Την εκτίμηση ότι «πρέπει να επαναξιολογήσουμε τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουμε» διατύπωσε στην εκπομπή «Αριστερά και Δεξιά στα FM» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Χρήστο Τσαλικίδη και τον Θωμά Καλέση, η Άννα Ευθυμίου, δικηγόρος και πολιτευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.
Σε ερώτηση που δέχθηκε σε σχέση με την εκδήλωση την οποία διοργανώνει με θέμα «40 χρόνια Ευρωεκλογές – 40 χρόνια Ελλάδα στην Ε.Ε.», η Α. Ευθυμίου τόνισε ότι «οι ευρωεκλογές είναι κάτι πολύ σημαντικό εκτιμώ. Είναι ορόσημο για την πατρίδα μας, για την χώρα μας η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση 40 χρόνια. Τώρα όμως θεωρώ ότι είναι πάρα πολλές οι ευεργετικές συνέπειες και με αφορμή αυτήν την επέτειο, θέλησα να κάνω αυτήν την εκδήλωση, είναι και στον παλμό των γεγονότων και να πούμε πέντε πράγματα, πέρα από την χώρας μας, και για την Θεσσαλονίκη πως εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Επομένως θα γίνει αυτήν την Δευτέρα που μας έρχεται 15 του μηνός, στις 19:00 στο Mediterranean το ξενοδοχείο και πέρα από εμένα που θα είμαι ομιλήτρια θα είναι και ομιλητές όπως ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ως νυν επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιάννης Πάιδας που είναι και πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.
Στην Ευρώπη θεωρώ ότι έχουν γίνει πολλές αλλαγές, υπό την έννοια ότι όλη αυτή η ενοποίηση και η παγκοσμιοποίηση, δημιουργεί κάποιες αντιδράσεις στον κόσμο. Αυτό το είδαμε και πριν λίγα χρόνια, πριν δύο χρόνια νομίζω, με το Brexit και πως αυτό λειτούργησε. Θεωρώ ότι υπάρχει γόνιμο και προσφιλές έδαφος για να καλλιεργήσει περισσότερο τις αξίες πάνω στις οποίες ιδρύθηκε, της αλληλεγγύης των κρατών, του σεβασμού, όλες αυτές τις αξίες και παράλληλα και την οικονομική κατεύθυνση που έχει πάρει.
Βέβαια, βλέπουμε ότι χρειάζεται και άλλη ηγεσία κάθε φορά να υπάρχει από τα όργανα που την διοικούν και γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι τόσο κρίσιμο και οι ευρωεκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές, διότι βλέπουμε και στα κράτη-μέλη της ΕΕ να δημιουργούνται ακραίες τάσεις, και αυτό είναι κάτι για το οποίο όλοι όσοι συμμετέχουμε με την ψήφο μας, αυτοί που μας διοικούν στην ΕΕ πρέπει να είναι πολύ υπεύθυνοι σε αυτό, ούτως ώστε αυτές οι φωνές όσο πιο πολύ γίνεται να μειωθούνε γιατί είναι ακραίες».
«Θεωρώ ότι πρέπει να ψηφίζουμε με κατεύθυνση στις ευρωεκλογές»
Από την άλλη πλευρά, σε ερώτηση σε σχέση με το εάν τελικά συνδέονται οι ευρωεκλογές με τις βουλευτικές εκλογές, η πολιτευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι «δεν θεωρώ ότι ψηφίζουμε για το ίδιο πράγμα. Άρα θεωρώ ότι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και είναι διαφορετικός ο τρόπος ο οποίος πρέπει να ρίχνουμε την ψήφο μας, γιατί άλλο είναι οι εθνικές εκλογές, φυσικά είναι αλληλένδετα γιατί μια παράταξη που στα ελλαδικά πλαίσια είναι εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό έχει αντίκτυπο στις εθνικές εκλογές αν το ψηφίσεις, και στην συμπεριφορά της χώρας στην ΕΕ, δεν είναι το ίδιο. Θεωρώ ότι πρέπει να ψηφίζουμε με κατεύθυνση στις ευρωεκλογές, και όχι τόσο τις παρατάξεις, γιατί τα περισσότερα κόμματα στην Ελλάδα είναι μέσα στο ευρωπαϊκό τόξο, αλλά κυρίως και τα πρόσωπα που στέλνουμε ως εκλεκτούς μας ευρωβουλευτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί παίζουνε έναν καθοριστικό ρόλο.
Ακριβώς το ίδιο όμως πρέπει να κάνουμε και στις εθνικές εκλογές. Δηλαδή να στείλουμε στο κοινοβούλιο ανθρώπους οι οποίοι είναι καταξιωμένοι με κοινωνική, επαγγελματική πορεία, οι οποίοι μπορούν να είναι χρήσιμοι. Δηλαδή τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε θεωρώ ότι πρέπει να επαναξιολογήσουμε και στις δύο περιπτώσεις».
«Οι πολίτες ακόμη ζορίζονται»
Τέλος, ερωτηθείσα σε σχέση με το πως αποτιμά την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, η Α. Ευθυμίου δήλωσε: «εγώ αυτό που διαπιστώνω είναι ότι ακόμα οι πολίτες ζορίζονται. Δεν έχουν νιώσει καμία έξοδο από τα μνημόνια στην τσέπη τους γιατί καλώς ή κακώς αυτό ενδιαφέρει, για την επιβίωση. Βλέπω λοιπόν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες “βογκάνε” για τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Όλοι έχουνε μεγάλο πρόβλημα με την υπερφορολόγηση. Οι νέοι δυστυχώς συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό. Νέες θέσεις εργασίας με έναν βιώσιμο μισθό δεν γίνονται εδώ και οι επενδύσεις συνεχίζουν να φεύγουν όπως είδαμε πρόσφατα με το παράδειγμα με την Cosco. Οι ελληνικές επενδύσεις δεν αναδεικνύονται, δεν καλλιεργούνται σε γόνιμο έδαφος. Άρα γίνεται ένας φαύλος κύκλος».
Ακούστε ολόκληρο το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης: