INTIME

Σε ύψιστη επιφυλακή για την αποψινή ομιλία

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκονται στο Μαξίμου και στο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της αποψινής (Παρασκευή) ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πέρα από όλα τα άλλα, φοβούνται το κλίμα εθνικού διχασμού που πιστεύουν ότι καλλιεργεί η ΝΔ στη συμπρωτεύουσα, μέσω και των φημών που κυκλοφορεί η αξιωματική αντιπολίτευση πως με τη Συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για την αναγνώριση δήθεν μακεδονικής μειονότητας στη Βόρειο Ελλάδα.

Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, παρατηρούν πως για πρώτη φορά μετά από τη δεκαετία του ‘60 πραγματοποιούνται αντισυγκεντρώσεις σε κομματική εκδήλωση.

Εκνευρισμός για τα νέα τερτίπια Καμμένου

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου είναι κάτι παραπάνω από εκνευρισμένοι με τα νέα τερτίπια Καμμένου για το πότε θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως επικοινώνησε κι ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τον υπουργό Άμυνας όταν πληροφορήθηκε τη δήλωση του τελευταίου περί αποχώρησής του από την κυβέρνηση όταν ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο- τελικώς (;) ο κ. Καμμένος αναθεώρησε- ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να αλλάξει το σχεδιασμό του, αφού οι εξελίξεις θα άρχισαν να τρέχουν από τις 15 Ιανουαρίου- όταν κι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια- κι όχι το Μάρτιο, όπως έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν αλλάζει κάτι ως προς τη στήριξη των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση ακόμα και μετά από την αποχώρησή τους από αυτή, ωστόσο ο κ. Καμμένος προκαλεί ανασφάλεια στον κ. Τσίπρα με τις παλινωδίες του και δεν του επιτρέπει να σχεδιάσει το χρόνο των εκλογών χωρίς ναι μεν αλλά.

Το πολιτικό σκηνικό, όπως κι αν έχει, είναι ρευστό και τα δεδομένα αλλάζουν ημέρα με την ημέρα.

Από τη μία, για παράδειγμα, στην κυβέρνηση επιχαίρουν για την θετική ψήφο του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη στον προϋπολογισμό, την οποία θεωρούν προμήνυμα θετικής ψήφου και για τις Πρέσπες.

Από την άλλη, όμως, προβληματίζονται από τη στάση της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης της Συμφωνίας.

Loading