Πρόκληση Γιούνκερ: “Οι «Μακεδόνες» προοδεύουν”

Σε μια απίστευτη πρόκληση προχώρησε απόψε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, δηλώνοντας από τα Σκόπια πως «Οι “Μακεδόνες” σημειώνουν πρόοδο»!

Η απαράδεκτη δήλωση έγινε σε συνέντευξή του στη γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να ισχυρίζεται πως: «Στην Μακεδονία (sic), την ΠΓΔΜ, όπως λέγεται στην γραφειοκρατική ορολογία, διαπίστωσα ότι οι Μακεδόνες (sic) σημειώνουν σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της Ευρώπης. Αλλά δεν υποσχέθηκα σε κανέναν μια ημερομηνία ένταξης. Και δεν ανακοίνωσα ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων ούτε σε εκείνους οι οποίοι δεν βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις. Το θέμα για μένα είναι η ουσία των διαπραγματεύσεων και όχι ο προσδιορισμός ημερομηνίας. Οι προθεσμίες με ενδιαφέρουν, αλλά όχι τόσο ώστε να ξεχάσω την ουσία των διαπραγματεύσεων».

Κατά τα λοιπά ο κ. Γιούνκερ στάθηκε στην ανάγκη επιστρέψει η ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τονίζοντας ότι «οι λαοί της περιοχής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ε.Ε. δεν είναι ένα κλαμπ των οικονομικά ισχυρών που θέλουν να πλουτίσουν περισσότερο, αλλά μια κοινότητα αρχών».

«Όλα μπορούν να γίνουν χειρότερα»

Ο κ. Γιούνκερ προειδοποίησε πάντως ότι αν απομακρυνθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, είναι πιθανό να επαναληφθούν οι συγκρούσεις του πρόσφατου παρελθόντος. «Εμείς οι παλιοί Ευρωπαίοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι από εδώ μπορεί να βγει ένα μήνυμα ειρήνης, μια συμβολή στην ευρωπαϊκή γαλήνη. Αν δεν είμαστε πρόθυμοι να καταστήσουμε εφικτή την ένταξη, τότε θα μπορούσαν όλα να γίνουν χειρότερα» σημείωσε.