Επιστρέφουμε στους Αλβανούς ακίνητα στη Θεσσαλονίκη!

Επιστρέφουμε στους Αλβανούς ακίνητα στη Θεσσαλονίκη!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ακόμα και στο τέλος Ιουλίου μπορεί να είναι έτοιμη η συμφωνία Ελλάδας- Αλβανίας πάνω στα ανοιχτά ζητήματα που ταλανίζουν τις δύο χώρες επί δεκαετίες, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στο Politik διπλωματικές πηγές πολύ κοντά στον Νίκο Κοτζιά, οι οποίες σημειώνουν με νόημα πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και πως έχουν απομείνει μόνο διαδικαστικές λεπτομέρειες.

Προκειμένου, μάλιστα, να αντικρούσουν τα σενάρια περί εθνικών υποχωρήσεων, μας επισημαίνουν δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου που κάνουν λόγο για εθνικές υπαναχωρήσεις της Αλβανίας, η οποία κινδυνεύει να χάσει εδάφη που έχει κατοχυρώσει από τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913!

Οι ίδιες προσκείμενες στον Έλληνα ΥΠΕΞ πηγές αναφέρουν πως γίνονται σταθερά βήματα, δεν μας πιέζει ο χρόνος και πως αν η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί επιτυχώς έστω σε δύο μήνες από σήμερα δεν θα πρόκειται για καμιά καταστροφή.

Η συμφωνία για την ΑΟΖ είναι πολύ κοντά, τσαμικό επ’ ουδενί διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά, όπως βεβαίως δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής συνόρων.

Επιστρέφουμε δεσμευμένα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλβανικά ακίνητα στη Θεσσαλονίκη- στο σταθμό λεωφορείων του Βαρδάρη κι όχι μόνο- αξίας δέκα εκατομμυρίων ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά είναι πιθανό να αποχωρήσει η τουρκική φρεγάτα από την Αυλώνα.

Η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει κανένα όφελος να επιτρέπει την παραμονή της εκεί από τη στιγμή που η Τουρκία δεν έχει χρήματα να την αποζημιώνει.

Ο κ. Κοτζιάς, εξάλλου, θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την περαιτέρω διασφάλιση των συμφερόντων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και των ιδιοκτησίων της που κινδυνεύουν, ιδίως στην περιοχή της Χειμάρρας”, τονίζουν οι ίδιοι άνθρωποι.

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι με Ρωσία

Όσον αφορά τη μίνι κρίση που προκλήθηκε με τη Μόσχα με αφορμή την απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών οι οποίοι διέγειραν Έλληνες πολίτες, αξιωματούχους και πολιτικούς κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, γίνεται μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι με το σκεπτικό πως και τη Ρωσία δεν ωφελεί η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης που ξεκινά από την αντίδρασή της στην ένταξη της ΠΓΔΜ με τη νέα της ονομασία στο ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο από τους τέσσερις διπλωμάτες είχαν ήδη φύγει από την Ελλάδα, ενώ οι άλλοι δύο “είναι και δεν είναι εδώ”, όπως μας λένε χαρακτηριστικά.

Είναι γνωστός, εξάλλου, ο θρησκευτικός πόλεμος επιρροής στο Άγιον Όρος ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στη Ρωσική Εκκλησία, ενώ οι Ρώσοι βρίσκονται πίσω από την αυτοαποκαλούμενη Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση, η οποία εποφθαλμιά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και βρίσκεται πιο κοντά στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, στη Συρία”.

Loading

Play