Τα μνημόνια φεύγουν, η λιτότητα παραμένει…

Τα μνημόνια φεύγουν, αλλά η λιτότητα θα παραμείνει όπως εκτιμά ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, νέος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Κουτεντάκης αποκάλυψε ότι και μετά τον Αύγουστο, όταν τελειώνει το τελευταίο δημοσιονομικό πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντικό «να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμα και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, η χώρα μας θα πρέπει στο εφεξής να τηρεί αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία»!

«Τόσο η σημερινή όσο και οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα πρέπει να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα με συνέπεια και υπευθυνότητα» αναφέρει ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, κάτι με το οποίο δεν διαφωνεί κανείς. Παραβλέπει ωστόσο ότι στην κυβέρνηση υπόσχονται ότι από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, όταν θεωρητικά βγαίνουμε από τα μνημόνια, θα… βρέξει λεφτά και διορισμούς!

«Υπάρχουν δεσμεύσεις και μετά τη λήξη του προγράμματος»

Ο κ. Κουτεντάκης είναι ξεκάθαρος και σε ένα ακόμα ζήτημα. Ότι δηλαδή ακόμα και εκτός μνημονίων, η Ελλάδα θα έχει πολλές ακόμα δεσμεύσεις να υλοποιήσει.  «Φυσικά και θα υπάρχουν. Η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωζώνης και οφείλει να εφαρμόζει τους κανόνες που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη. Πλέον αυτών έχει συμφωνήσει και νομοθετήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν στο επόμενο διάστημα» Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, όπως εξηγεί είναι «διαρθρωτικές και αφορούν τα ρυθμιστικά πλαίσια αγορών, τα χωροταξικά σχέδια, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τη δημόσια διοίκηση, κλπ. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και συνεισφέρουν θετικά στους ρυθμούς μεγέθυνσης».