Γ. Πατούλης: «Το χρίσμα το δίνουν οι πολίτες»

Γ. Πατούλης: «Το χρίσμα το δίνουν οι πολίτες»

Συνέντευξη στη Μαρία Βλάχου

Στον δήμο της Αθήνας, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, θέλει να αξιοποιήσει την 21 ετών εμπειρία του στην αυτοδιοίκηση, δηλώνει στην “Politik” ο Γιώργος Πατούλης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθαρίζει ότι πιστεύει μόνο στη στήριξη και το χρίσμα των πολιτών και, όσον αφορά το Σκοπιανό, τονίζει ότι «καμία κυβέρνηση, προφανώς ούτε η σημερινή, δεν νομιμοποιείται να πάρει μία τόσο μεγάλη και ιστορική απόφαση για τη χώρα μας».

-Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για το Σκοπιανό. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να χειριστεί το θέμα με διαφορετικό τρόπο;

«Καμία κυβέρνηση και προφανώς ούτε η σημερινή δεν νομιμοποιείται να πάρει μία τόσο μεγάλη και ιστορική απόφαση για τη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι στις πρόσκαιρες πλειοψηφίες πρέπει να αντιταχθεί η πραγματική βούληση του ελληνικού λαού, να γίνει δημοψήφισμα. Είναι ένα σοβαρό, εθνικό ζήτημα. Η γειτονική χώρα πράττει με γνώμονα τα συμφέροντά της. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και η χώρα μας».

-Η συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων πιστεύετε ότι μπορεί να προχωρήσει;

«Πρόκειται για μία συμφωνία για την οποία δεν ενημερώθηκαν οι επικεφαλής των κομμάτων και η οποία δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη τους και για την οποία δεν υπήρξε καμία εξουσιοδότηση από την ελληνική Βουλή. Σήμερα είναι πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας και υπουργός Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς. Αύριο δεν θα είναι. Πώς μπορούν να σηκώσουν το βάρος των ιστορικών αυτών εξελίξεων στους ώμους τους χωρίς να έχουν δώσει λόγο σε κανέναν; Αυτό είναι το ερώτημα. Και είναι ένα αβίαστο ερώτημα γιατί ξέρουμε ότι η Ευρώπη δεν πίεσε για την υπογραφή της συμφωνίας, για να μπουν τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως εσφαλμένα ακούστηκε. Άρα ποιος είναι εκείνος τελικά που πιέζει να κλείσει αυτό το θέμα; Αυτό είναι το ερώτημα. Ως τοπικές κοινωνίες θεωρούμε ότι ο κυρίαρχος λαός πρέπει να εκφραστεί».

-Η κυβέρνηση όμως έχει τη νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα σε αυτή τη συμφωνία.

«Η κυβέρνηση είναι δημοκρατικά εκλεγμένη, όμως γιατί υπάρχουν τα δημοψηφίσματα; Σε ποιά περίπτωση θα κάνει μία κυβέρνηση δημοψήφισμα αν όχι για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα; Πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός και κανένας πρωθυπουργός δε νομιμοποιείται για αυτό».

-Θα είστε υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας;

«Την εμπειρία που έχω αποκτήσει στην αυτοδιοίκηση τα τελευταία 21 χρόνια θέλω να την αξιοποιήσω στην Αθήνα. την πόλη όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, μια πόλη που σήμερα βρίσκεται στα τελευταία βαγόνια των πρωτευουσών της Ευρώπης. Δεν της αξίζει αυτή η θέση. Η Αθήνα πρέπει να βρεθεί μπροστά και έχει τα εχέγγυα. Έχει την ιστορία, τον πολιτισμό, την εξωστρέφεια. Με ενδιαφέρει να είμαι εκείνος ο οποίος θα βρεθεί στην πλατεία Κοτζιά για να αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο, να πάει την Αθήνα μπροστά».

 -Θα είστε υποψήφιος ακόμα και αν δεν πάρετε χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία;

«Ποτέ δε ζητήσαμε στήριξη και χρίσμα. Προφανώς και πιστεύουμε στα κόμματα που είναι η δημοκρατική έκφραση των πολιτών όμως πάνω από όλα πιστεύουμε στη στήριξη και το χρίσμα των πολιτών. Αυτό το ταξίδι δεν θέλουμε να το κάνουμε μόνοι μας, θέλουμε να το κάνουμε με τους πολίτες. Όσα κόμματα βέβαια θεωρήσουν ότι αυτή είναι μία υποψηφιότητα νίκης και μας στηρίξουν, θα είναι χαρά μας…»

-Ποιόν θα θέλατε για αντίπαλο στον δήμο της Αθήνας;

«Θέλω αυτοί που θα είναι υποψήφιοι να ενδιαφέρονται πραγματικά για την Αθήνα. Η υποψηφιότητά τους να μην είναι “επιβεβλημένη”, να μην έχει υστεροβουλία. Δεν θα ήθελα να είναι υποψήφιος κάποιος -γιατί έχουμε δει και τέτοια περιστατικά στο παρελθόν- ο οποίος αναζητά εφαλτήριο πολιτικής καριέρας. Τέτοιες υποψηφιότητες δεν κάνουν καλό στο δήμο της Αθήνας».

-Επτά μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου στη Δυτική Αττική η  Μάνδρα πλημμύρισε και πάλι . Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες;

Υπάρχουν ευθύνες και έχουν ονοματεπώνυμο: Ρένα Δούρου. Αντί η περιφέρεια Αττικής να θωρακίσει την περιοχή, όπως οφείλει με βάση τον νόμο, βλέπουμε εικόνες θλιβερές. Η περιφέρεια Αττικής είναι ίσως η χειρότερη περιφέρεια, όσον αφορά τα έργα, τις υποσχέσεις και τις πράξεις. Το θέμα των όμβριων υδάτων είναι πίσω και το βλέπουμε. Δεν είναι μόνο η Μάνδρα… Υπάρχουν πολλοί δήμοι που κινδυνεύουν να γίνουν Μάνδρα. Κανένα αναπτυξιακό έργο δεν γίνεται σήμερα στην Αττική. Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι πίσω τέσσερα χρόνια. Αντίθετα σε άλλες περιφέρειες, όπως στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, βλέπουμε να υπάρχει αξιόλογο έργο μέσα από μία συνύπαρξη με τους δημάρχους. Αυτό δεν συμβαίνει στην περιφέρεια Αττικής. Εδώ η κυρία Δούρου είναι κρυμμένη».

-Έχετε αποκλείσει το ενδεχόμενο να κατεβείτε υποψήφιος για την περιφέρεια Αττικής;

«Είμαι λάτρης του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης και θέλω να είμαι κοντά στον συμπολίτες μου και στα προβλήματά τους. Πηγαίνουμε για τον δήμο της Αθήνας είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι».

-Ο «Κλεισθένης» που προωθεί η κυβέρνηση θα διευκολύνει τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Δεν υπάρχει κατ’ ουσίαν μεταρρύθμιση στον «Κλεισθένη». «Βαφτίστηκε» μεταρρύθμιση με μόνο στόχο την αλλαγή του τρόπου εκλογής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο “Κλεισθένης” δεν θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Δεν αντιμετωπίζει ριζικά τα ζητήματα περιορισμού της γραφειοκρατίας και απλούστευσης των διαδικασιών που χαρακτηρίζουν το ελληνικό δημόσιο. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, όπως είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και λειτουργικής αυτοτέλειας των δήμων, η αποκέντρωση, η διασφάλιση της “κυβερνησιμότητας” των δήμων, η ενίσχυση του τοπικού κοινωνικού κράτους. Θα πρέπει όλοι να σοβαρευτούν και να βάλουν τη χώρα στην τροχιά της αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης. Μας ενδιαφέρει την επομένη του «Κλεισθένη» να υπάρχει αυτοδιοικητική βιωσιμότητα, κυβερνησιμότητα».

-Αν το υπουργείο Εσωτερικών δεν αποσύρει το νομοσχέδιο ποιές θα είναι οι επόμενες κινήσεις της αυτοδιοίκησης;

«Μέχρι στιγμής έχουμε συναντηθεί και με την κ. Γεννηματά και με τον κ. Μητσοτάκη. Θα συναντηθούμε και με πολιτικούς αρχηγούς. Θα ζητήσουμε συνάντηση και με τον κ. Καμμένο. Να αναλάβει τις ευθύνες του -αποτελεί μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητική πλειοψηφία. Αν τελικά το νομοσχέδιο ψηφιστεί, έχω ήδη πει στον κ. Σκουρλέτη “να πάτε εσείς να διοικήσετε”…»

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Politik” στις 29 Ιουνίου 2018

Loading