Ανθή Δήμου: Ετοιμάζουμε ένα υπαίθριο μουσείο Σμύρνης, στολίδι για το Κορδελιό

Ένα υπαίθριο μουσείο, στολίδι για το Κορδελιό και για όλη τη Θεσσαλονίκη, ετοιμάζει με μεράκι ο Σύλλογος Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Κορδελιού “Η Αγία Φωτεινή”. Η πρόεδρος του συλλόγου Ανθή Δήμου, μίλησε το πρωί στο politic radio μέσα από τη συχνότητα του Flash 99,4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι».

Όπως ανέφερε η κ. Δήμου, το μουσείο θα περιλαμβάνει βοτανόκηπο με περίπου 25 βότανα τα οποία χρησιμοποιούσαν στη Σμύρνη είτε για φαρμακευτικούς, είτε για καλλωπιστικούς σκοπούς είτε για μαγειρική. Θα περιλαμβάνει επίσης, έναν ναό της Αγίας Φωτεινής και ένα κενοτάφιο το οποίο δημιουργήθηκε μετά από μεγάλη έρευνα του Κορδελιώτη Δημήτρη Ράλη. Πρόκειται για Κορδελιώτες που έμειναν πίσω το ‘22 και έμειναν άταφοι και στο κενοτάφιο αυτό θα αναφέρονται τα ονόματα τους.

Θα υπάρχουν επίσης πλάκες με ιστορικά στοιχεία, όπως τουλούμπες και “μπακράτσα», ενώ δεν θα λείπουν οι συμβολισμοί. Θα υπάρχει μια βάρκα πάνω σε βράχο για να τονίσει την σταθερότητα, ενώ η βάρκα αποτελεί σύμβολο καθώς με αυτή οι Κορδελιώτες έφτασαν στην Ελλάδα.

Για πρώτη φορά επίσης αναμένεται να εκτεθούν φωτογραφίες από τα πρώτα προσφυγικά σπίτια του Νέου Κορδελιού και φωτογραφίες προσώπων, μετά από μεγάλη έρευνα, ενώ δεν θα λείπει και μια έκθεση από το βεστιάριο του συλλόγου με τις φορεσιές των Ελλήνων ανα δεκαετία.

Στολίδι ευρωπαϊκών προδιαγραφών

«Είναι ένα σχέδιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ένα στολίδι και θέλουμε να έχει επισκεψιμότητα όχι μόνο από τα σχολεία της περιοχής, από όλη τη Θεσσαλονίκη και από όλη την Ελλάδα αν γίνεται», ανέφερε η κ. Δήμου

Ευχής έργον για την κ. Δήμου, είναι το υπαίθριο μουσείο να εγκαινιαστεί μέσα στο 2020, καθώς ο σύλλογος που αριθμεί σήμερα 200 ενεργά μέλη, συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας.

Άλλωστε μόλις συγκεντρωθούν οι χορηγοί όπως είπε και μέσα σε τρεις μήνες θα μπορεί να είναι έτοιμο, καθώς έχει μελετηθεί διεξοδικά κάθε του λεπτομέρεια.

Ο εξευρωπαϊσμός της Τουρκίας είναι χαμένη υπόθεση

Αναφερόμενη στην Αγία Σοφία και την πρώτη μουσουλμανική προσευχή, η κ. Δήμου τόνισε ότι «το βιώνουμε με πολύ πίκρα, απογοήτευση και αγανάκτηση».

«Δεν έχει προηγούμενο η μετατροπή μουσείου σε λατρευτικό χώρο μιας και μόνο θρησκείας», ανάφερε.

Κάλεσε την UNESCO να πάρει θέση, ενώ για την ίδια αυτό ήταν ένα ακόμη βήμα απομάκρυνσης της Τουρκίας από τη Δύση. «Προσωπικά για μένα ο εξευρωπαϊσμός της Τουρκίας είναι χαμένη υπόθεση».

«Έξυπνο θα ήταν να συνεχίσουμε με δυνάμεις του κοσμικού κράτους της Τουρκίας, γιατί είναι μια διχασμένη χώρα εσωτερικά. Να τους αναδείξουμε και να υπογραμμίσουμε την απομάκρυνση τους από τη Δύση, έτσι ώστε η κοσμική Τουρκία να κινητοποιηθεί εσωτερικά χωρίς να χρειαστεί να μετέχουμε εμείς σε αυτά», υπογράμμισε η κ. Δήμου.

Ακούστε όσα είπε η κ. Δήμου στον Flash 99.4