Φωτ. αρχείου

Σε έξι μηνιαίες δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Μηνιαίες -και αριθμητικά περισσότερες- γίνονται οι δόσεις καταβολής του φόρου εισοδήματος.

Το ΥΠΟΙΚ αλλάζει την ισχύουσα ρύθμιση και οι διμηνιαίες δόσεις αναμένεται να γίνουν μηνιαίες.

Όπως ισχύει έως σήμερα, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις -και συγκεκριμένα έως τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο φόρος θα εξοφλείται σε έξι μηνιαίες δόσεις -και συγκεκριμένα έως τέλος Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Φόρος εισοδήματος και χαμηλή εισπραξιμότητα

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Capital.gr, από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι η εμπρόθεσμη είσπραξη του φόρου εισοδήματος εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τους υπόλοιπους φόρους που καλούνται να καταβάλλουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, το 2017 παρουσίασε εισπραξιμότητα 67,86%, την ώρα που για τους υπόλοιπους φόρους το ποσοστό ξεπερνά 75%.

Με τη νέα ρύθμιση πυο προβλέπει περισσότερες δόσεις, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα αυξηθεί το ποσοστό της εισπραξιμότητας και θα βελτιωθούν οι αριθμοί.

 

Περισσότερες αλλαγές

Πέρα από τη συγκεκριμένη νέα ρύθμιση, στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται και αλλαγές όσον αφορά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, την επικαιροποίηση όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ και, τέλος, την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των τεκμηρίων διαβίωσης.