Φωτογραφία Αρχείου

Συνιδιοκτήτες της ΑΟΖ δηλώνουν οι Τουρκοκύπριοι

Συνιδιοκτήτες της κυπριακής ΑΟΖ δηλώνουν οι Τουρκοκύπριοι και απειλούν πως θα ξεκινήσουν άμεσα δικές τους γεωτρήσεις!

Την… προειδοποίηση απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος δήλωσε στο Reuters ότι εάν δεν συμμετέχουν στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τότε οι γεωργήσεις θα πρέπει να σταματήσουν!

«Ή θα το κάνουμε μαζί, συζητώντας, συμφωνώντας και προχωρώντας μαζί, είτε τα πράγματα θα σταματήσουν, είτε εμείς θα κάνουν το ίδιο πράγμα: Θα ξεκινήσουμε την εκμετάλλευση και γεωτρήσεις» δήλωσε, διατυπώνοντας ευθέως τις θέσεις της Άγκυρας.

«Οπαδός της… διπλωματίας η Τουρκία»

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η απάντησή του στο ερώτημα αν μπορεί να αποκλιμακωθεί η ένταση που επικρατεί εδώ και μήνες στην ευρύτερη περιοχή. Ο Οζερσάι δήλωσε οπαδός της «διπλωματίας», ξεχνώντας ωστόσο ότι μερικά λεπτά πριν είχε φροντίσει να υπερθερμάνει το κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών.

«Σκοπεύουμε να “παγώσουμε” τα νερά, όχι να τα “θερμάνουμε”» υποστήριξε, κάνοντας ειδική αναφορά στο γεγονός ότι στο τελευταίο συμβάν η Τουρκία δεν χρησιμοποίησε… ισχύ! «Δεν κάναμε ούτε καν επίδειξη δύναμης. Υπήρχε αποτροπή» τόνισε.

«Έχουμε ιστορικά δικαιώματα»

Τέλος, όταν ο δημοσιογράφος του Reuters του υπενθύμισε ότι άδεια εκμετάλλευσης έχει δοθεί μόνο στα νότια του νησιού και όχι στα βόρεια, εκείνος υποστήριξε ότι αυτού του είδους οι λεπτομέρειες είναι… γεωγραφικές, κάνοντας λόγο για ιστορικά δικαιώματα!

«Βασίζεται σε ιστορικά δικαιώματα και σε δικαιώματα που απορρέουν από τη συνεταιριστική δημοκρατία. Όχι μόνο η πλευρά των Τουρκοκυπρίων αλλά και η διεθνής κοινότητα και εκείνη των Ελληνοκυπρίων αποδέχεται και αναγνωρίζει ότι η είμαστε συνιδιοκτήτες αυτών των πηγών υδρογονανθράκων» επισήμανε.