Το παρασκήνιο της επίσκεψης Τσίπρα στα Σκόπια

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Τσίπρα στα Σκόπια

Αποστολή στα Σκόπια

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Έχουν περάσει δύο μήνες από την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών κι έφτασε ο καιρός να πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη στα Σκόπια το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) μεταξύ Ελλάδας- Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, υπό τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη βόρειο γείτονα και σηματοδοτεί, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, μία νέα αρχή στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές κι ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο να καταστούν  στρατηγικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα αξιοποιηθούν οι πολλές και σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας και συνανάπτυξης που διανοίγονται ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θα εξεταστούν και ζητήματα εφαρμογής της Συμφωνίας.

Πάντοτε κατά τις ίδιες πηγές, η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την εμπέδωση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας κι ανάπτυξης.

Πριν την έναρξη, εξάλλου, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Βορειομακεδόνα ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, ενώ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες υπουργικές συναντήσεις.

Θα υπογραφούν, όπως αναμένεται, τα εξής κείμενα:

– Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών, το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας.

– Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και το υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

– Συμφωνία που έχει να κάνει με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

– Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER που είχε υπογραφεί στις 14 Οκτωβρίου 2016.

– Μνημόνιο Συνεργασίας των υπουργείων Μεταφορών, που περιλαμβάνει το Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια- Ταμπανοφσε.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στην αποστολή στα Σκόπια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή

Ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύεται επίσης από πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή η οποία θα καλύπτει μεγάλο φάσμα τομέων, όπως των κατασκευών, ενέργειας, τροφίμων, βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών, ενώ θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα χαιρετίσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός στη συνάντηση την οποία είχε με επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα υπογράμμισε πως η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί κι οφείλει να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας μετά κι από την θετική δυναμική που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Στόχος του επιχειρηματικού φόρουμ είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και να υπογραφούν και σχετικές συμφωνίες μετά από τις προοπτικές που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Loading