Του Γιάννη Συμεωνίδη
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως πληροφορούμαστε, είχε ενημερώσει εγκαίρως τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το έγγραφο που είχε αποστείλει ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός της χώρας το 2005 με αποδέκτη τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και με το οποίο αποδεχόταν διπλή ονομασία για τη σημερινή Βόρεια Μακεδονία- Μακεδονία σκέτο στο εσωτερικό και Μακεδονία- Σκόπια στο εξωτερικό- χωρίς καμία αλλαγή στο Σύνταγμά της.
Το τελευταίο θα σήμαινε πως οι αλυτρωτικές αναφορές θα παρέμεναν αναλλοίωτες και πως θα αναγνωριζόταν μακεδονική γλώσσα χωρίς να διευκρινίζεται ότι ανήκει στις νότιες σλαβικές, όπως διευκρινίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη 40λεπτη συνάντησή τους για το Μακεδονικό στις 27 Ιανουαρίου 2018 στο Μαξίμου.
Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, ο οποίος έδειχνε προφανή άγνοια για το ιστορικό γεγονός, είχε επικοινωνήσει με τον κ. Καραμανλή ζητώντας του εξηγήσεις.
Το ότι, πάντως, επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική στιγμή γι’ αυτήν τη διαρροή- άμα, δηλαδή, τη επανεμφανίσει στον πολιτικό αγώνα του κ. Καραμανλή και μία μόλις εβδομάδα πριν τις εκλογές- μόνο τυχαίο δεν είναι.
Ο κ. Τσίπρας διατηρούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με αρκετούς καραμανλικούς, αν όχι και με τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό.
Οι συχνές πυκνές, εξάλλου, δημόσιες τοποθετήσεις του Βαγγέλη Αντώναρου, κυβερνητικού εκπρόσωπου επί Καραμανλή, κατά του κ. Μητσοτάκη κι εμμέσως υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόνο η πιο προβεβλημένη απόδειξη της σύμπραξης καραμανλικών με το κυβερνών κόμμα προκειμένου να μην δουν τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό.
Και προειδοποιητική βολή σε Παυλόπουλο
Δεν ήταν, όμως, μόνο η επανεμφάνιση Καραμανλή στο πλευρό Μητσοτάκη που κινητοποίησε την Κουμουνδούρου, αλλά και η «ύποπτη» σιωπή του Προέδρου της Δημοκρατίας για το αν θα υπογράψει η όχι το Προεδρικό Διάταγμα για το διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Υπάρχει διάχυτος ο φόβος και στους συνεργάτες του πρωθυπουργού πως ο Προκόπης Παυλόπουλος θα το αναβάλει για μετά από τις εκλογές, προσδοκώντας σε κυβερνητική αλλαγή προκειμένου να χαλαρώσει η πίεση που του ασκείται εντόνως, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, από τη ΝΔ.
Η δημοσιοποίηση, δηλαδή, του έγγραφου Καραμανλή αποτελεί και μια προειδοποιητική βολή προς το Προεδρικό Μέγαρο.