Δεκέμβριος και ακόμη τίποτα για το επίδομα θέρμανσης

Σχεδόν μέσα Δεκεμβρίου και ακόμη παραμένει άφαντο το επίδομα θέρμανσης ενώ οι Έλληνες συνεχίζουν να πληρώνουν την τέταρτη υψηλότερη τιμή στην Ευρωζώνη για πετρέλαιο.

Οι σχετικές προαναγγελίες έχουν γίνει από την αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου ωστόσο τα 15 εκατ. ευρώ για τα οποία έγινε λόγος δεν τα έχουν δει ακόμη όσοι πήραν την περσινή περίοδο επίδομα θέρμανσης, ως έκτακτη ενίσχυση.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν στο iefimerida.gr ότι το σχέδιο της Απόφασης είναι έτοιμο αλλά έχει «κολλήσει» στην ΑΑΔΕ. Για ποιόν λόγο; Γιατί με τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές που έγιναν στον Αυτοδιοικητικό Χάρτη, ήρθαν τα πάνω- κάτω σε δεκάδες περιοχές, που χαρακτηρίστηκαν ορεινές.

Η δυστοκία λόγω “Κλεισθένη”

Συγκεκριμένα, στο νόμο 4555/2018, τον αποκαλούμενο «Κλεισθένη 1», συμπεριλήφθηκε διάταξη που συμπληρώνει το γνωστό «Καλλικράτη» ως εξής: «Στο ν. 3852/2010 προστίθεται, μετά το άρθρο 2Α, άρθρο 2Β ως εξής: «Άρθρο 2Β Ορεινοί δήμοι Με την επιφύλαξη του άρθρου 209 ως προς την έννοια των ορεινών – μειονεκτικών δήμων, ως ορεινοί δήμοι νοούνται:

α) Οι δήμοι που χαρακτηρίζονται ως ορεινοί στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 και

β) οι δήμοι των οποίων τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) των κοινοτήτων χαρακτηρίζονται ως ορεινές στο Μητρώο Δήμων, Κοινοτήτων και Οικισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής».

Πώς «μεταφράζονται» τα παραπάνω; Πέρα από τους δεκάδες δήμους που χαρακτηρίζονταν από τον «Καλλικράτη» ως ορεινοί, προστίθενται κι άλλοι, ο αριθμός των οποίων δεν είναι σαφής. Και πώς επηρεάζει αυτό τη διαδικασία του επιδόματος θέρμανσης;

Πολύ απλά επειδή όσες περιοχές χαρακτηρίζονται «ορεινές», ανεβαίνουν στην υψηλότερη Ζώνη επιδότησης, άρα η ΑΑΔΕ καλείται να βρει και να υπολογίσει μέσω των φορολογικών δεδομένων, πόσοι είναι οι νέοι εν δυνάμει δικαιούχοι, άρα και ποιο είναι το επιπλέον κόστος που θα βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης έφτανε στα 206 εκατ. Ευρώ το 2014, για να πέσει στα 186 εκατ. το 2015, στα 106 εκ. το 2016, στα 112 εκ. το 2017 και στα 55 εκ. το 2018, όταν και αποφασίστηκε μια extra επιδότηση 15 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους της Α’ Ζώνης, που περιλαμβάνει τους ορεινούς και απομακρυσμένους νομούς της Επικράτειας.