Του Γιάννη Συμεωνίδη
Για “λαό της Μακεδονίας” –αναφερόμενη στους γείτονες– μίλησε η πρέσβειρα Κέι Μπέιλι Χάτσισον, μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Politik κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης Ευρωπαίων δημοσιογράφων για την Υπουργική Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που ξεκινά σήμερα Τετάρτη.
Ζητήσαμε από την κυρία Χάτσισον να πληροφορηθούμε την αντίδραση της Ουάσιγκτον για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ και, κυρίως, για τη μικρή συμμετοχή σε αυτό και κατά πόσο η μειωμένη προσέλευση θα επηρεάσει και τις συνομιλίες για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Η πρέσβειρα μας διαβεβαίωσε ότι η χώρα της είναι αποφασισμένη να οδηγήσει το “νέο μακεδονικό κράτος, το βορειομακεδονικό κράτος” στη Συμμαχία.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι για το ότι στο δημοψήφισμα το ποσοστό του “ναι” ξεπέρασε το 90%, το οποίο είναι κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται σε ένα δημοκρατικό κράτος.
Πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ καλό σημάδι.
Τώρα το αφήνουμε στη Βουλή στα Σκόπια να πάει ένα βήμα παραπέρα.
Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αποδεχθεί τη νεοονομαζόμενη Βόρεια Μακεδονία, η οποία θα αποτελέσει το 30ό μέλος του.
Αυτή είναι η απόλυτη δέσμευσή μας.
Εκτιμούμε το ρόλο της Ελλάδας, η οποία εργάστηκε στην κατεύθυνση της λύσης εδώ και πολύ καιρό, φτάνοντας σε μια κατάληξη.
Ελπίζουμε πως η συνεργασία με την κυβέρνηση στα Σκόπια θα συνεχιστεί επειδή, αν ο μακεδονικός λαός επιθυμεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να τον βοηθήσει να επιτύχει αυτήν την ένταξη» τόνισε η κυρία Χάτσισον.
«Πολύ σημαντική σύμμαχος η Τουρκία»
Σε σχέση με την Τουρκία, η πρέσβειρα υπογράμμισε πως παραμένει, παρά τις διμερείς της διαφορές με τις ΗΠΑ, μια πολύ σημαντική σύμμαχος, τη χαρακτήρισε πυλώνα όσον αφορά το Αφγανιστάν και πρόσθεσε πως η σχέση ιδίως του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ είναι πολύ δυνατή.
“Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μέσα από τις διαφορές μας και προσμένουμε στη συνέχιση του διαλόγου” υποστήριξε η κυρία Χάτσισον.