Σκάνδαλο Τ.Τ.: «Τζάμπα και βερεσέ» 1,5 χρόνος δίκης

«Τζάμπα και βερεσέ» πήγε ενάμισης χρόνος δίκης για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.).

Η δίκη για την υπόθεση των επισφαλών –κατά το κατηγορητήριο- δανείων  του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αναβλήθηκε σήμερα μετά από ενάμιση χρόνο ακροαματικής  διαδικασίας.

Μετά τις πρωτοφανείς καταστάσεις που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της δίκης, η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 3.12.2018, καθώς έγινε σήμερα δεκτή αίτηση αποχής της προέδρου της έδρας, Μαρίας Κουτέρη.

Είχαν προηγηθεί μια αίτηση εξαίρεσης σε βάρος της προέδρου από τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, πρώην πρόεδρο του Τ.Τ., Άγγελο Φιλιππίδη – που τελικά δεν χρειάστηκε να συζητηθεί καθώς έγινε δεκτή η αίτηση της για αποχή-  αλλά και μια αίτηση αποχής δικαστίνας της έδρας η οποία ζητούσε να την απαλλάξουν από τη δίκη επικαλούμενη – και αυτή- κακή συμπεριφορά της κ. Κουτέρη.

Και στην αίτηση εξαίρεσης όμως που είχε υποβάλλει ο Άγγελος Φιλιππίδης, δια του συνηγόρου του, Αθανάσιου Βαρλάμη, γινόταν  λόγος για μη ορθή διεύθυνση της και μεροληπτική συμπεριφορά της προέδρου.

Όσο για την εφέτη, μέλος της έδρας, Αναστασία Πρίφτη, είχε ζητήσει να απαλλαγεί των καθηκόντων της (η αίτησης της είχε απορριφθεί) για λόγους ευθιξίας. Όπως ισχυριζόταν στην έγγραφη αίτηση της η σύνεδρος, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουτέρη, της είχε φερθεί απρεπώς καθώς της είχε επιρρίψει ευθύνες ότι διαρρέει τα όσα συμβαίνουν στις διασκέψεις του δικαστηρίου στους συνηγόρους υπεράσπισης της υπόθεσης.

Μετά από αυτό το «πογκρόμ» αμφισβήτησης της η πρόεδρος έκανε δήλωση αποχής, αυτή έγινε δεκτή,  και μια και δεν είχε προβλεφθεί αναπληρωτής της, η δίκη αναβλήθηκε και θα ξεκινήσει τώρα …από την αρχή.

Κατηγορούμενοι και κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικά 35 κατηγορούμενοι κάθισαν για πρώτη φορά στο εδώλιο στις 19 Σεπτεμβρίου του 2016.

Μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση των φερόμενων ως επισφαλών δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι και ο πρώην διευθυντής του,  Άγγελος Φιλιππίδης.

Η υπόθεση αφορά σε δάνεια που είχαν συναφθεί από το ΤΤ κατά την περίοδο 2008-2010 και τα οποία φέρεται ότι προκάλεσαν σοβαρή οικονομική ζημία στην τράπεζα, επειδή τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οι 35 κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες, οι οποίες αφορούν στα αδικήματα της απιστίας και της απάτης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου (σ.σ. αναμένεται η… κατάργηση του εν λόγω νόμου που εκτινάζει την ανώτατη ποινή στα ισόβια) και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Εκτός από τον Άγγελο Φιλιππίδη, στο «σκαμνί» κάθονται και άλλα στελέχη του ΤΤ, όπως η Αναστασία Σακελλαρίου, μέχρι πρότινος επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και νυν επικεφαλής της Credicom, αλλά και επιχειρηματίες, όπως οι Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Μαρίας Βάτσικα και ο Δημήτρης Μπακατσέλος.

Σύμφωνα με την πρόταση της Εισαγγελέα Εφετών Μαρίας Σουκαρά-Κατσικάρδη προς το Συμβούλιο Εφετών, η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο από την υπόθεση ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, «με τη συνολική ανεπάρκεια των προβλέψεων να ξεπερνά τα 88 εκατομμύρια ευρώ». Στην περίπου 1.000 σελίδων πρόταση της, η Εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τον διαχωρισμό της τράπεζας σε υγιή και προβληματικά περιουσιακά στοιχεία επεσήμανε ότι: «Στην κατηγορία των “Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων”, υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι η ανωτέρω μεταβίβαση, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος».

Το εισαγγελικό πόρισμα που οδήγησε στην άσκηση των κακουργηματικών διώξεων, απέδιδε κεντρικό ρόλο στον επικεφαλής της τράπεζας Άγγελο Φιλιππίδη, για τον οποίο αναφέρονταν χαρακτηριστικά: «Από όσα εκτέθηκαν αναλυτικά στην παρούσα αναφορά μας προκύπτει ότι, μεταξύ άλλων προσώπων, ο Άγγελος Φιλιππίδης, ενήργησε, όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε κατά περίπτωση, καταχρώμενος την θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του επίμαχου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (Τ.Τ.) και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με την διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος, προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων».

Ο ίδιος ο κ. Φιλιππίδης είχε αμφισβητήσει το κατηγορητήριο των Εισαγγελέων Διαφθοράς σε βάρος του και σε υπόμνημα που είχε παραδώσει στους ανακριτές της υπόθεσης χαρακτήριζε «αβάσιμη και συγχυτική την κατηγορία…”. Είχε δε προσκομίσει δεκάδες έγγραφα με τα οποία «απαντούσε» για καθένα χωριστά από τα επίμαχα δάνεια υποστηρίζοντας πως μεταγενέστερα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, «που δεν έλαβε υπόψη της η Εισαγγελική Αρχή», εμφανίζουν εντελώς άλλη εικόνα για την υπόθεση από αυτήν που υιοθέτησαν οι Εισαγγελείς που άσκησαν την δίωξη. Χαρακτηριστικά για τις δανειοδοτήσεις εταιριών του Ομίλου συγκατηγορουμένου του επιχειρηματία, ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε: «Δεν είναι δυνατόν όλες οι τράπεζες απ’ τις οποίες δανειοδοτήθηκαν οι εταιρίες με ίδιους όρους με αυτούς του ΤΤ, τόσο σε χρόνο προγενέστερο όσο και σε χρόνο μεταγενέστερο των επίμαχων δανείων, να διέπραξαν το αδίκημα της απιστίας».