ΕΝΦΙΑ: Στα 340 εκατομμύρια η «τρύπα» για το 2017

Μεγάλος και διπλός είναι ο πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά την δημοσιοποίηση των αναλυτικών στοιχείων από την ΑΑΔΕ για τον ΕΝΦΙΑ του περασμένου έτους, διότι εκτός του ότι ο σχεδιασμός των νέων αντικειμενικών αξιών κινδυνεύει να βγει εκτός πλάνων, φαίνεται ότι ακόμη και οι μικρές παρεμβάσεις που έγιναν φτάνουν για να ανοίξουν την ψαλίδα στις εισπράξεις του φόρου.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ για το 2017, εμφανίζονται μειωμένα κατά 340,6 εκ ευρώ και όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ, το γεγονός οφείλεται εν μέρει στην απαλλαγή από το φόρο για τους ιδιοκτήτες που κατέχουν σεισμόπληκτα ακίνητα, αλλά και από μια σειρά δικαστικών αποφάσεων που μείωσαν αρκετά τις τιμές ζώνης των ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές επί των οποίων υπολογίζεται ο φόρος.

Τούτο σημαίνει, ότι αν μια απαλλαγή για καταστραμμένα ακίνητα από φυσικές καταστροφές και μια αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε 6 περιοχές, κοστίζει στον προϋπολογισμό κάτι παραπάνω από 340 εκ. ευρώ, το μέγεθος της ζημιάς θα είναι ακόμη μεγαλύτερο αν χρειαστεί να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες σε όλη την χώρα.

“Εφιάλτης” για το οικονομικό επιτελείο

Το σενάριο αυτό έχει επιφέρει έναν πραγματικό εφιάλτη για το επιτελείο του υπουργείο Οικονομικών, που θα υποχρεωθεί να ξαναδημιουργήσει από το μηδέν τον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να κλειδώσει φόρους 3,2 δισ. ευρώ για να ικανοποιήσει τους Θεσμούς. Και επειδή οι επιβαρύνσεις στις λεγόμενες «λαϊκές» περιοχές δεν πέφτει καν στο τραπέζι, ήδη εξετάζεται ένα πλανo B για να μοιραστούν τα έσοδα στα μεσαία και πλούσια κλιμάκια της χώρας, κυρίως μέσω του Συμπληρωματικού Φόρου, ο οποίος σήμερα επιβάλλεται από τις 200.000 ευρώ και πάνω, αλλά ίσως ο πήχης να κατέβει κι άλλο.

Εκείνο που αποτελεί ερωτηματικό ακόμη και αν ακολουθηθεί αυτό το πλάνο από το υπουργείο Οικονομικών, αν όλα θα είναι εντάξει στην καταληκτική προθεσμία της 14ης Μαρτίου. Κάτι που κάποιοι το θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο.