Λαγκάρντ: «Μένουν πολλά να γίνουν στην Ελλάδα»

Με τη φράση «μένουν πολλά να γίνουν ακόμη» η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιεί την κυβέρνηση Τσίπρα πως οι μεταρρυθμίσεις είναι μια διαρκής διαδικασία χωρίς σαφή ορίζοντα τερματισμού.

Σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού «ARD» αναγνωρίζει πως στην Ελλάδα «πραγματοποιήθηκαν ορισμένες δομικές μεταρρυθμίσεις» μέσω των οποίων εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξει ο δρόμος για ακόμη περισσότερες, εκτίμησε ωστόσο την πεποίθηση πως «οι μεταρρυθμίσεις είναι μια διαδικασία χωρίς σαφές σημείο τερματισμού. Μένουν πολλά να γίνουν ακόμα».

«Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η Ελλάδα είναι τώρα καλύτερα θωρακισμένη, ώστε να αναπτυχθεί στο μέλλον», πρόσθεσε.

“Πήρε χρόνο να μάθουμε την πραγματική κατάσταση της Ελλάδας”

Ερωτηθείσα αν η απόφαση του ΔΝΤ αλλά και της ΕΕ να διασωθεί η Ελλάδα το 2010 προήλθε κυρίως από τη βούληση να σωθούν οι τράπεζες, όπως η Deutsche Bank ή η γαλλική BNP Paribas, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε: «Πήρε χρόνο μέχρι να μάθουμε ποια ήταν η πραγματική κατάσταση της Ελλάδας και πόσο αυξανόταν μήνα με το μήνα το χρέος, επειδή μόνο λίγο-λίγο παίρναμε αυτές τις πληροφορίες. Αλλά μπορώ να σας πω ποια ήταν η πρώτιστη έγνοια μας. Οπωσδήποτε ήταν η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα. Προς τούτο χρησιμοποιήσαμε διάφορα εργαλεία. Είτε με τη συμμετοχή σε τράπεζες, όπως έγινε στις ΗΠΑ με το πρόγραμμα TARP, είτε με ημικρατικοποίηση, όπως έγινε στη Μεγάλη Βρετανία. Ή με την επιβολή δανείων, όπως σε ορισμένες άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, ήταν η αποφασιστική μας προσπάθεια».

Επίθεση στο Βερολίνο

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πως στη συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικό μέσο ενημέρωσης, η Κριστίν Λαγκάρντ επικρίνει το γερμανικό πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου ως υπερβολικό, ζητώντας μάλιστα από το Βερολίνο νέες επενδύσεις. «Θεωρούμε μέρος του πλεονάσματος απόλυτα δικαιολογημένο … το επίπεδο όμως, στο οποίο έχει φτάσει τώρα, δεν δικαιολογείται», τόνισε.

Τέλος, όσον αφορά στη διαμάχη για την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε τις ενέργειες της ΕΚΤ: «Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ, κάθε Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να δρα υποστηρικτικά για όσο χρόνο δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού». Μέχρι τότε θα πρέπει να διατηρεί τη χαλαρή νομισματική πολιτική της, σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο τόνισε: «Όχι για πάντα».