Οι αγορές δείχνουν ότι η χώρα θα βρεθεί εκτεθειμένη

Η χθεσινή αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου κόντρα στις διεθνείς αγορές αλλά και η πτωτική πορεία των ελληνικών ομολόγων επιβεβαίωσε όλους όσους έλεγαν ότι δεν υπάρχει “καθαρή” έξοδος από το μνημόνιο και ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτεθειμένη σε μια διεθνή κρίση.

Αν, όπως αναμένεται, τα επιτόκια αυξηθούν διεθνώς τότε οι πιο αδύναμες αγορές – όπως η ελληνική – θα πληρώνουν με ακριβότερο τίμημα την αντιστροφή του κύκλου της οικονομίας.

Η αντίδραση, όμως, επιβεβαίωσε επίσης με τον χειρότερο τρόπο ότι η Ελλάδα δεν χρειαζόταν να βγεί στις αγορές με βιασύνη και επιτόκιο 3,5% -αλλά και ένα ομόλογο που προκάλεσε άμεσα ζημιές στους αγοραστές του.

Εξάλλου, όταν ο ESM ακυρώνει έκδοση λόγω της αναταραχής, δεν μπορεί η Ελλάδα να εκδίδει ομόλογο μόνο και μόνο για λόγους εντυπώσεων, απλώς για να πανηγυρίζουν Τσακαλώτος και Χουλιαράκης.

Αγορές σε Ελλάδα και Ευρώπη

Χθες λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ αρχικά σημείωνε κέρδη, σταδιακά άρχισε να τα περιορίζει ενώ στο τέλος επικράτησαν και ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα να κλείσει με πτώση 0,64%.

Αντίθετα, η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών ήταν θετική μετά το γύρισμα της αμερικανικής αγοράς. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς,  η αντίδραση ήταν λογική καθώς όταν υπάρχει ανησυχία διεθνώς, οι πρώτες αγορές όπου σημειώνονται ρευστοποιήσεις είναι οι αναδυόμενες (emerging markets), όπως η ελληνική.

Ο χθεσινός ισχνός τζίρος άλλωστε ήταν ένα ακόμα σημάδι ότι οι ξένοι επενδυτές παρέμεναν επιφυλακτικοί. Την ίδια, ώρα, όμως, τα ελληνικά ομόλογα εδω κι ημέρες σημειώνουν πτώση με απόδοση πάνω απο 4% -όσον αφορά το δεκαετές, χθες η απόδοση έφθασε στο 4,32%.

“Καθαρή” έξοδος και ομόλογα

Τι συμβαίνει λοιπόν; Αφού η ελλληνική οικονομία οδεύει προς “καθαρή” έξοδο γιατί οι επενδυτές απομακρύνονται από τα ελληνικά ομόλογα;

Tα ελληνικά ομόλογα επιδεινώνονται διότι υπάρχει χειροτέρευση διεθνώς, καθώς αναμένεται αύξηση επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η επιδείνωση, όμως, οφείλεται και στο γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές δεν αισθάνονται ασφαλείς σε χώρες όπως η Ελλάδα. Όσο υπάρχει το πρόγραμμα, υπάρχει ασφάλεια. Όταν όμως η κυβέρνηση μιλά περί καθαρής εξόδου, τότε αρχίζει το πρόβλημα.

“Όταν είσαι συναχωμένος, δεν βγαίνεις στις αγορές”

Αν η Ελλάδα βρεθεί αντιμέτωπη με μια διεθνή κρίση στις αγορές, δίχως δίχτυ προστασίας, τότε θα κινδυνεύσει εκ νέου. Γι’ αυτό και έλληνας διευθύνων σύμβουλος τράπεζας ήταν αντίθετος με την έκδοση του 7ετους ομολόγου, το οποίο προσέφερε ζημιές στους αγοραστές προκαλώντας γκρίνια στα hedge funds. “Όταν είσαι συναχωμένος, δεν βγαίνεις στις αγορές”, έλεγε χαρακτηριστικά ο τραπεζίτης προσθέτοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται προληπτική πιστωτική γραμμή όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Κίνδυνος κραχ στην Ελλάδα η ενδεχόμενη κρίση στις αγορές -Πώς επιδρά η υπόθεση Novartis

Όσο υπάρχει φόβος στις αγορές –παρά τις ισχυρές ανοδικές αναλαμπές σε Γουόλ Στριτ και Ευρώπη, όπως για παράδειγμα χθες– οι επενδυτές θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις επενδύσεις σε “επικίνδυνες” αγορές όπως η ελληνική.

Στην Ελλάδα υπάρχει και ένας νέος παράγοντας που επιδρά αρνητικά: Η πολιτική όξυνση με αφιρμή την υπόθεση της Novartis.

Το άκρως ασταθές κλίμα διεθνώς σε συνδυασμό με την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα για τη Novartis έχουν καταστήσει την ελληνική αγορά μετοχών και ομολόγων υψηλού ρίσκου. Για τους επενδυτές, η Ελλάδα δεν είναι το ασφαλές καταφύγιο και για τεχνικούς και πρακτικούς λόγους.

Ειδικότερα για τα ομόλογα

Σε περιόδους κρίσεων οι επενδυτές των ομολόγων φεύγουν από ομόλογα πιστοληπτικής διαβάθμισης Β- και κατευθύνονται σε ΒΒΒ -δηλαδή σε investment grade ή σε ΑΑΑ στην ανώτατη πιστοληπτική διαβάθμιση. Έτσι εξηγείται γιατί στα ελληνικά ομόλογα καταγράφεται μεγάλη επιδείνωση.

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο από 3,65% που είναι το χαμηλό, έχει εκτιναχθεί στο 4,28% με υψηλό ημέρας – στις 12/2 – στο 4,32%. Το ίδιο αρνητικό κλίμα σε όλη την καμπύλη αποδόσεων π.χ. το 25ετές από 4,31% έχει αναρριχηθεί στο 4,95%.

Σε όλες τις αγορές ομολόγων είναι αληθές ότι καταγράφεται επιδείνωση με άνοδο αποδόσεων και πτώση τιμών: Το 10ετές Γερμανικό ομόλογο βρίσκεται στο 0,75% όταν είχε φθάσει και στο -0,18% αρνητικό επιτόκιο. Το Πορτογαλικό 10ετές έχει αναρριχηθεί στο 2,08%. Στις ΗΠΑ επίσης το 10ετές έχει φθάσει στο 2,86%.

Η αύξηση επιτοκίων και η “λάθος” δημοπρασία

Η άνοδος διεθνώς των αποδόσεων των ομολόγων θα πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι η αντίστροφη μέτρηση για αύξηση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχει ξεκινήσει. Η αύξηση των επιτοκίων θα σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.

Όμως ειδικά στην Ελλάδα η επιδείνωση είναι ακόμη μεγαλύτερη στα ομόλογα μετά την δημοπρασία των 7ετών καθώς η υπόθεση Novartis έχει προκαλέσει ισχυρό προβληματισμό στους διεθνείς επενδυτές.

Όπως αποδεικνύεται, η δημοπρασία του του 7ετούς ομολόγου δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου. Η βιασύνη προκάλεσε άμεσα ζημίες άμεσα στους συμμετέχοντες και ο προβληματισμός των επενδυτών είναι προφανής.