Του Γιάννη Συμεωνίδη
Θυμάστε τον Νίκο Κοτζιά να δηλώνει αμέσως μετά από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών πως μέχρι να έφευγε για διακοπές θα είχε λύσει και το Αλβανικό, κυρίως δηλαδή την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο κρατών;
Περιέργως, ο υπουργός Εξωτερικών έφυγε για διακοπές, επέστρεψε, αλλά καμία συμφωνία δεν έχει υπογραφεί με τα Τίρανα.
Τι συμβαίνει;
Όπως πληροφορούμαστε από ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, τροχοπέδη για τη λύση δεν είναι η αλβανική πλευρά.
Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση και του προέδρου της χώρας Ιλίρ Μέτα, καθώς και του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο είχε ακυρώσει το 2009 τη σχετική συμφωνία που είχε επιτευχθεί ανάμεσα στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή και του Σαλί Μπερίσα.
Η δυστοκία βρίσκεται στην ελληνική πλευρά, η οποία δεν επιθυμεί να ανοίξει αυτήν τη στιγμή ακόμα ένα ακανθώδες ζήτημα την ώρα που όλα βρίσκονται στον αέρα σχετικώς με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως είναι πολύ πιθανό η οριοθέτηση της ΑΟΖ να αφεθεί για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις επερχόμενες εκλογές, αφού αναγνωρίζεται κι από τους ίδιους ότι ο Αλέξης Τσίπρας κρατά στην αγκαλιά του περισσότερα καρπούζια από αυτά που μπορεί να διαχειριστεί.
“Οι καλοί σκακιστές δεν ανοίγουν πολλά μέτωπα” αναφέρουν με νόημα.
Ρόλο και η δύσκολη σχέση Κοτζιά-Καμμένου
Στο “πάγωμα”, εξάλλου, ρόλο παίζει και η δύσκολη πλέον σχέση Κοτζιά-Καμμένου μετά τα όσα έχουν διαμειφθεί και δημοσίως τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στους δύο άνδρες.
Η κόντρα, άλλωστε, των δύο υπουργών απασχόλησε και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη.
Όπως κι αν έχει, στο Μαξίμου επιμένουν ότι η χώρα δεν πρόκειται να οδηγηθεί στις κάλπες πριν από την κύρωση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανεξαρτήτως αν ολοκληρωθεί η συνταγματική κυβερνητική θητεία ή όχι.
Παραλλήλως, θα συνεχιστεί η επικοινωνιακή αξιοποίηση της συνάντησης της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ με στόχο να προκληθεί διάσπαση στην ενιαία γραμμή της ΝΔ για το Μακεδονικό.