Αποζημίωση: Ο Λαγκαδάς αιτείται–Η Χαλκιδική ακόμα περιμένει!

Αποζημίωση: Ο Λαγκαδάς αιτείται–Η Χαλκιδική ακόμα περιμένει!

Η κακοκαιρία “Θάλεια” που έπληξε τη χώρα την περασμένη εβδομάδα άφησε πίσω της ανυπολόγιστες ζημιές και οκτώ νεκρούς. Ανάμεσα στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ο δήμος Λαγκαδά, με τις καταστροφές να είναι πολλές. Αποτέλεσμα ήταν ο συγκεκριμένος δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Καρβουνίδου

Τα μεγαλύτερα προβλήματα από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών εντοπίστηκαν στις περιοχές Περιβολάκι, Καβαλάρι, Λαγυνά, ενώ πλήγμα δέχθηκε και η πόλη του Λαγκαδά.

Η Πυροσβεστική είχε κληθεί σε τουλάχιστον 80 περιπτώσεις για άντληση υδάτων.

@ Politic.gr

Αποκατάσταση ζημιών και αποζημιώσεις

“Από την πρώτη στιγμή ο εργασίες αποκατάστασης των ζημιών βρίσκονται σε εξέλιξη”, ανέφερε μιλώντας στο politic.gr ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης.

“Ήδη επιτροπές έχουν επισκεφθεί τις οικίες που επλήγησαν και περιμένουμε τις σχετικές αιτήσεις για τις αποζημιώσεις”, τονίζει. Σύμφωνα με τον κ. Ταχματζίδη, δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα από άποψη ζημιών εντοπίστηκε σε οχήματα, αγροτικές καλλιέργειες και ζωοτροφές.

@ Politic.gr

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενημέρωση για το πότε θα κατατεθούν οι αιτήσεις, ο δήμαρχος Λαγκαδά σημείωσε “Οι επιτροπές ήταν άμεσες, οι καταγραφές των ζημιών το ίδιο, από εκεί και πέρα είναι θέμα υπουργείου και γραφειοκρατίας”.

Η Χαλκιδική ακόμα περιμένει

Ένας χρόνος πέρασε από τη φονική θεομηνία που έπληξε το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής τον Ιούλιο του 2019. Σήμερα, δεκατρείς μήνες μετά, κανένας από τους κατοίκους δεν έχει αποζημιωθεί, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους συγγενείς των θανόντων.

EUROKINISSI @ Β. Βερβερίδης

Μιλώντας στο politic.gr η Μαρία Λεοντάκη, προϊσταμένη του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νέας Προποντίδας, τονίζει ότι “δεν έχει αποζημιωθεί κανείς πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις που πήραν το προνοιακό επίδομα”.

“Από εμάς η διαδικασία ήταν άμεση, ξεκινήσαμε ήδη τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις από τον περασμένο Αύγουστο, όμως το κράτος ενεργοποιήθηκε τον Δεκέμβριο”, σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Λεοντάκη.

Για το τι λένε οι κάτοικοι ένα χρόνο μετά την καταστροφή στην περιοχή τους και πιθανά παράπονα που κάνουν, η Μαρία Λεοντάκη υποστηρίζει ότι “σαφώς και υπάρχουν παράπονα. Εκείνη την περίοδο, μαζέψαμε 3.000 αιτήσεις και για να είμαστε γρήγοροι, δουλεύαμε αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους πληγέντες. Σήμερα, πέρα από το προνοιακό επίδομα, το οποίο πήραν ελάχιστοι, δεν έχει γίνει κάτι άλλο, οπότε παράπονα έχουμε όλοι”.

Όσο για το τι είναι το προνοιακό επίδομα, η κ. Λεοντάκη αναφέρει ότι ουσιαστικά “ευνοεί” αυτούς που έχουν πλημμυρίσει και καταστραφεί οι οικοσκευές τους.

“Ελάχιστοι το δικαιούνταν, γιατί οι περισσότερες ζημιές ήταν κτιριακές, ο άνεμος έπαιρνε σκεπές, που αυτά δεν καλύπτονται από το συγκεκριμένο επίδομα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

EUROKINISSI @ Β. Βερβερίδης

Loading