Ερντογάν: “Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι”

63
Ερντογάν: Παράλογο να μας κατηγορεί η Ελλάδα για το μεταναστευτικό
Την έντονη δυσαρέσκειά του για την επίσκεψη του Χαφτάρ στην Αθήνα, εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη Διάσκεψη του Βερολίνου να βρίσκεται προ των πυλών. Όπως τόνισε, “ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι”.
Βολές κατά της ελληνικής κυβέρνησης και του Χαλίφα Χαφτάρ με αφορμή την επίσκεψη του στρατάρχη στην Αθήνα, εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο.

“Προσκάλεσαν τον πραξικοπηματία Χαφτάρ στην Αθήνα με μια προσέγγιση ρεβανσισμού”

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος: «Οι επαφές του πραξικοπηματία Χαφτάρ στην Αθήνα… Μάλιστα. Η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Λιβύη και ενοχλήθηκε γι’ αυτό. Είχε ήδη ενοχληθεί από τις συμφωνίες μας με τη Λιβύη. Προσκάλεσαν τον Χαφτάρ στην Αθήνα με μια προσέγγιση ρεβανσισμού. Έκαναν συζητήσεις που δεν είχαν καμία αξία. Φυσικά, περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει ο Χαφτάρ στη Γερμανία. Ωστόσο, ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι».

“Πάντα λέγαμε πως η μόνιμη λύση θα επιτευχθεί μέσω πολιτικού διαλόγου”

Όσον αφορά τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο κ. Ερντογάν τοποθετήθηκε ως εξής: «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε από τώρα τί θα γίνει. Πρώτα, πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι συζητήσεις, μετά θα δούμε το αποτέλεσμα και θα το αξιολογήσουμε. Όλες μας οι ενέργειες εναντίον των πραξικοπηματιών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, είχαν αγνοηθεί. Φυσικά, προκαλεί τη σκέψη το γεγονός πως η διάσκεψη αυτή πραγματοποιείται εννέα μήνες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών. ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι. Πάντα λέγαμε πως η μόνιμη λύση θα επιτευχθεί μέσω πολιτικού διαλόγου. Ενισχύσαμε τη συνεργασία μας με τη Λιβύη με δυο μνημόνια κατανόησης. Η Τουρκία πρέπει πάλι να κάνει όλο το έργο που απαιτείται στο διπλωματικό πεδίο, ώστε να επιτευχθεί ειρήνη στη Λιβύη. Με αυτά τα βήματα, διασφαλίζουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και παίζουμε καθοριστικό ρόλο για την ειρήνη στη Λιβύη».