Κουρουμπλής: «Η Δεξιά δε μπορεί να ζήσει χωρίς καρέκλες»

Κουρουμπλής: «Η Δεξιά δε μπορεί να ζήσει χωρίς καρέκλες»

Την εκτίμηση ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν επηρέαζαν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση», εξέφρασε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο βουλευτής στην Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το άνοιγμα που επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο χώρο της κεντροαριστεράς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως βρισκόμαστε «προ σοβαρών εξελίξεων. Υπάρχει μια λογική, ή μια άποψη που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να ‘καταπιεί’ όλο αυτόν το χώρο. Στην πολιτική, πρέπει να είναι κανείς ρεαλιστής. Σήμερα, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, υπάρχουν ορισμένες πραγματικότητες. Η μια πραγματικότητα και κυρίαρχη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας είναι η κεντρική πολιτική δύναμη στον χώρο αυτό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Τσίπρας δεσπόζει σε αυτόν το χώρο. Αφότου έσπασε ο δικομματισμός, επανερχόμαστε πάλι σε δύο πόλους. Εγώ από την πρώτη στιγμή, σεβόμενος τον ρόλο που έχουν και τα μικρότερα κόμματα, και οι κινήσεις αυτών των χώρων, είπα: ‘ρε παιδιά πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος που να καταλήξει σε μια προγραμματική σύγκλιση’. Είναι άλλο να ενσωματώσει ο ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτόν τον κόσμο και τον χώρο και άλλο να καταλήξουμε σε μια προγραμματική σύγκλιση».

Παράλληλα, ερωτηθείς για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, η οποία έληξε πρόσφατα, ο Π. Κουρουμπλής, εκτίμησε ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν επηρέαζαν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση».

«Δεν αποτελεί καινοτομία η κυβερνητική πλειοψηφία»

Από την άλλη πλευρά, τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, μετά την ‘εξουσιοδότηση’ των έξι ανεξάρτητων βουλευτών στην κυβέρνηση, ο Π. Κουρουμπλής, τόνισε ότι το γεγονός αυτό δεν αποτελεί καινοτομία, στα κοινοβουλευτικά δεδομένα.

«Έτσι λειτουργούσε το πολιτικό μας σύστημα, όλα αυτά τα χρόνια γι’ αυτό σας λέω ότι ίσως κάποιοι ξενίζονται επειδή δε το έχουν μελετήσει. Από το 1974, όταν ο Καραμανλής ζορίστηκε από την πρώτη του εκλογή, μετά το 1977 που ήρθε ο Ανδρέας στην αξιωματική αντιπολίτευση, προσχώρησαν στο Καραμανλή, ο Μητσοτάκης και ο Παύλος Βαρδινογιάννης. Την εποχή του ανένδοτου αγώνα, ο μεγαλύτερος υβριστής του Καραμανλή, ο μεγαλύτερος εχθρός του Καραμανλή, με τους πιο βαρύτατους χαρακτηρισμούς, ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Και παρόλα αυτά, το 1978 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τον στήριξε. Το 1980, ο Καραμανλής, προκειμένου να εξασφαλίσει την προεδρία της Δημοκρατίας, ουσιαστικά διέλυσε την Ένωση Κέντρου και το ΚΟΔΗΣΟ. Αυτά τα έχουν ξεχάσει κάποιοι», τόνισε ο Π. Κουρουμπλής.

Ακόμα, τονίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν όποτε το κρίνει η ηγεσίας της χώρας, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τρεις φορές ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ προκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει ψήφο δυσπιστίας.

«Η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη και την ανοχή του ελληνικού λαού»

Όσον αφορά τον τομέα της οικονομικής  πολιτικής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει να ψηφίσει μέτρα σημαντικότατα. Τις 120 δόσεις, που αφορούν 4 εκαττομμύρια ανθρώπους. Το στεγαστικό επίδομα, που πολλοί από τον συγκεκριμένο χώρο της αντιπολίτευσης μπορεί να μην νιώθουν τι σημαίνει, αλλά για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους έχει ιδιαίτερη αξία».

Στην συνέχεια, πρόσθεσε ακόμα, ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να επιτύχει επί τέσσερα συναπτά χρόνια «πολιτική σταθερότητα, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση αυτή έχει στο βάθος της ψυχής και του μυαλού των Ελλήνων, ένα περιθώριο εμπιστοσύνης και ανοχής, γι’ αυτό και έχει απορροφήσει όλους τους κοινωνικούς κραδασμούς. Η οικονομία θέλε ακόμα δύο τρία χρόνια για να φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσει. Δεν είναι απλό θέμα».

Από την πλευρά του, κατηγόρησε την δεξιά παράταξη ότι «το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ανακαταλάβουν τις καρέκλες. Δε μπορούν να ζήσουν χωρίς καρέκλες. Δε μπορούν να δεχθούν ότι είναι έξω από το παιχνίδι».

«Παράγοντας σταθερότητας η Συμφωνία των Πρεσπών»

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την Συμφωνία των Πρεσπών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «όταν θα υπάρξει καταλλαγή και θα ηρεμήσουν τα πράγματα, τότε θα καταλάβουν πολλοί άνθρωποι τι σημαίνει αυτή η συμφωνία. Γιατί σήμερα διάβαζα, από διάφορες πηγές, την κινητικότητα που υπάρχει στην αλλαγή συνόρων, στα δυτικά Βαλκάνια. Αυτή η ρευστότητα στην περιοχή, αν δεν σταθεροποιηθεί, κανείς δε μπορεί να προβλέψει τι καταστάσεις μπορεί να δημιουργήσει. Αν διαβάσουμε λίγη ιστορία της Βαλκανικής, θα καταλάβουμε».

Loading