Ελλάκτωρ: Deal με αποχώρηση των Δ. και Α. Καλλιτσάντση

Το πολυθρύλητο “βελούδινο” διαζύγιο μεταξύ των βασικών μετόχων της Ελλάκτωρ οδεύει προς το τέλος του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά των Δ. Κούτρα, Λ. Μπόμπολα προωθεί για το επόμενο διάστημα την απόκτηση του ποσοστό μετοχών (10,2%) των Δ. Καλλιτσάντση και Α. Καλλιτσάντση -με την συμμετοχή και ξένου fund.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συμφωνία θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Αποθετήριο, τα υπόλοιπα ποσοστά μετοχών της Ελλάκτωρ κατέχουν σήμερα η πλευρά Μπόμπολα (15%), ο κ. Κούτρας (5,5)% και το Amber Capital (5,2%).

Ελλάκτωρ και κατασκευαστικός τομέας

Όπως αναφέρουν πηγές του ομίλου από την πώληση του ποσοστού θα επηρεαστεί και η εγχώρια κατασκευαστική αγορά αφού πλέον θα υπάρχει ενιαία στρατηγική σε ό,τι αφορά το κατασκευαστικό έργο.

Εξάλλου, η Ελλάκτωρ με ενοποιημένο κύκλο εργασιών 930 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο και ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 2,2 δισ. ευρώ. αποτελεί σημαντικό παίκτη του κλάδου.

Ύστερα από τις διαμάχες για το κόστος διαχείρισης των έργων του ομίλου (κατασκευές, ενέργεια, παραχωρήσεις, περιβάλλον) και με κυριότερη αιτία εντάσεων τα έργα στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διαφαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία για την αποχώρηση, την οποία έχουν διαμορφώσει και οι δανείστριες τράπεζες.

Μεταβίβαση μετοχών και ανταλλάγματα

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν αρμόδιως πηγές της εταιρείας, το επόμενο 15ημέρο αναμένεται να μεταβιβαστεί το πακέτο μετοχών των Δ. και A. Καλλιτσάντση. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό αντάλλαγμα της συναλλαγής, τα ποσά που αναφέρονται υποδεικνύουν premium σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής -ωστόσο όπως προαναφέρθηκε στην συναλλαγή θα υπάρχει και είσοδος νέου μετόχου.

Ταυτόχρονα με την αποχώρηση έχει δρομολογηθεί διαχωρισμός- αναδιάρθρωση στις θυγατρικές και τις δραστηριότητες του ομίλου, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες.

Πρόσφατα, επίσης, πραγματοποιήθηκε η πώληση του ποσοστού στο Καζίνο της Πάρνηθας έναντι 13,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, όπως έχει ανακοινώσει η Ελλάκτωρ, η εταιρεία διερευνά την πώληση της θυγατρικής στα φωτοβολταϊκά έργα Άνεμος -εταιρεία στην οποία μεγάλο ποσοστό κατείχε η πλευρά Καλλιτσάντση.

Κινητικότητα υπάρχει επίσης και στον χώρο της θυγατρικής Reds. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την εξαγορά του ποσοστού των αποχωρούντων μετοχών το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επιδεικνύει παγίως η πλευρά του Δ. Κούτρα εξαιτίας της ισχυρής οικονομικής θέσης που διαθέτει.

Έργα σε Τουρκία- Κύπρο

Εν τω μεταξύ, η συνεργασία με τον Τουρκικό όμιλο Dogus αποδίδει καθώς η Ελλάκτωρ πρόσφατα κέρδισε διαγωνισμό για έργο βιολογικού καθαρισμού στην Τουρκία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή του έργου, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει απαρχή για την είσοδο στη μεγάλη κατασκευαστική αγορά της γειτονικής χώρας.

Η Ελλάκτωρ, όμως, φαίνεται ότι διευθέτησε και προηγούμενες εκκρεμότητες στην Κύπρο, καθώς διεκδικεί μέγαλο έργο στη Λεμεσό.