Σοκ με 50.000 πλειστηριασμούς, ΕΝΦΙΑ -αφορολόγητο

Σοκ και δέος για πλειστηριασμούς, αύξηση ΕΝΦΙΑ και μείωση αφορολόγητου προκαλεί η έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, μετά την συμφωνία εκταμίευση της δόσης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σοκ και δέος προκαλούν τα προαπαιτούμενα μέτρα που σύμφωνησε η κυβέρνηση προκειμένου να ληφθεί χθες η απόφαση του Eurogroup, για “σπάσιμο” της δόσης. Η δόση, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, θα δοθεί κατά ένα μέρος τον Φεβρουάριο και κατά δεύτερο τον Ιούνιο, εφόσον βεβαίως αρχίσουν να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα μέτρα.

Τα προπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν δεν είναι απλώς σοκαριστικά, αλλά προβληματίζει το πώς θα περάσουν πολιτικά αφού περιλαμβάνουν 50.000 πλειστηριασμούς (2018-2021 ), την αύξηση του ΕΝΦΙΑ- αν χρειαστεί, αύξηση του αφορολόγητου και φυσικά ιδιωτικοποιήσεις.

Μύθος η “καθαρή” έξοδος

Με όλα αυτά τα προαπαιτούμενα ανατρέπεται στο σύνολό της η πολιτική της περίφημης “καθαρής” εξόδου που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, αλλά επιπλέον δημιουργείται πρόβλημα και για την επόμενη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα , η έκθεση συμμόρφωσης μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων το 2018 και 40.000 πλειστηριασμούς για τα τρία επόμενα χρόνια, αύξηση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση του αφορολόγητου, ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς (ακίνητα από δάνεια) οι τράπεζες είχαν σχεδιάσει να φθάσουν τους 15.000 τον χρόνο, αν και αυτό το νούμερο δεν είναι εφικτό. Ωστόσο, για να μην πέσουν οι τιμές των ακινήτων και η αξία των ενεχύρων που διαθέτουν στα βιβλία τους οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να συνεννοούνται πριν την διεξαγωγή τους ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση των τιμών. Τα όσα περιλαμβάνονται, όμως, στην έκθεση συμμόρφωσης ανατρέπουν όλο αυτό το σχέδιο καθώς περιλαμβάνουν συνολικά 50.000 πλειστηρασμούς για τα τρία επόμενα χρόνια.

Απάιτηση για 50.000 πλειστηριασμούς

Πέρα από το «σπάσιμο» της δόσης η διαρροή της έκθεσης συμμόρφωσης των Θεσμών (Compliance Report) αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί σε 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων το 2018, και σε «40.000 το χρόνο τα επόμενα τρία χρόνια», δηλαδή από το 2019 ως το 2021 (σελ. 17).

Επίσης, και πάλι με βάση το Compliance Report (σελ 65), η Ελλάδα δεσμεύεται ότι φέτος τον Μάιο θα φέρει από το 2019 τη μείωση του αφρολόγητου (από τα 8.700 ευρώ στα 5.700 ευρω) «αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και την κυβέρνηση» εκτιμήσουν ότι αυτό απαιτείται για να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Ο κ. Τσακαλώτος είχε προειδοποιήσει για αυτό τον κίνδυνο το Σάββατο μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον το κείμενο προβλέπει αποκρατικοποιήσεις 1 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι, αύξηση του ΕΝΦΙΑ  αν χρειαστεί λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών και κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) στο τέλος Ιουνίου.

Ολοκληρωμένο σχέδιο για πλεόνασμα 3,5%

Το ανακοινωθέν του Eurogroup καλεί την Ελλάδα να διαμορφώσει και να παραμετροποιήσει το δικό της ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πλάνο. Ουσιαστικά το Ελληνικό πρόγραμμα θα χτιστεί πάνω στο Μεσοπρόθεσμο 2018-2022 με στόχο την τήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 ως και το 2022.

Η δόση και οι πλειστηριασμοί

Τα πρώτα 5,7 δισ. ευρώ της δόσης (3,3 δισ. για δανειακές υποχρεώσεις, 1,9 δισ. για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και 500 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα) αναμένεται να εκταμιευθούν το Φεβρουάριο από τον ESM αφού πρώτα η κυβέρνηση ολοκληρώσει τα 15 περίπου προαπαιτούμενα που εκκρεμούν (από τα 110 συνολικά της τρίτης αξιολόγησης).

Τον Απρίλιο, όταν οι Θεσμοί διαπιστώσουν ότι «τρέχουν» απρόσκοπτα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και έχουν εκκαθαριστεί ληξιπρόθεσμα ύψους 1 δισ. ευρώ, τότε θα εγκριθεί και το υπόλοιπο μέρος της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Τα 88 νέα προαπαιτούμενα

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα μπει στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση με στόχο να τηρήσει τα 88 προαπαιτούμενα που απομένουν για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται τα εξής:

  1. Ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου 2018-2022 από τη Βουλή (Μάιος 2018)
  2. Εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για το 2020 αν ΔΝΤ και ΕΕ κρίνουν ότι απαιτείται για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 (Μάιος 2018).
  3. Από την 1η Μαΐου οι πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς στο Δημόσιο (για ποσά πάνω από 500 ευρώ) θα γίνονται ηλεκτρονικά.
  4. Αν χρειαστεί θα γίνουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και θα διευρυνθεί η φορολογική βάση ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου που θα εκδοθούν τον Αύγουστο του 2018 να αποφέρουν τα ίδια έσοδα μετά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.
  5. Αποκοπή λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Το Φεβρουάριο θα έρθει στη Βουλή ο νόμος για τις προς πώληση μονάδες. Θα εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα για την είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών της επιχείρησης.
  6. Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος).
  7. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων ώστε να γίνουν οι μειώσεις από 1.1.2019.
  8. Ως τον Ιούνιο θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019.
  9. Ως τον Μάρτιο θα πρέπει να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την πώληση του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος, του 65% της ΔΕΠΑ, του 5% του ΟΤΕ και του 35% των ΕΛΠΕ. Ως τον Ιούνιο ακολουθεί η πώληση του 17% της ΔΕΗ ή μια διαδικασία με αντίστοιχο όφελος. Συνολικά από τις ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται έσοδα 17 δισ. ευρώ από το 2017 ως το 2060.
  10. Ως το τέλος Ιανουαρίου η κυβέρνηση και οι Θεσμοί θα συμφωνήσουν στην εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για την ενιαία είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.