Εφίμοβα στο “P”: “Η Ντάφνι ρωτούσε για τη δική μου ασφάλεια”
Η Μαρία Εφίμοβα με τον συντάκτη του "P" Γιάννη Συμεωνίδη.

Εφίμοβα στο “P”: “Η Ντάφνι ρωτούσε για τη δική μου ασφάλεια”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Όποιος συναντά από κοντά την Μαρία Εφίμοβα μπορεί πολύ εύκολα να μπερδευτεί και να πιστέψει ότι η 36χρονη παντρεμένη με Έλληνα Ρωσίδα, η οποία μιλά άπταιστα ελληνικά, είναι μια γυναίκα χωρίς ιδιαίτερες έγνοιες.

Κι όμως, πίσω από το χαμογελαστό της πρόσωπο και τον προσηνή της χαρακτήρα η γυναίκα που γνωρίσαμε από κοντά την προηγούμενη εβδομάδα κρύβει επιμελώς την αγωνία για το μέλλον της.

Στις 14 Ιουνίου η απόφαση

Στις 14 Ιουνίου ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για την έκδοσή της ή μη στη Μάλτα, όπου κατηγορείται για ένα “αστείο” αδίκημα, την υπεξαίρεση του “αστρονομικού” ποσού των 5.000 ευρώ από την Pilatus Bank.

Πρόκειται για την τράπεζα τις δραστηριότητες της οποίας ερευνούσε η Μαλτέζα δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια μέχρι που δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2017.

“Η τελευταία φορά που μίλησα μαζί της ήταν τον περασμένο Αύγουστο, δύο μήνες πριν τη δολοφονία της.

Μου είχε τηλεφωνήσει για να με ρωτήσει αν ήμουν ασφαλής.

Ενδιαφερόταν για τη δική μου ασφάλεια περισσότερο από όσο για τη δική της”, εξομολογείται στο “Politik” η κυρία Εφίμοβα, η οποία έπιασε δουλειά στη διαβόητη Pilatus Bank, η οποία κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από αρκετές χώρες, στις αρχές Ιανουαρίου του 2017.

Εκεί εργάστηκε δυόμισι περίπου μήνες, μέχρις ότου επιβεβαίωσε, χάρη και στις σπουδές της, ότι η τράπεζα, η οποία δεν είχε παραπάνω από 150 πελάτες, ήταν αναμεμειγμένη σε σειρά σκοτεινών υποθέσεων.

“Θέλω να παραμείνω στην Ελλάδα γιατί εδώ αισθάνομαι ασφαλής”, προσθέτει η κυρία Εφίμοβα, η οποία, ανάμεσα σε άλλα μέτρα προστασίας της, αναγκάζεται να αλλάζει κινητό τηλέφωνο σε σχεδόν καθημερινή βάση.

Η δεύτερη γραμμή άμυνας

Την ίδια ώρα, ο Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης της Μαρίας, μας εκφράζει την αισιοδοξία του για την έκβαση της υπόθεσης ενώπιον του Αρείου Πάγου, αν κι αναγνωρίζει τη δυσκολία να χαρακτηριστεί μη κράτος δικαίου ένα κράτος- μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, όπως είναι η Μάλτα.

Σε περίπτωση, πάντως, που η πελάτισσά του αποφασιστεί να εκδοθεί στο μικρό αυτό μεσογειακό νησί έχει ήδη ζητήσει, βάσει σχετικής νομοθεσίας κι ως δεύτερη γραμμή άμυνας, από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ναι μεν να δικαστεί εκεί, αλλά να εκτίσει την ποινή της στην Ελλάδα, εφόσον βεβαίως η απόφαση είναι καταδικαστική.

 

 

 

Loading

Play