Δημοσκόπηση της Politik: Όλοι «κερδισμένοι»

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Σταθερά μπροστά παραμένει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για την Politik. «Κερδισμένος» και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος… τσιμπάει μια μονάδα συγκριτικά με τον Φεβρουάριο.

Το σταθερά μεγάλο προβάδισμα που καταγράφει η ΝΔ επιβεβαιώνει την αίσθηση που έχει καλλιεργηθεί στην κοινή γνώμη για τον νικητή των επόμενων εθνικών εκλογών, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν.

Στα αξιοσημείωτα της πανελλαδικής έρευνας που δημοσιεύουμε σήμερα καταγράφεται η πρωτιά και το υψηλό ποσοστό της τάξης του 25% που καταγράφει ο Προκόπης Παυλόπουλος στο ερώτημα «ποιον θα προτιμούσατε για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Αποδεικνύεται πως οι αντιδράσεις ενός σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης, κυρίως στη Μακεδονία, όσον αφορά τη στάση που κράτησε απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχουν «θολώσει» την προσωπική του εικόνα. Παρ’όλα αυτά δεν μπορεί να μη γίνει ειδική αναφορά στην ιδιαίτερα χαμηλή αποδοχή (μόλις 16%) που καταγράφει στους κόλπους των ψηφοφόρων της ΝΔ (της οποίας άλλωστε διετέλεσε κορυφαίος υπουργός), όπως επίσης και το υψηλότατο ποσοστό αποδοχής (15,9%) του Κώστα Καραμανλή στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Όσον αφορά στο ΚΙΝΑΛ, οι συμμετέχοντες στην έρευνα στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στη Φώφη Γεννηματά, ζητώντας της να συνεχίσει αυτόνομη πορεία. Επί της ουσίας την καλούν το ΚΙΝΑΛ να βρει διακριτό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας, ώστε να πάψει να εμφανίζεται ως «μπαλαντέρ» που θα «κολλήσει» είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη Νέα Δημοκρατία την επομένη των εκλογών. Η παραπάνω άποψη ενισχύεται και από το εκκωφαντικό 69% των ερωτηθέντων που αξιολογούν αρνητικά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να συγκροτήσει προοδευτικό μέτωπο με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σταθερά μπροστά η ΝΔ

Του Δημήτρη Βασιλειάδη-Πολιτικός αναλυτής-Interview

Σχεδόν ίδια παραμένει η εικόνα των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου σε σύγκριση με την έρευνα της Interview που διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο. Η διαφορά είναι σχεδόν διψήφια και καμία από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δεν δείχνει να μπορεί να αλλάξει το κλίμα.

Μπροστά είναι και στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης σε σχέση με τον κ. Τσίπρα, φαινόμενο σπάνιο για εν ενεργεία πρωθυπουργό. Συντριπτικά μπροστά είναι η ΝΔ και στην  παράσταση νίκης με 66%, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, πολύ μεγαλύτερη από τα ποσοστά της ΝΔ, πιστεύει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ο τελικός νικητής των εκλογών.

Αν σε κάτι πάντως δείχνει η κυβέρνηση  να έχει πείσει τον κόσμο, είναι ο χρόνος των εκλογών, καθώς ένας στους δυο Έλληνες πιστεύει ότι εκλογές θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα και στην ερώτηση για τον ποιον θα προτιμούσατε για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρά την κριτική που έχει ασκηθεί στον σημερινό Πρόεδρο για τη στάση του στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, η επίδοσή του με ποσοστό 25% δεν είναι καθόλου κακή, τον φέρνει μάλιστα και πιο ψηλά από ότι τον Κ. Καραμανλή. Βέβαια και εδώ ο «κανένας» έρχεται πρώτος με ποσοστό 29% που δείχνει την αποστροφή του κόσμου απέναντι  στους θεσμούς αλλά και στο πολιτικό σύστημα. Πάντως η αποδοχή του κ. Παυλόπουλου δικαιώνει τον Πρωθυπουργό, που τον πρότεινε ήδη από τώρα για μια ακόμη θητεία.

Άνοδο καταγράφει η Χρυσή Αυγή κατά μια μονάδα σε σχέση με την τελευταία έρευνα και είναι ένα μέγεθος που στις επόμενες μετρήσεις μας θα μας απασχολήσει. Με δεδομένο ότι οι ευρωεκλογές μάλλον θα προηγηθούν των εθνικών και με τη χαλαρότητα της ψήφου που γνωρίζουμε ότι έχουν αυτές οι εκλογές, δεν αποκλείεται να δούμε τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής ελαφρώς πιο πάνω από αυτά που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στις εθνικές εκλογές. Άλλωστε πανευρωπαϊκά καταγράφεται μια ανοδική τάση για τα κόμματα αυτού του είδους.

 

 

 

 

 

 

 

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Loading