Για διχαστικό και προσβλητικό λόγο κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
“Ενοχληθήκατε γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα ήσυχοι όταν καταφερόσασταν εναντίον μας και θα είναι γιατί στη στρατηγική της έντασης εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε”, πρόσθεσε.
“Όλες αυτές τις μέρες στο Κκοινοβούλιο και τον δημόσιο λόγο έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ακραίας ρητορικής στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων, πρακτικής κατατρομοκράτησης βουλευτών, έχουμε γίνει μάρτυρες ταγμάτων εφόδων στη Βουλή και εμπρησμών στα σπίτια του Καστόρη και της Τζάκρη”, είπε.
Πρόσθεσε ότι αυτή την ώρα στα σπίτια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σκούφα και Καραγιαννίδη βρίσκονται ομάδες ακραίων τραμπούκων και παρακρατικών για να τρομοκρατήσουν βουλευτές.
Δεν βρήκατε ούτε μια λέξη για να καταδικάσετε κ. Μητσοτάκη, είπε ο πρωθυπουργός. Επιχειρήσατε αντίθετα να απευθυνθείτε με έναν λόγο στοχοποίησης αυτών που έχουν διαφορετική άποψη για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα.
“Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός”, “μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων φτάνουμε στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας”, είπε επίσης ο Αλ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχει έρθει για να αναμετρηθεί με την ιστορική και την εθνική ευθύνη, με την ευθύνη που έχει ο καθένας από τους 300 που δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται και ομιλούν μονάχα με τη συνείδηση τους.
“Προχτές συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους δεν είχαν σχέση με τους ακραίους που επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο, αν ρωτούσατε έναν από αυτούς θα σας έλεγαν ότι διαμαρτύρονται για το όνομα, δεν θα σας έλεγαν ούτε για τη γλώσσα, ούτε για citizenship, ούτε για τα ροδάκινα βεβαίως”, είπε στον κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας.
Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για ένδεια επιχειρημάτων εναντίον της συμφωνίας: “Ασχολείστε με απολύτως δευτερεύοντα ζητήματα και όχι με τα ουσιαστικά, γιατί έχετε ένδεια επιχειρημάτων”. Πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος της ομιλίας του το κατανάλωσε στην αντιπαράθεση του με τον κ. Καμμένο. “Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σας εκεί στη δεξιά πολυκατοικία”, είπε προσθέτοντας ότι μετά τις Πρέσπες θα αντιπολιτεύεστε τους άλλους στη δεξιά πολυκατοικία γιατί υπάρχει συνωστισμός, για το ποιος θα πάρει το καλύτερο “διαμέρισμα”.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα προσπαθήσει να παρουσιάσει την αλήθεια στον λαό γι’ αυτό το εθνικό πρόβλημα και για τα οφέλη της επίλυσής του.
Ειδικότερα είπε ότι αυτή η διαφορά ταλαιπώρησε τη χώρα, τους γείτονες, μας, τα Βαλκάνια επί τρεις δεκαετίες “και μας στέρησε όλα αυτά τα χρόνια κρίσμο διπλωματικό κεφάλαιο” αποσπώντας μας από τους πραγματικούς κινδύνους που δεν βρίσκονται στα Βόρεια αλλά στα Ανατολικά σύνορά μας. Είπε ότι “η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα που είχε γίνει δόγμα εξωτερικής πολιτικής, είχε ως αποτέλεσμα τις διαρκείς διπλωματικές ήττες από την ελληνική πλευρά”, με αποτέλεσμα περισσότερες από 130 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, να την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά και ο Τύπος και το σύνολο της κοινής γνώμης την αποκαλούν “Μακεδονία” χωρίς άλλο προσδιορισμό.
“Ακόμα και ο κ. Γεωργιάδης έτρεχε να σβησει το ‘Macedonia από ένα σάιτ που διαχειρίζεται”, σχολίασε.
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ακόμα ότι παράλληλα με τον κίνδυνο να χάσουμε το όνομα Μακεδονία, κινδυνεύαμε να χάσουμε και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας, εξαιτίας του πρωτοφανούς, όπως είπε, παροξυσμού, παραχάραξης και σφετερισμού της ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς και των συμβόλων της Μακεδονίας που αποτελούσε και αποτελεί ιστορικά αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς.
Πρόσθεσε ότι και στην Ελλάδα ο εθνικιστικός παροξυσμός των αρχών του ‘90 διαμόρφωσε το κλίμα στη κοινή γνώμη, δημιουργώντας την εικόνα μιας χώρας φοβικής, χωρίς εθνική αυτοπεποίθηση. Αποκορύφωμα, είπε η “μαξιμαλιστική θέση που συμφωνήθηκε στο περίφημο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 -πλην του ΚΚΕ – περί μη χρήσης του όρου Μακεδονία ή παράγωγού του από τη γειτονική χώρα”. Τόνισε ότι όμως αυτή η θέση έτρεφε τις φαντασιώσεις αρκετών όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε από καμία κυβέρνηση στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, στις διαπραγματεύσεις τα επόμενα χρόνια.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός είπε πως τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων μας, τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς, ο ‘μέγας Μακεδονομάχος’, που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες, στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας”.
Πρόσθεσε ότι στο Συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο κ. Σαμαράς “υποχώρησε στις πιέσεις”, “τα έκανε μούσκεμα” και δεν ζήτησε οριστική λύση του θέματος με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Κροατίας, όπου μπορούσε να ασκήσει βέτο η ελληνική πλευρά “και βέβαια, μετά, επένδυσε στην κινητοποίηση του κόσμου κατά της σύνθετης ονομασίας που υπερασπίζονταν τότε η κυβέρνηση, προκειμένου να ρίξει τότε την κυβέρνηση που συμμετείχε και να κάνει πολιτική καριέρα”.
Ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που πρώτη πρότεινε τη σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1993 και πως τον όρο Μακεδονία τον αποδεχτήκαμε έστω και ως προσωρινό όνομα, που κράτησε όμως 25 χρόνια, με τη λεγόμενη ενδιάμεση Συμφωνία, που συνήφθη μόλις 3 χρόνια μετά από το περίφημο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής που ήταν τότε κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου αποδεχθήκαμε το ‘Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’.
Συμπλήρωσε ότι “ειδικά μετά την αναγνώριση της γειτονικής χώρας από τις ΗΠΑ το 2004, επιδεινώθηκε σημαντικά η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας” και πως στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης η Ελλάδα να φαινόταν μέρος του προβλήματος για την αστάθεια στη περιοχή.