Του Γιάννη Συμεωνίδη
Η διαχείριση των μυστικών κονδυλίων των υπουργείων κι όχι αυτή καθεαυτή η Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία έτσι κι αλλιώς ήταν γνωστή η διαφωνία Κοτζιά- Καμμένου, βρίσκεται πίσω από την άγρια αντιπαράθεση των δύο ανδρών στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης.
Ο Νίκος Κοτζιάς ήθελε τα μυστικά κονδύλια όλων των υπουργείων κι όχι μόνο του ΥΠΕΞ, όπως συμβαίνει τώρα, να περνούν από τη Βουλή, πρόταση στην οποία αντιστέκεται σθεναρώς ο Πάνος Καμμένος.
Όπως αναφέρουν στο Politik στενοί συνεργάτες του πρώην πλέον υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς περίμενε περισσότερη στήριξη από τον Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, εξοργίστηκε με την τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου για “κάθοδο από το τρένο”, ενώ δεν διστάζουν να χρεώσουν στον υπουργό Άμυνας τις διαρροές για οικονομικές ατασθαλίες στη διαχείριση του Προσφυγικού!
“Οι αποφάσεις περί των οικονομικών στο ΥΠΕΞ λαμβάνονται από επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν αποκλειστικώς διπλωμάτες.
Στη χειρότερη περίπτωση συμμετέχουν και υψηλόβαθμοι διοικητικοί παράγοντες, όπως ο διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών.
Ο κ. Κοτζιάς είχε ελάχιστους “δικούς του”, όπως λέγεται στην καθομιλουμένη, διπλωμάτες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις υπηρεσιακές συναντήσεις εκπροσώπων του ΥΠΕΞ και του ΥΠΕΘΑ οι περισσότεροι τον διάβαλλαν γιατί τους είχε βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι.
Ο Νίκος, έτσι κι αλλιώς, δεν θα έβαζε ποτέ το χέρι στο μέλι.
Αποποιήθηκε όταν ήταν νεώτερος πολύ μεγάλη κληρονομιά για ιδεολογικούς λόγους”, σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, οι οποίοι όταν τους ρωτάμε γιατί ο πρωθυπουργός ανέχεται τα καπρίτσια Καμμένου μολονότι έχει εξασφαλίσει τις ψήφους για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την παραμονή του στην εξουσία μας απαντούν πως δεν τον θέλει για αντίπαλο γιατί είναι “μεγάλη κουτσομπόλα”!
Οι στενοί συνεργάτες του κ. Κοτζιά, εξάλλου, επισημαίνουν πως ο ίδιος δεν ήταν αγαπητός σε σημαντικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως το πιο διεθνιστικό όπως αυτό εκπροσωπείται και σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή από την πάλαι ποτέ ΑΚΟΑ και στελέχη του παλιού Συνασπισμού, οι οποίοι, για παράδειγμα, δεν είχαν αντίρρηση να συναινέσει η Ελλάδα στις τουρκικές απαιτήσεις για την Κύπρο και δεν του συγχώρησαν τη στάση του στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά.
“Κάποιοι είναι τόσο μεμψίμοιροι που πιστώνουν στον Τσίπρα τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν είναι 120% έργο του Νίκου”, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Όσον αφορά το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα ο κ. Κοτζιάς, πολλά θα φανούν από το τι θα πει σε προγραμματισμένη ομιλία του στο Ηράκλειο την προσεχή Δευτέρα.
Εμπιστοσύνη στον Καλπαδάκη
Από εκεί και πέρα οι συνεργάτες του ευελπιστούν ο πρώην ΥΠΕΞ να παραμείνει μέντορας του κ. Τσίπρα, χαρακτηρίζουν καλό αλλά λίγο τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος εκ των πραγμάτων αναβαθμίζεται στο υπουργείο, ενώ δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη, τον οποίο θεωρούν έναν από τους ικανότερους νέους διπλωμάτες μας.
Όπως κι αν έχει, η ανάληψη του ΥΠΕΞ από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, την απόλυτη βούληση του πρωθυπουργού να φέρει στην ελληνική Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών και να την κυρώσει πριν οδηγήσει τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές.