Ζάεφ: Λύση για το όνομα μέχρι τέλος Μαρτίου

Κάθε μήνας που περνάει χωρίς λύση στο θέμα του ονόματος δεν συμφέρει τις δύο χώρες (ΠΓΔΜ και Ελλάδα) ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη του στο δημοσιογραφικό ερευνητικό δίκτυο “Balkan Investigative Reporting Network” (BIRN).Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία του να βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό ακόμη και μέχρι τα τέλη του Μαρτίου.

Ερωτηθείς αν η πρόσφατη δήλωσή του για λύση του θέματος της ονομασίας τον Ιούνιο συνιστά υπαναχώρηση από προηγούμενες δηλώσεις του για λύση μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ο Ζάεφ σημείωσε: «Για εμάς ούτε ο Ιούνιος είναι τελική προθεσμία σε σχέση με το ΝΑΤΟ, επειδή έχουμε αυτόματη πρόσκληση ένταξης και δεν χρειάζεται να γίνει σε Σύνοδο Κορυφής. Είναι όμως καλό να τελειώσει μέχρι τον Ιούνιο, γιατί έτσι θα ενθαρρύνει τις αποφάσεις για ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ταυτόχρονα, γνωρίζω ότι κάθε επόμενος μήνας δεν θα είναι υπέρ μας. Επιθυμία και φιλοδοξία μου, επιθυμία της κυβέρνησης, του Νίκολα Ντιμιτρόφ (σ.σ ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ), όλων όσων συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, είναι να υπάρξει λύση μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Αν το παρατείνουμε δεν θα μας βοηθήσει, επειδή υπάρχουν πάντα ανταγωνιστικά ρεύματα που οδηγούν σε μη επίλυση αυτού του προβλήματος».

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί εξίσου να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος.

«Παραμένω στην πεποίθησή μου πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θέλει να βρεθεί λύση. Βλέπω πως και ο υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς κάνει προσπάθειες. Παραμένω στην αίσθηση που με οδηγεί από την αρχή: ότι η λύση είναι δυνατή. Αλλά παραμένουμε και στις θέσεις ότι η λύση αυτή θα πρέπει να σημαίνει προστασία της ταυτότητας και της αξιοπρέπειας των δύο πλευρών» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σε ερώτηση τι θα συμβεί αν η αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ τεθεί ως αναγκαίος όρος για την επίτευξη λύσης, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι οι δύο χώρες δεν πρέπει να θέτουν επιτακτικά όρους.

«Δεν πρέπει ούτε η δική μας, ούτε η δική τους πλευρά να θέτει όρους, δίχως τους οποίους δεν είναι δυνατή η λύση. Προσπαθώ ειλικρινά να βρω πραγματιστική εξήγηση για την ελληνική πλευρά, και αναφέρομαι κυρίως στον ελληνικό λαό, ότι κάνουμε μία προσπάθεια για μόνιμη λύση, όχι κάποιο είδος παράκαμψης, χειραγώγησης, να ξεγελάσουμε ο ένας τον άλλο… Σε μία τέτοια διαδικασία θα πρέπει να οδηγούμαστε από τα γεγονότα» ανέφερε.

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι η χώρα του αποτελεί το βόρειο ή το άνω τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας:

«Δεν έχω καμία αμφιβολία πως στην γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας εμείς είμαστε το βόρειο ή το άνω τμήμα, ότι το νότιο ανήκει στην Ελλάδα και το ανατολικό στη Βουλγαρία. Αν οδηγούμαστε από τα γεγονότα, μπορούμε να βρούμε λύση. Και να μην ξεχνάμε ότι το πρόβλημα αφορά το όνομα. Δεν πρέπει να αγγίζουμε κάτι με το οποίο θα προκαλούσαμε πρόσθετα προβλήματα, που θα μας οδηγούσαν σε λόγους για μη επίλυση».

Κληθείς να “βαθμολογήσει” την αισιοδοξία του για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το όνομα σε μία κλίμακα από το 1 ως το 10, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε : «Κανείς μέχρι σήμερα δεν δοκίμασε να βαθμολογήσει την αισιοδοξία μου με αυτόν τον τρόπο. Δεν έχω πρόβλημα να το κάνω και με αριθμούς. Είμαι αισιόδοξος, ίσως όχι μέχρι το τέρμα. Θα έβαζα 8».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ