Του Γιάννη Συμεωνίδη
Κορυφή και μόνο του παγόβουνου είναι όσα γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα για τη ΜΚΟ Impact Hub στην οποία η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Οικονομίας (ΚΑΛΟ) είχε παραδώσει κυριολεκτικώς τα κλειδιά των γραφείων της στη Σοφοκλέους ώστε να ενημερώσει τους φορείς για το συνέδριο που διοργανώνεται στις αρχές του επόμενου μήνα.
Αγανακτισμένος είναι, όπως πληροφορούμαστε, ο κόσμος των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών και των συλλόγων με όσα συμβαίνουν και με άλλες ΜΚΟ, οι οποίες απολαμβάνουν της εύνοιας πολύ συγκεκριμένων προσώπων στο υπουργείο Εργασίας που έχουν μπλέξει, μάλιστα, σε επικίνδυνο βαθμό την επαγγελματική με την προσωπική τους ζωή.
Ομοσπονδίες, ενώσεις και φορείς έχουν στείλει μια σειρά από επιστολές διαμαρτυρίας μετά από την αποκάλυψη του Politik ότι κάποιοι έδωσαν κυριολεκτικώς τα κλειδιά του υπουργείου σε μια ΜΚΟ για να κάνει πολιτική για την κοινωνική κι αλληλέγγυα οικονομία.
Κι αυτό φαίνεται πως έγινε αφού πρώτα της έδωσαν με απευθείας ανάθεση τους πόρους να διαχειριστεί την ετήσια έκθεση ΚΑΛΟ ΑΤΗΕΝS EXPO ’18 (7- 11/11/2018).
Πίσω από αυτό κρύβεται χορός εκατομμυρίων ευρώ τα τέσσερα τελευταία χρόνια όταν, παρά τις πομπώδεις δηλώσεις κι ανακοινώσεις και δελτία Τύπου, δεν έχει πάει κι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ για ενίσχυση του ίδιου του χώρου των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ) κι άλλων Κοινωνικών Επιχειρήσεων και Συνεταιρισμών.
Είναι χαρακτηριστικό πως η συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα στα γραφεία του υπουργείου Εργασίας και χωρίς την παρουσία κάποιου στελέχους του υπουργείου γινόταν χωρίς προσανατολισμό και ειρμό, γενικώς περί εκπαίδευσης επιχειρήσεων.
Επισημάνθηκε πως η θεματική δεν μπορεί να είναι ξένη από τα ζητήματα κοινωνικής οικονομίας και τα προβλήματα που απασχολούν αντικειμενικώς το πεδίο και ειδικότερα στα ζητήματα εκπαίδευσης που έχουν ανάγκη οι συνεταιριστικές κοινωνικές επιχειρήσεις.
Δεν είχε γίνει αντιληπτό ακόμα ότι οι δύο συντονιστές, που ήθελαν να διαμορφώσουν την ατζέντα ήταν υπάλληλοι του Impact Hub κι όχι στελέχη του υπουργείου.
Ήταν απογευματινή ώρα, η Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ ήταν κλειστή και δεν πήγαινε το μυαλό στους συμμετέχοντες πως μια ιδιωτική εταιρεία είχε τα κλειδιά για τη διαβούλευση με τους φορείς στο χώρο της ΚΑΛΟ, Σοφοκλέους 4, 7ος όροφος.
Είχαν, όμως, χρησιμοποιήσει «παραπλανητικώς» στην πρόσκληση τον τίτλο και την έδρα της Ειδικής Γραμματείας ΚΑΛΟ του υπουργείου Εργασίας.
Όπως μαθαίνουμε για την Impact Hub, που ιδρύθηκε μόλις το 2015-16, είναι μόνιμος διοργανωτής της ετήσιας έκθεσης κι επικοινωνιακών γεγονότων του υπουργείου Εργασίας, για έργα δηλαδή τα οποία θα έπρεπε θεσμικώς να αναλάβουν οι ενώσεις, οι ομοσπονδίες και οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις του χώρου της Κοινωνίας των Πολιτών και ειδικότερα της Κοινωνικής Οικονομίας κι όχι κάποια οιασδήποτε μορφής εταιρεία.
Και «φυσικά» η συγκεκριμένη ΜΚΟ είναι από τους ελάχιστους φορείς που έχουν χρηματοδοτηθεί από το «ταμείο» της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Ενδιαφέρον προκαλεί, επίσης, ερώτηση που κατάθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου:
– “Με ποιο σκεπτικό μια ΜΚΟ υποκαθιστά στην ουσία το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας όσον αφορά στη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία;
– Η συγκεκριμένη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση έχει αναλάβει και άλλες παρόμοιες «πρωτοβουλίες» με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης;
– Ποιο ήταν το κόστος διοργάνωσης του ετήσιου συνεδρίου για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία;
– Ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης της συγκεκριμένης ΜΚΟ;
Πολλοί, όμως, δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει κι άλλη ΜΚΟ που έχει το προνόμιο των απευθείας αναθέσεων από το υπουργείο Εργασίας για τα επικοινωνιακά γεγονότα του υπουργείου.
Πρόκειται για ΜΚΟ που ιδρύθηκε στην ουσία το 2016 κι εκτοξεύτηκε στο χώρο χάρη σε αυτές τις αναθέσεις, μια ΜΚΟ από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ενοχλήσει αρκετούς «συντρόφους» και μέσα στο κυβερνών κόμμα καθώς έχει την τάση να μονοπωλήσει το χώρο δημιουργώντας κι εσωτερική δυσαρέσκεια.
Από το ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, προέκυψε και η διαρροή πληροφόρησης, καθώς η προστασία και η ώθηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ, η οποία είναι η Dock- Συνεργατικός Χώρος Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, γινόταν κυρίως από κάποιον διαχρονικό σύμβουλο του υπουργείου, ο οποίος τυγχάνει να διατηρεί ερωτικό δεσμό με κορυφαίο στέλεχος της ΜΚΟ.
Καμία σχέση με αυτές τις επιλογές δεν φαίνεται να έχουν οι υπουργοί Έφη Αχτσιόγλου και Θεανώ Φωτίου που έχουν αναλάβει την αρμοδιότητα της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας από τη στιγμή που έφυγε η Ράνια Αντωνοπούλου, για την οποία ισχύει το εντελώς αντίθετο, ούτε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης.
Όταν ρωτήσαμε τη Dock για τα χρήματα που λαμβάνει για τη διοργάνωση της EXPO ‘18 η απάντηση που λάβαμε ήταν πως δεν έχει προσδιοριστεί ο βαθμός εμπλοκής της.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεση, πέρα από την Impact Hub και τη Dock, εμπλέκεται και τρίτη πολύ καλώς δικτυωμένη ΜΚΟ.
Στον ερωτοχτυπημένο σύμβουλο και στη ΜΚΟ αυτή χρεώνονται, μάλιστα, και το φιάσκο της Πρόσκλησης που έγινε πρόσφατα για τα «Κέντρα Στήριξης Κοινωνικής Οικονομίας» όπου οι φωτογραφικές διατάξεις της και τα απίθανα δικαιολογητικά που ζητούσε, είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν πολλοί φορείς ΚΑΛΟ, κυρίως ΚοινΣΕπ κι Ενώσεις, ακόμα και στελέχη τους που υποστηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ.
Για τα «Κέντρα Στήριξης Κοινωνικής Οικονομίας» υπάρχει ένας γενικότερος αναβρασμός για το πώς στήθηκε η Πρόσκληση, ώστε μόνο από πριν μιλημένοι να έχουν πιθανότητες να εξασφαλίσουν όλα τα δικαιολογητικά.
Πολλές βιώσιμες και με διαχειριστική ικανότητα Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις αποκλείονται εάν δεν είχαν προσλάβει εκ των προτέρων ειδικότητες εργαζομένων που απαιτούσε η Πρόσκληση.
Με αυτόν τον τρόπο πολύ μικρός σχετικώς αριθμός δικαιούχων περνά τα κριτήρια, γεγονός που έχει εκνευρίσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου με αποτέλεσμα, ως φαίνεται, πριν ένα μήνα να ζητήσει την παραίτηση του ειδικού γραμματέα ΚΑΛΟ Αντώνη Βορλόου.
Επομένως, ο στόχος που είχε βάλει η πολιτική ηγεσία για 89 «Κέντρα Στήριξης Κοινωνικής Οικονομίας» σε όλη τη χώρα (για να κάνουν επικοινωνιακή εκστρατεία σε μια κατά βάση προεκλογική χρονιά;) δεν φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί από τη στιγμή που οι «σύμβουλοι» έκαναν το κουμάντο για το δικό τους παιχνίδι κι όχι οι υπουργοί.
Υπαρκτό από παλιά πρόβλημα
Πριν δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2016, η Δήμητρα Χαλικιά, τότε γενική γραμματέας της Γενική Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, υπόβαλε την παραίτησή της κατηγορώντας την τότε αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, για απευθείας αναθέσεις με αυτεπιστασία προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων, προκλητική εύνοια στα μεγάλα ΚΕΚ και φωτογραφικούς διαγωνισμούς.
Φαίνεται πως το πρόβλημα των αναθέσεων ήταν υπαρκτό από τότε, αλλά κανενός το αφτί δεν ίδρωσε…