Εκπαιδευτικοί: «Δεν θα μας σώσουν δυο μάσκες και ένα παγουρίνο»
EUROKINSSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εκπαιδευτικοί: «Δεν θα μας σώσουν δυο μάσκες και ένα παγουρίνο»

Για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω πανδημίας κορονοϊού κατέθεσαν τα αιτήματα τους σε συνέντευξη Τύπου ο Ηλίας Σμήλιος, γραμματέας του Ζ΄Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Δημήτρης Καπέτης, εκπρόσωπος του ΔΣ της Γ΄ΕΛΜΕ και η Ιωάννα Κατσαρού, πρόεδρος της ΠΕ Περιφέρειας Λαγκαδά.

Τα βασικά αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι ταξής:

  • Ολιγομελή τμήματα
  • Αύξηση των εργαζομένων στην καθαριότητα
  • Παροχή επαρκούς υγειονομικού υλικού
  • Διορισμοί εκπαιδευτικών

Ο κ. Σμήλιος αναφέρει πως «μπορεί να παρουσιάζονται όλα έτοιμα και ωραιοποιημένα για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά αυτό δεν ισχύει. Δεν γίνεται να συζητάμε πως αυτό που θα μας σώσει είναι δύο μάσκες, οι οποίες ακόμα δεν έχουν φτάσει στα σχολεία και ένα παγουρίνο, το οποίο χωράει ένα ποτήρι νερό», προσθέτοντας, κατηγορώντας τους κυβερνώντες ότι «δεν έχουν κάνει πραγματικά τίποτα».

Επεσήμανε δε, πως στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης δεν έχουν παραλάβει μάσκες από το υπουργείο, παρά μόνο από το δήμο.

Ολιγομελή τμήματα

Αναφορικά με τα ολιγομελή τμήματα τόνισε πως «υπάρχουν κενά σχολεία, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν» ενώ ο κ. Καπέτης παρέθεσε στοιχεία με τον αριθμό των μαθητών σε σχολεία της Νεάπολης, της Ευκαρπίας και της Πολίχνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε 120 τμήματα Γυμνασίων και Λυκείων της Ευκαρπίας, Νεάπολης και Πολίχνης:

  • 23 τμήματα έχουν από 17 έως 20 μαθητές,
  • 41 τμήματα από 21 έως 24
  • και 57 τμήματα από 25 έως 27 μαθητές.

Στα ΕΠΑΛ της περιοχής η κατάσταση έχει ως εξής:

Στο ΕΠΑΛ Νεάπολης:

  • στην Α΄ τάξη υπάρχουν 5 τμήματα από 28 παιδιά σε κάθε τμήμα,
  • στην Β΄τάξη τρία τμήματα από 28 μαθητές
  • και στην Γ΄τάξη 6 τμήματα 22 έως 23 άτομα το καθένα.

Στο ΕΠΑΛ Συκεών:

  • στην Α΄τάξη δύο τμήματα από 24 μαθητές,
  • στην Β΄τάξη τρία τμήματα των 22 ατόμων
  • και στην Γ΄τάξη 23 άτομα το τμήμα.

«Μπορεί ο αριθμός των 27-28 παιδιών να ακούγεται μεγάλος, αλλά και 22-23 άτομα είναι πολλά υπό αυτές τις συνθήκες. Υπάρχει σχολείο στην περιοχή όπου συστεγάζονται Γυμνάσιο – Λύκειο και περίπου 520 παιδιά κάνουν μάθημα -επειδή δεν επαρκούν οι αίθουσες- σε δύο κήπους στην αυλή και σε υπόγεια, που δεν έχουν καν παράθυρα παρά μόνο φεγγίτες. Στοιβάζονται, λοιπόν, πολλά άτομα και πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα», εξήγησε ο κ. Καπέτης.

«Πάγια θέση για παιδαγωγικούς λόγους είναι οι τάξεις να έχουν έως 20 άτομα και οι κατευθύνσεις έως 15. Εμείς ζητάμε να βρεθεί ένας τρόπο να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα ανάλογα με το εμβαδόν των αιθουσών, γιατί μόνο το μέτρο της μάσκας δεν αρκεί αν δεν τηρούνται οι αποστάσεις», διευκρινίζοντας πως η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι άνω των 50 χρόνων και έχουν υποκείμενα νοσήματα.

«Δεν είμαστε αναλώσιμοι»

«Δεν είμαστε αναλώσιμοι» σημείωσε ο κ. Σμήλιος, μιλώντας για τις τρίμηνες συμβάσεις των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, παρουσίασε τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης.

 Δείτε τα ακριβή στοιχεία:

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΚΕΝΑ
ΠΕ70-ΔΑΣΚΑΛΩΝ54
ΠΕ60-ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ17
ΠΕ06-ΑΓΓΛΙΚΩΝ2
ΠΕ79-ΜΟΥΣΙΚΩΝ25
ΠΕ11-ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ3
ΠΕ05 ΓΑΛΛΙΚΗΣ0
ΠΕ07 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ0
ΠΕ86 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ11
ΠΕ08 ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ45
ΠΕ 91 ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ20
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ77
ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΔΟΜΕΣ28
ΖΕΠ67
ΣΥΝΟΛΟ349

Από την πλευρά της, η κ. Κατσαρού ξεκαθάρισε πως «μία μάσκα δεν είναι αρκετή, χρειάζονται τουλάχιστον τρεις» ενώ πρότεινενα κοπούν τα θρανία κατά το ήμισυ προκειμένου να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις.

«Δεκαπέντε χρόνια υποχρηματοδοτείται η Παιδεία. Αν θέλω να έχω μια σωστή παιδεία, θα δώσω λεφτά για την Παιδεία», συμπλήρωσε, περιγράφοντας τι ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο σε περίπτωση ενός πιθανού κρούσματος:

«Πρέπει να οριστεί υπεύθυνος Covid-19 και να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτικούς. Ένα πιθανό κρούσμα πρέπει να μεταφερθεί σε μια κενή, καλά αεριζόμενη αίθουσα, η οποία δεν υπάρχει. Μεταξύ άλλων, ένα παιδί που θα αρνηθεί να φορέσει μάσκα, πρέπει να μεταφερθεί σε μία άλλη αίθουσα, η οποία, επίσης, δεν υπάρχει».

Τέλος, είπε πως «πρώτη φορά στον αιώνα αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών και μειώνεται των εκπαιδευτικών. Είναι η πρώτη χρονιά που ανοίγουν τα σχολεία με περισσότερους μαθητές από εκείνους με τους οποίους έκλεισαν τον Ιούνιο και με λιγότερους εκπαιδευτικούς. Από το 1917 ο αριθμός των μαθητών μειώνεται, ενώ το 2020 ο αριθμός των μαθητών μέσα στην τάξη ανεβαίνει εν μέσω πανδημίας», κατέληξε η κ. Κατσαρού.

Δείτε ακόμη:
Νίκη Κεραμέως: Τροπολογία για το πώς θα κλείνουν σχολεία λόγω κορονοϊού

Loading

Play