Νομιμοποιούσαν αυθαίρετα μέχρι και τον Ιούνιο!
INTIME

Νομιμοποιούσαν αυθαίρετα μέχρι και τον Ιούνιο!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Αρχίζουν κι ανοίγουν στόματα σιγά σιγά και για τις κυβερνητικές ευθύνες πριν και μετά από την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής τις οποίες άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις χαρακτηρίζουν στο Politik αντικειμενικές.

Αναρωτιούνται, για παράδειγμα, ρητορικά ποιος διόρισε τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον αρχηγό της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής και ποιος άλλαξε τρεις με τέσσερις αρχηγούς Πυροσβεστικής σε τρία χρόνια.

Όσον αφορά τα αυθαίρετα, καταλογίζουν και στη σημερινή κυβέρνηση πως όπως και οι προηγούμενες όχι μόνο δεν επέκτεινε όρια οικισμών συντεταγμένα, αλλά μετά τους νομιμοποίησε προς άγρα ψήφων κι εσόδων.

“Ο υπουργός Υποδομών και πρόεδρος του ΤΕΕ για χρόνια, Χρήστος Σπίρτζης, κι ο Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σάρκες εκ σαρκός του βαθιού ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουν καλά”, αναφέρουν σκωπτικά οι ίδιες πηγές.

Eπί ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, έχει ψηφιστεί σειρά νόμων που ανοίγουν το δρόμο στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων με τελευταίο τον 4546/2018 ( ΦΕΚ Α 01/12-6-2018), άρθρο 34 (σ.σ. δείτε το pdf στο τέλος του ρεπορτάζ), που “καλυτερεύει” αυτόν του 2017, καθώς δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης και σε αυθαίρετα σε αιγιαλό και ρέμα προ του 1983, πριν δηλαδή το νόμο Τρίτση!

Επίσης, στους δασικούς χάρτες, που έπρεπε να γίνουν και γίνονται “τσάτρα πάτρα” λόγω μνημονιακής υποχρέωσης στο πλαίσιο του Κτηματολογίου, τα αυθαίρετα σε αγνό δάσος, που συνήθως τα έχουν πλούσιοι, σώζονται με την πατέντα της οικιστικής πύκνωσης.

Αντιθέτως, αγροτικές εκτάσεις που δεν έχουν αροθεί κι έχει φυτρώσει πουρνάρι κ.λπ. χαρακτηρίζονται συλλήβδην “δασική έκταση” και κρατικοποιούνται”.

Οι δασάρχες, από την άλλη, στηριζόμενοι στον εσκεμμένως αόριστο νόμο, απαγορεύουν κι εντός νομίμων οικισμών να κοπεί ένα κλαδί από πεύκο που ακουμπά σε σπίτι.

Αντί το κράτος να βάζει πρόστιμα σε όποιον δεν καθαρίζει τα δέντρα και τους θάμνους σε αυλές και οικόπεδα, τιμωρεί όποιον το κάνει!

Την ίδια ώρα, δεν αφήνει να καθαριστούν χωράφια και μετά ισχυρίζεται πως αποτελούν δασική έκταση.

“Ή κάτι είναι δάσος ή όχι”

“Χρειάζεται διάλογος σοβαρός και τροποποίηση της σχετικής διάταξης του άρθρου 24 του Συντάγματος για τον ορισμό και την προστασία του δάσους με διαδικασία εξπρές.

Όποιος χτίζει αυθαίρετο θα πρέπει να το γκρεμίζει με δικές του δαπάνες, καθώς και να καταργηθεί η έννοια της “δασικής έκτασης”.

Ή κάτι είναι δάσος ή όχι.

Πρέπει να γίνει, επιπλέον, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, το δασαρχείο στα δάση, τα υπόλοιπα στους δήμους και στις πολεοδομίες.

Πρέπει, επίσης, να δημιουργηθεί ενιαίο κέντρο πυρόσβεσης όπου κουμάντο θα κάνει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας στον οποίο θα υπάγονται άπαντες, Πυροσβεστική, Λιμενικό κ.λπ”, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

[pdf-embedder url=”https://politik.gr/wp-content/uploads/2018/08/document-2.pdf” title=”document (2)”]

Loading

Play