Πονηρή “αθλητική” διάταξη ή γενική άφεση αμαρτιών;
Πονηρή “αθλητική” διάταξη ή γενική άφεση αμαρτιών;

Πονηρή “αθλητική” διάταξη ή γενική άφεση αμαρτιών;

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Πρόκειται για “πονηρή” διάταξη ή μαζί με τα χλωρά την γλιτώνουν και τα ξερά, μια γενική δηλαδή άφεση αμαρτιών, με τον αρμόδιο υφυπουργό να πέφτει θύμα πίεσης διοικητικών κυκλωμάτων ή και των αναγκών της προεκλογικής περιόδου;

Ο λόγος γίνεται για διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο πρόσφατο αθλητικό νομοσχέδιο (ν.4603/2019, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 14 Μαρτίου) με την οποία φέρεται να απαλλάσσονται της επιστροφής χρημάτων στο Δημόσιο ακόμα και μέλη επιτροπών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που αδίκως τα είχαν λάβει είτε γιατί αυτές οι Επιτροπές δεν είχαν πραγματικό αντικείμενο εργασίας είτε γιατί οι ίδιοι δεν είχαν πραγματική σχέση με το αντικείμενό τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρει το άρθρο 54 παράγραφος 2 του νόμου για την “Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις”:

Κάθε ποσό το οποίο έχει καταβληθεί στα μέλη των επιτροπών της παρ. 5 του άρθρου 53 του ν.2725/1999 σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου αυτής, όπως ίσχυε, από τα ειδικά έσοδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που προέρχονταν από κεφάλαια του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) και του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ) ή από άλλες πηγές ή ειδικούς λογαριασμούς, πριν την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών με την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν.3697/2008 (Α’ 194), λογίζεται ότι έχει καταβληθεί νόμιμα και δεν αναζητείται ούτε καταλογίζεται”.

Κύκλοι του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, επισημαίνουν στο Politik πως με αυτήν τη ρύθμιση επιδιώχθηκε να δοθεί μία διέξοδος στους υπαλλήλους της ΓΓΑ που σε διαφορετική περίπτωση θα καλούνταν να επιστρέψουν χρήματα που έχουν δουλέψει ως υπερωριακή εργασία, η οποία όμως έπαψε να αναγνωρίζεται με το πρώτο μνημόνιο που είχε υπογράψει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Προσθέτουν, μάλιστα, πως παρόμοιες διατάξεις έχουν ψηφιστεί και για άλλα υπουργεία, όπως για το υπουργείο Υγείας.

Πορίσματα που “καίνε”

Από την άλλη, ωστόσο, πηγές μέσα από τη ΓΓΑ μας υπενθυμίζουν πορίσματα, προ μια δεκαετίας περίπου, του τότε Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, κι ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτά, είχε γίνει “πάρτι” 30.000.000 ευρώ την περίοδο 2000- 2009 με Επιτροπές της ΓΓΑ οι οποίες είχαν συσταθεί μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν “κολλητοί”, χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη ΓΓΑ, καθώς και σε εποπτευόμενους από αυτή φορείς λειτουργούσαν το 2008 περίπου 70 συλλογικά όργανα (συμβούλια, επιτροπές κι ομάδες εργασίας) και 50 οργανωτικές- εκτελεστικές Επιτροπές, όπου συμμετείχαν γύρω στα 800 άτομα (λειτουργοί, υπάλληλοι, μισθωτοί και ιδιώτες) και η μηνιαία δαπάνη για την αποζημίωσή τους ανερχόταν στο ύψος των 500.000 ευρώ περίπου.

Υπάλληλοι της ΓΓΑ συμμετείχαν, κατά μήνα, έως και σε πέντε αμειβόμενες Επιτροπές, για τις οποίες δεν οριζόταν η χρονική διάρκεια λειτουργίας τους και για τις οποίες οριζόταν και μεγάλος αριθμός γραμματέων (έως και τέσσερα άτομα).

Πάντοτε κατά τα ίδια πορίσματα, υπήρχαν Επιτροπές το έργο των οποίων συνέπιπτε με τα κύρια υπηρεσιακά καθήκοντα των συμμετεχόντων υπαλλήλων, καθώς κι Επιτροπές για την υποβοήθηση του έργου άλλων Επιτροπών!

Επιπλέον, την πρώτη δεκαετία του 2000 ιδρύθηκαν και λειτούργησαν ούτε λίγο ούτε πολύ 146 σχολές προπονητών.

Αξίζει να σημειωθεί πως με ευθύνη των Διευθύνσεων Διοικητικού, Οικονομικού και του Γραφείου Διαχείρισης Χρηματικού της ΓΓΑ δεν έγινε ποτέ, όπως πληροφορούμαστε, ακριβής προσδιορισμός κι αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ανά υπάλληλο.

Loading