Το 28,7% των Eλλήνων πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν!

Αξιόλογα -έως απίστευτα- είναι τα ευρήματα της νέας έρευνας της διαΝΕΟσις -μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το γεγονός ότι ποσοστό 28,7% των Ελλήνων πιστεύουν ότι τα ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα στον ουρανό είναι στην πραγματικότητα αέρια ψεκασμού (!).

Έρευνα με απίστευτα ευρήματα

Για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια φαίνεται ότι ο αντιευρωπαϊσμός υποχωρεί: Το 68% των Ελλήνων αξιολογεί θετικά τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, ποσοστό σχεδόν δεκαπέντε μονάδες υψηλότερο σε σχέση με πέρσι.

Τα 2/3 των πολιτών θεωρούν ότι είναι συμφέρον της χώρας είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη -το υψηλότερο ποσοστό από το 2015.

Ευρωσκεπτικισμός

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, 6 στους δέκα εκτιμούν πως η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ωφέλησε περισσότερο το μπλοκ, ενώ σχεδόν οι μισοί πιστεύουν ότι η χώρα μας έχει βγει ζημιωμένη σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία.

Το 57% κρίνει ότι η είσοδος στο κοινό νόμισμα ήταν λάθος.

Επιπλέον, μολονότι έξι στους 10 συμφωνούν ότι τα Μνημόνια ήταν «αναγκαίο κακό λόγω της δυσμενούς κατάστασης της χώρας», ακόμα περισσότεροι, οι επτά στους 10, θεωρούν ότι τα Μνημόνια ήταν και «εφεύρημα» των Ευρωπαίων για να «εκμεταλλευτούν τη χώρα μας».

 

Συντηρητισμός

Ποσοστό 57,4% των ελλήνων διαφωνεί με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, το 49,8% συμφωνούν με την επαναφορά της θανατικής ποινής ενώ το 77% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα.

Το 48% δηλώνει ότι πηγαίνει στην εκκλησία τουλάχιστον 1-2 φορές το μήνα και ένας στους τρεις διαφωνεί με το δικαίωμα παιδιών νόμιμων μετανάστών να αποκτούν αυτομάτως την ελληνική υπηκοότητα. Για να θεωτείται κάποιος έλληνας, ποσοστό 54,2% υποστηρίζουν ότι πρέπει να υιοθετεί τα ελληνικά ήθη και έθιμα.

Η δημοσκόπηση

Η πανελλαδική δημοσκόπηση διεξήχθη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2018. Φέτος, η έρευνα για λογαριασμό της διαΝΕΟσις πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία MRB Hellas, με πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων για καθένα από τα δύο μέρη της (και περίπου 2.500 ατόμων για μερικές κοινές ερωτήσεις) και μεθοδολογία διεξαγωγής τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις (CATI).