Στον ανακριτή ο Λαυρεντιάδης για χρέη εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΠΑ

Του Θόδωρου Παπαδόπουλου
To δρόμο του ανακριτή παίρνει πλέον ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για την υπόθεση των χρεών της ELFE SA (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) προς τη ΔΕΠΑ, μετά και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του σε βαθμό κακουργήματος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

propoli

Η Politik παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της υπόθεσης όπως περιγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει η σημερινή διοίκηση της ΔΕΠΑ, η οποία από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της χειρίστηκε το θέμα με εξαιρετική σοβαρότητα.

Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν από την Εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών στα τέλη του περασμένου Αυγούστου σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ακόμη 11 προσώπων. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν ήταν σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και για το έγκλημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την κακουργηματική απάτη σε βάρος του Δημοσίου. Η συγκεκριμένη υπόθεση πήρε το δρόμο για τη Δικαιοσύνη έπειτα από μήνυση που κατέθεσε στα τέλη του 2017 η σημερινή διοίκηση της ΔΕΠΑ σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ακόμη 11 προσώπων για συνειδητή προσπάθεια να επαυξήσει με διάφορες μεθοδεύσεις την περιουσιακή ζημία της ΔΕΠΑ.

Στα 144 εκατ. ευρώ το χρέος

Στην ουσία η ELFE πλήρωνε τη ΔΕΠΑ αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την πρώτη, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς να εισπράττεται. Ένα χρέος που ανέρχεται πλέον σε 144 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που πριν από λίγα χρόνια, όταν η σημερινή ELFE ονομαζόταν Β.Φ.Λ., το ποσό δεν ξεπερνούσε τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εταιρείες ιδίων συμφερόντων περιγράφονται αναλυτικά στη μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ. Πρόκειται για τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, PFIC και ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ στις οποίες η ELFE παραχώρησε τη δραστηριότητά της με κύκλο εργασιών τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ. Οι παραπάνω, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μηνυτήρια αναφορά, φέρονται να συστήθηκαν μόνο και μόνο προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια Λαυρεντιάδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν διέθεταν αποθεματικά και δραστηριότητα, ενώ οι διοικήσεις τους δεν είχαν καμία σχέση με τη λιπασματοβιομηχανία. Με τον τρόπο αυτό, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ELFE αποξενώθηκε πλήρως από την οικονομική της δραστηριότητα και κατέστη μία εταιρεία φάντασμα, χωρίς παραγωγική δραστηριότητα και χωρίς καν εγκαταστάσεις. Ως μοναδικό έσοδο εμφανιζόταν τα μισθώματα τα οποία εισέπραττε από τις εταιρείες. Ωστόσο όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά: «Έτσι η ELFE απαλλάσσεται σε βάρος των δανειστών της από κάθε εμπορικά αξιοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο».

Στο μεταξύ οι νέες εταιρείες «απολαμβάνουν τα κέρδη από την παραγωγική δραστηριότητα, τα οποία μάλιστα βάσει συμβάσεων φέρονται να τα διακινούν μεταξύ τους και να τα διοχετεύουν προς άγνωστη κατεύθυνση αφού δεν φαίνεται να γίνεται καμία επένδυση στο εργοστάσιο». Δηλαδή οι νέες εταιρείες απορρόφησαν την παραγωγική δραστηριότητα της μητρικής ELFE και άφησαν πίσω μια εταιρεία κουφάρι πάνω στην οποία υπήρχαν όλα τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ.

Εκτός από τις προαναφερθείσες εταιρείες, στο εργοστάσιο δραστηριοποιούνταν ακόμη δύο. Οι CENTROFARO SERVICES LTD και BFS AEBE οι οποίες μάλιστα εξέδιδαν επιταγές προς την ELFE αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η πρώτη εταιρεία αναλάμβανε εργολαβίες στο εργοστάσιο ενώ παράλληλα σκοπός της ήταν η ανάληψη του συνόλου του προσωπικού ώστε να το δανείζει στη λιπασματοβιομηχανία. Η δεύτερη εμφανιζόταν από χρόνο σύστασής της ως αδρανής με ζημίες, ενώ μέσω αυτής διακινούνταν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η Γενική Συνέλευση και τα δικαστήρια

Τον Ιούνιο του 2017 η Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ έλαβε την απόφαση να θέσει συγκεκριμένους όρους για τη συνέχιση παροχής αερίου στην ELFE. Συγκεκριμένα η εταιρεία θα έπρεπε να προχωρήσει στην προεξόφληση της εβδομαδιαίας κατανάλωσης κατά 50% με μετρητά και κατά 50% με μεταχρονολογημένες επιταγές τρίτων εταιρειών οι οποίες δεν θα ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, όπως οι εταιρείες που αποκαλύπτουμε παραπάνω. Προκειμένου να κερδίσει χρόνο η διοίκηση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη «έσυρε» τη ΔΕΠΑ στα δικαστήρια. Το πρωτοδικείο Καβάλας με απόφασή του υποχρέωσε τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου να συνεχίσει την παροχή υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα προεξοφλεί το σύνολο της εβδομαδιαίας κατανάλωσης με την προσκόμιση επιταγών.

Το Πρωτοδικείο Καβάλας αποφάσισε ακολούθως ότι είναι αναρμόδιο να κρίνει τις τεχνικές λεπτομέρειες της υπόθεσης και παρέπεμψε το θέμα στο Πρωτοδικείο Αθήνας, από το οποίο η ΔΕΠΑ δικαιώθηκε τρεις φορές με υπέρ της προσωρινές διαταγές. Να σημειωθεί ότι στην τέταρτη προσφυγή της ELFE ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε ως αρμόδιο για την υπόθεση το Πρωτοδικείο Καβάλας -που είχε δηλώσει αναρμόδιο- και επέτρεψε τη συνέχιση της παροχής αερίου στη λιπασματοβιομηχανία παρά την έλλειψη εγγυήσεων. Όλα αυτά  όμως, είχαν ως αποτέλεσμα το χρέος προς τη ΔΕΠΑ να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Μάλιστα στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται εκτενής αναφορά στις μεθοδεύσεις που σκαρφίστηκαν, με το σκεπτικό ότι υπήρξε εκμετάλλευση του θεσμού της προσωρινής δικαστικής προστασίας, προκειμένου να προσδώσουν νομιμοφάνεια στην καταδολιευτική δράση τους.

«Τους τελευταίους μήνες η ELFE πέτυχε να προσθέσει 8 περίπου επιπλέον εκατομμύρια στο χρέος της, εκμεταλλευόμενη το θεσμό της προσωρινής δικαστικής προστασίας, προβάλλοντας ψευδείς και παραπειστικούς ισχυρισμούς περί δήθεν αδυναμίας καταβολής μετρητών στην εταιρεία μας ενώπιον των δικαστηρίων στα οποία απευθύνθηκε για να προσδώσει νομιμοφάνεια στην καταδολιευτική δράση του ομίλου Λαυρεντιάδη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μηνυτήρια αναφορά.

Σημειώνεται ότι το Μάρτιο του 2017 είχε διενεργηθεί έρευνα στα γραφεία της ΔΕΠΑ από την Οικονομική Αστυνομία, ενώ και η Αρχή για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες τον Απρίλιο του 2016 είχε ζητήσει στοιχεία από την τότε διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου. Σε κάθε περίπτωση η συμβολή της τωρινής διοίκησης στην εξέλιξη που έλαβε η υπόθεση ήταν καταλυτική με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς το Δεκέμβριο του 2017.

Απειλές κατά στελεχών και διοίκησης της ΔΕΠΑ

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ αναμένεται να προσφύγει εκ νέου στις εισαγγελικές αρχές αναφορικά με απειλές που φέρονται να δέχτηκαν στελέχη και μέλη της διοίκησής της μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων για την υπόθεση στα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, αποδιδόμενα σε κύκλους της ΔΕΠΑ, κάθε άμεση ή έμμεση απειλή ή προσπάθεια εκφοβισμού θα τίθεται άμεσα υπόψη των εισαγγελικών αρχών, οι οποίες ούτως ή άλλως διαθέτουν όλα τα στοιχεία που αφορούν στη διεκδίκηση των οφειλών της λιπασματοβιομηχανίας προς την ELFE.

Η ιδιωτικοποίηση και τα ερωτήματα

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται μετά και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι κατά πόσο το χρέος των 144 εκατομμυρίων ευρώ της ELFE προς τη ΔΕΠΑ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της δεύτερης. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της Politik, κύκλοι των μετόχων της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, δηλαδή ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ, έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για το βαρίδι του χρέους. Οι φόβοι που εκφράζονται έχουν να κάνουν με το κατά πόσο το υψηλό χρέος μπορεί να αποθαρρύνει πιθανούς υποψήφιους επενδυτές ή τελικά να οδηγήσει σε χαμηλές οικονομικές προσφορές κάτι που σημαίνει λιγότερα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Loading