσοχή, ώστε να εξυπηρετούν όλους τους επισκέπτες.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ τονίζει την αναγκαιότητα συντήρησης και αντικατάστασης του αστικού εξοπλισμού στον αρχαιολογικό χώρο, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια των επισκεπτών και την κίνηση των ΑμεΑ.

Loading

Play